Konečně skvělá detektivka, nebo promarněná šance? Skončila minisérie Vodník

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Včera večer měli diváci možnost zhlédnout poslední díl Vodníka, detektivní minisérie natočené podle knihy Michala Sýkory. Několik dobrých komediálních sérií už jsme v televizi od začátku roku viděli. Je Vodník první pořádnou detektivkou?

Dá se říct, že Vodník skončil včera večer tak trochu symbolicky. Zatímco první měsíce nového roku se mohli diváci spokojit s českými seriály, nyní se jejich zraky patrně upnou k zahraniční produkci. Na stanici HBO je už dnes možné zhlédnout první díl osmé a závěrečné série Hra o trůny, asi nejpopulárnější seriálové záležitosti současnosti.

První třetinu roku si však mohli seriáloví nadšenci, kteří přibývají snad každým dnem, vcelku bohatě vystačit s tuzemskými seriály. A situace, kdy by se u nás během několika měsíců urodilo hned několik dobrých, ba skvělých seriálů, rozhodně není běžná. Výrazný úspěch Mostu! již nemá smysl znovu připomínat. Skvělá však byla i Zkáza Dejvického divadla či Terapie s Karlem Rodenem v hlavní roli, seriál, který vznikl v produkci televizní stanice HBO. Připojil se k těmto seriálům, k nimž se diváci dozajista mohou vracet, i včera ukončený Vodník.

Rychlý rozjezd

Třídílná minisérie měla velice neobvyklý začátek a je možné, že ti se slabším žaludkem nevydrželi první minuty a televizi raději vypnuli. Vodník totiž začal vraždou kojence. Ne samozřejmě nijak explicitně podanou, ale mnohým z nás stačí o něčem podobném slyšet, abychom byli dostatečně znechuceni. Pokud si však připomeneme již zmiňovanou Hru o trůny, zjistíme, že expozice Vodníka zas tak přehnaná není.

Roky staré a téměř zapomenuté vraždy kojence se ujme majorka Marie Výrová, kterou skvěle zahrála Klára Melíšková. Marii Výrovou o znovuprošetření případu požádá jedna ze svědkyň. Ta kvůli vraždě malého Lukáše i po letech trpí nočními můrami. A je přesvědčena o tom, že matka Lukáše, která pár dní po smrti svého dítěte spáchala sebevraždu, nemá s vraždou co do činění. Právě její dobrovolný odchod ze života totiž pokládala policie za ne sice stoprocentní, ale dostačující projev přiznání.

A tak si Klára Melíšková v roli ostřílené vyšetřovatelky vzala v práci dovolenou a tři neděle po sobě hledala stopy v případu, který už byl dávno zameten pod koberec. Jak se okolnosti vraždy malého Lukáše odkrývají, ukazuje se, že v případu hrály roli i poněkud vyšší mocenské poměry, než se na první pohled zdálo.

Twin Peaks počesku? 

Vodník vycházel z velice propracované zápletky. Michal Sýkora je ostatně jedním z nejobratnějších současných českých detektivkářů. A právě díky zápletce bylo možné minisérii režiséra Viktora Tauše odpustit některé nedostatky, které by normálně byly při sledování překážkou. Je to třeba místy až přílišná ornamentálnost záběrů. Vodník je jedním z nejosobitějších seriálů, nadto kriminálních, které jsme v posledních letech mohli vidět.

Alespoň co se týče české produkce. Ne snad že by šlo o podobné rozbíjení žánru, jako tomu bylo v případě kultovního Městečka Twin Peaks Davida Lynche. V případě Vodníka jde pořád o poměrně konvenční detektivku. Neobvyklé záběry a prostředí, míšení kriminální zápletky a balady Vodník Karla Jaromíra Erbena – to vše dělá z Vodníka titul, který z produkce poněkud trčí.

A rozhodně se nedá říct, že špatným směrem. Přestože bychom nějaké mouchy našli, jedná se o jeden z dalších skvělých tuzemských seriálů tohoto roku. Můžeme se jen těšit, co na nás čeká v příštích měsících. Vedle Hry o trůny, samozřejmě.