Pod vlivem na pódium: Koncerty, kdy se to hudebním hvězdám vymklo

Z koncertu The Last Waltz
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Sláva a peníze, které provázejí velké hudební hvězdy, to je hezká věc. Na druhou stranu se často stane, že to začne hudebníkům trochu přerůstat přes hlavu. Dostaví se většinou snaha na všechno se vykašlat a taky sklon k drogám. A někdy se drogy dostanou i tam, kam nemají – třeba na koncerty. 

Neil Young na koncertě The Last Waltz

Ve své autobiografické knize Hippíkovy sny píše Neil Young, že v šestašedesáti letech přestal "chlastat a hulit". Do té doby však údajně kouřil marihuanu tak intenzivně, jako jiní lidé kouří cigarety. Zároveň je Neil Young spolu s Ericem Claptonem nejlepším kytaristou, který vzešel z generace umělců, kteří přišli pár let po Bobu Dylanovi.

Kromě chytlavých a "nesmrtelných" sól na elektrickou kytaru, jež se objevují v mnoha Youngových písních, se Neil Young dokáže vyřadit i s kytarou akustickou. Svou oblíbenou akustickou kytaru si spolu s harmonikou vzal na rozlučkový koncert skupiny The Band s názvem The Last Waltz (Poslední valčík), který se odehrál 25. listopadu 1976.

A kromě kytary si Neil Young vzal ještě něco. Patrně kokain. Nasvědčují tomu jeho trhavé a urputné pohyby. Diváci a fanoušci si mohou záznam pustit dodnes. The Last Waltz byl totiž natočen režisérem Martinem Scorsesem a uveden v kinech. Vedle loučící se skupiny The Band a Neila Younga vystoupili na koncertu třeba Eric Clapton, Ringo Starr nebo Bob Dylan.

Bob Dylan v šestašedesátém

…a v Evropě. Ne, Bob Dylan to neměl jednoduché. Již po dvacítce jej polovina světa považovala za mesiáše. Spolu s tím přišla celosvětová sláva, kdekdo znal Dylanovy písničky nazpaměť a všichni čekali, co mladý bard s kytarou řekne, co udělá, jak se zachová. Nelze se divit, že než se Dylan záhadně "vytratil ze scény", pomáhal si k tomu, aby mohl alespoň trochu fungovat, všemožnými podpůrnými prostředky.

Dylanovi fanoušci si dosud lámou hlavu nad otázkou, "na čem Dylan frčel", když v roce 1966 vystupoval po Evropě. Asi nejčastějším tvrzení je – heroin. Ať už však bral Dylan cokoliv, je zřejmé, že to jeho koncertům zrovna nepomohlo. Jakkoliv je Dylan znám tím, že si se svými písněmi rád pohrává, všemožně je předělává, upravuje a "vylepšuje", takže jsou fanoušci často zklamaní, když vidí Dylana naživo, na evropské turné se dosud vzpomíná jako na jedno z nejhorších.

Před jedním z koncertů potkal Dylan v zákulisí Johnnyho Cashe. Ten byl v té době závislý na amfetaminech, jež ho nakonec málem zabily. Dva legendární zpěváci si spolu tehdy zahráli. A záznam se – bohužel! – zachoval. Pokud se na něj podíváte, určitě uznáte, že pohyby a zpěv Cashe s Dylanem nejsou "normální".

Marilyn Manson

Manson a drogy, to je staré známé spojení. Známý hudebník si často šňupne během vystoupení. Vloni v únoru to však devětačtyřicetiletý zpěvák přece jenom trochu přehnal. Manson vystoupil tak zdrogovaný či opilý, že téměř nebyl schopen zpívat. A fanouškům, kteří si na koncert koupili lístek, už došla trpělivost. Na sociálních sítích se vyrojilo mnoho statusů a příspěvků, v nichž fanoušci Mansonovi nadávali či po něm žádali, aby vrátil peníze. Krom toho, že Manson údajně zahrál pouze čtyři (podle jiného příspěvku šest) písniček, si zpěvák rovněž během koncertu dvakrát na víc než patnáct minut "vzal slovo". A vůbec nikdo nevěděl, co že to chce Manson říct.