Jiří Mádl coby režisér a vášnivá Keira Knightley: Co nás čeká v únoru

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

První měsíc nového roku je pomalu, ale jistě minulostí, a tak je čas na naše pravidelné tipy. Byť je únor nejkratším měsícem v roce, nabízí toho obvykle více než dost. A ten letošní je toho důkazem. Chcete vědět, na co vyrazit do kina? Kam si zajít poslechnout dobrou hudbu? Nechte se inspirovat.

Na střeše

Jiří Mádl v roli režiséra i scenáristy. Po vcelku povedené režijní prvotině Pojedeme k moři uvádí dvaatřicetiletý Mádl, jehož mají fanoušci pořád ještě zaškatulkovaného spíše jako herce, svůj druhý celovečerní film. Snímek Na střeše upoutal pozornost dlouho předtím, než se dočkal premiéry. Měl v něm totiž účinkovat Jan Tříska, který však předloni nečekaně zahynul. Třísku nahradil Alois Švehlík, který ztvárnil trochu zahořklého starce, jenž na střeše svého domu nalezne ukrytého mladého Vietnamce. Nabídne Songovi dočasný azyl ve vlastním bytě. Jak bude jejich soužití vypadat, se diváci dozvědí už 7. února, kdy má snímek premiéru.

The Dire Straits Experience

Kultovní rocková kapela Dire Straits má své pokračovatele v seskupení s názvem The Dire Straits Experinece. A toto seskupení přijede v únoru do České republiky. V Praze vystoupí den po Valentýnu. 15. února se mohou fanoušci kapely vydat do velkého sálu Lucerny.

Colette: Příběh vášně

Keira Knightley v roli nového snímku Colette: Příběh vášně, v němž ztvárnila slavnou francouzskou spisovatelku. Premiéru má tento film poslední únorový den.

Zaz

Zas přijede Zaz. Světově proslulá česká šansoniérka se k nám vrací a vrací a vrací. A my můžeme být jenom rádi, jelikož její koncerty patří vždy k tomu nejlepšímu, na co se lze vydat. Její letošní vystoupení navíc bude hostit Forum Karlin, prostor, který si v lednu podmanil třeba britský hudebník Tom Odell. A ještě něco – Zaz vystoupí hned dvakrát, 17. a 19. února.

Balthazar

Na samém konci února zavítá do Prahy kapela Balthazar. Ani tato belgická indie rocková parta nebude v České republice poprvé. A doufejme, že ani naposled. Balthazar si s každým vydaným albem získává nové a nové fanoušky. U nás představí to zatím poslední s názvem Fever.

Jak vycvičit draka 3

Již potřetí je zde animovaný film Jak vycvičit draka. První dva díly se zdařily mimořádně. Zda bude "trojka" podobně dobrá, horší, nebo dokonce lepší, se dozvíme 21. února.

Potomek

Fanoušky hororů patrně zaujme chystaný film Potomek. O to více, že v lednu hororový žánr výrazně strádal. První premiéra přišla až na samém konci měsíce, nutno však dodat, že Úniková hra byla velmi zdařilá. Zda na ni Potomek naváže, to uvidíme 7. února. To totiž tento snímek režiséra Nicholase McCarthyho vstoupí do kin.

Ewald Murrer: Zápisník pana Pinkeho

Ewaldu Murrerovi (jedná se o básníkův pseudonym) v loňském roce vyšly hned dvě knihy. Nejprve sbírka Tma se mne dotýkala, která se dozajista řadila mezi to nejlepší, co čeští básníci a básnířky v loňském roce publikovali. Určitě není vyloučené, že by se sbírka objevila minimálně v nominacích na cenu Magnesia Litera, a to i přesto, že konkurence je – tak jako každý rok v této kategorii – mimořádně silná. Především nová sbírka Pavla Kolmačky vzbudila na konci roku nadšení.

Druhou Murrerovou knihou je reedice Zápisníků pana Pinkeho, jež byla prvně publikována v roce 1993, tedy před pětadvaceti lety. Pan Pinke se ve fantazijním prostředí potkává s mnohými figurkami mystickými, mytickými, ale i pohádkovými. Ale třeba i s Ewaldem Murrerem. A i po pětadvaceti letech je čtení této knihy mimořádným zážitkem. Není divu, že si ji svého času oblíbil třeba i Jiří Kolář.