Strážmistr Topinka v záplavě skvělých seriálů neobstál. Je sotva podprůměrný

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Strážmistr Topinka je seriál České televize, který volně navazuje na Doktora Martina. V hlavní roli inspektora Tomáše Topinky vystupuje Robert Mikluš. V pátek bude odvysílán šestý z celkových třinácti dílů. Jak se Strážmistru Topinkovi zatím daří?

Rapl a Případ dvou básníků, manželek a sester. A především Most!, o kterém se nyní mluví takřka všude a pořád. To jsou hlavní důvody, proč stojí Strážmistr Topinka v současnosti tak trochu stranou pozornosti. Přestože seriál s Robertem Miklušem, Jenovéfou Bokovou, Veronikou Freimanovou či Miroslavem Donutilem navazuje na Doktora Martina, komediální detektivní seriál z roku 2015, který byl velice úspěšný. A to dokonce tak, že se dočkal vlastního filmu. Doktor Martin s podtitulem Záhada v Beskydech zamířil do kin v loňském roce. Otázka, zda se celovečerního filmu dočká i Strážmistr Topinka, je však patrně zodpovězena předem.

A to ze dvou důvodů. Jednak proto, že Doktoru Martinovi se tak docela nepodařilo vymanit se ze seriálového formátu a hodinu a půl dlouhý film jen marně stíhal kvality oblíbeného seriálu. A jednak z toho důvodu, že Strážmistr Topinka zkrátka není Doktor Martin. Bohužel.

Od seriálu k filmu

Seriál z roku 2015 byl svižný, humorný a ve všech významech toho slova oddechový. Přesto nebyl natahovaný a neopakoval se jako ony nikdy nekončící seriály z jiných televizních programů. První díly sice výrazně převyšovaly ty pozdější, kde už byl humor přece jen často vystřídán rozpaky. To však nic nemění na tom, že Doktor Martin se řadí mezi ty lepší oddechové seriály.

Oproti tomu film Doktor Martin: Záhada v Beskydech potvrdil, že ne vše, co se promine televizním seriálům, snesou diváci v kině. Navíc se tvůrcům nepodařilo vybavit film zrovna těmi aspekty, které diváci tak oceňovali na původním seriálu.

Bohužel je na tom podobně i nový seriál České televize, který na Doktora Martina volně navazuje. První z připravovaných třinácti dílů Strážmistr Topinka byl uveden začátkem ledna tohoto roku. Série je postavena na postavě trochu bláznivého a místy i trochu natvrdlého policejného strážmistra, který si nárokuje řešit ty nejsložitější policejní případy. Tato rovina seriálu je patrně jednou z nejzdařilejších. Je zábavné sledovat, jak se neohrabaný Mikluš pokouší vyrovnat velkým vzorům ze slavných detektivek.

Být ovcí se nevyplácí

Zároveň se v seriálu znovu a znovu vyskytuje Miroslav Donutil coby doktor Martin Elinger z původního seriálu. Ten však Topinku pouze zvláštním způsobem stínuje a v mnoha okamžicích není tak docela zřejmé, proč se vlastně pořád objevuje na scéně.

Hlavním problémem nového seriálu je především skutečnost, že při vší snaze nelze určit, na co se to vlastně díváme. Má to být série humorných detektivek? To by tam muselo být přece jen občas alespoň trochu seriózního zločinu. A asi by nebylo tak docela vhodné nechat hlavního vyšetřovatele přestrojovat se za ovci.

Či snad seriál ryze humoristický? V takovém případě by zas selhávalo takřka vše, co selhat může. Přestože nelze říct, že by se ve Strážmistru Topinkovi neobjevovaly vtipné momenty, většina z nich ve snaze dosáhnout svého účinku zklamává.

Stěží se asi dočkáme nějakého výraznějšího dílu mezi těmi, které zbývají. Strážmistr Topinka sice ještě není ani v půlce, ale zdá se, že své limity už odhalil a že každý další díl je ještě o něco slabší než ten předchozí. Škoda. Doktor Martin by si zasloužil serióznějšího následovníka.