Psi ve filmech často zastíní lidské herce. Tito mazlíčci jsou důkazem

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Nejen herci a herečky jsou hvězdami stříbrného plátna. V mnoha filmech sehrála zásadní roli zvířata. Stačí vzpomenout na Knihu džunglí či na některý ze známých "animáků". Dnes jsme se zaměřili na nejznámější psy, kteří si získali srdce filmových nadšenců po celém světě.

Marley

Herecké hvězdy první velikosti, Owen Wilson a Jennifer Anistonová, zazářily ve filmu Marley a já z roku 2008. Přesto si diváci pamatují spíše na labradora Marleyho, který s dvojicí prochází od chvíle, kdy je šestikilové štěně, až do své smrti – což je důvod, proč by se Marley a já dal označit za skutečně absolutní doják.

Námětem k natočení tohoto snímku byla kniha spisovatele Johna Grogana s názvem Marley a já aneb Život s nejhorším psem na světě. Labrador Marley je i ve snímku, který režíroval David Frankel, ničitelem se vším všudy. Na roztomilosti mu to však neubere ani v nejmenším. Možná naopak. V roce 2011 se velice úspěšný film dočkal velice obskurního pokračování. Snímek s názvem Marley a já 2: Štěněcí léta je však jak kritiky, tak čtenáři nemilosrdně označován za pouhé vykradení původního díla.

Komisař Rex

Komisař Rex se natáčel od roku 1994 a původně řešil německý ovčák Rex kriminální případy v hlavním městě Rakouska. V roce 2008 však Rexe "odkoupila" italská televize a slavný pes – kriminalista se přesunul do Říma. Pokus vynést oblíbeného hrdinu za hranice, který byl dá se říct předem odsouzen k neúspěchu, svědčí o tom, jak populární Rex (svého času) byl.

Hačikó

Film Hačikó – příběh psa, který v roce 2009 natočil režisér Lasse Hallström a v němž se v hlavní roli představil známý americký herec Richard Gere, vznikl podle japonského snímku z roku 1987 Hachiko Monogatari. Příběh o věrném psovi jménem Hačikó, který každé ráno doprovází svého pána, univerzitního profesora, na nádraží a odpoledne zpátky, je jedním z nejdojemnějších, jaké se kdy dočkaly filmového zpracování. Jednoho dne totiž Parker zemře, avšak Hačikó chodí čekat na své místo den co den dalších devět let. Nejen v Japonsku se tento příběh traduje dodnes.

Psí ostrov Wese Andersona

Hned několik psů bychom mohli zařadit do našeho žebříčku z posledního filmu známého a velice osobitého režiséra Wese Andersona. Tak jak jsou fanoušci tohoto tvůrce zvyklí, i jeho poslední film je v mnohém zvláštní. Například v tom, že se v něm mísí japonština s angličtinou. Každopádně sleduje situaci v blízké budoucnosti, kdy jsou všichni psi z jednoho japonského města transportováni na vzdálený ostrov.

Avšak ne každý se s takovým nařízením hodlá smířit. Zajímavé je, že když byl tento film uveden v České republice, do určitých kin jste mohli přijít na vybraná promítání se psem i vy. A každý pes dostal něco na zub.

Žeryk

Na konec pes z trochu jiného soudku. Jednak proto, že je loutkou, jednak proto, že je od nás. Věrný kamarád doprovází Hurvínka od samých začátků a už je to pár let, co si dřevěný výtržník povzdechl, že je mu už přes osmdesát a pořád se ještě nezměnil. "Otcem" Hurvínka (samozřejmě nepočítáme-li Spejbla) je Josef Skupa.

Podobně jako Hurvínek si i Žeryk prošel od chvíle, kdy se na divadelních prknech objevil poprvé, mnoha zajímavými momenty. Jednou třeba spolykal prášky a následně si povídal se Spejblem lidskou řečí. Každopádně je Žeryk psem, podle kterého dávají noví majitelé svým mazlíčkům jméno už roky.