Pražské léto v galerii. Kam se zajít podívat na světové umělce, třeba i zadarmo

Alberto Giacometti ve Veletržním paláci
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Léto je většinou spojené s návštěvou venkovních bazénů, koupališť, venkova a vůbec míst, kde je slunce a nebe nad hlavou. Když se však vyskytne jeden z deštivých zamračených dnů, je ideální najít alternativní řešení, jak trávit volné odpoledne. Co třeba návštěva galerie? 

Umění je v České republice možná poněkud nespravedlivě zájmem jen malé skupiny lidí. Ovšem oslovit může opravdu každého. Hlavně ve chvíli, kdy pražské galerie nabízejí opravdu neodolatelný program, jenž do české metropole přivezl ta nejprestižnější jména výtvarného umění. Kam se tedy vydat, aby člověk nasytil své kulturní touhy? 

Hubená socha

Zastavit se ve Veletržním paláci na výstavě italského sochaře Alberta Giacometti je pro milovníky umění povinností. Dokonalá příležitost vidět vývoj díla jednoho z nejvlivnějších moderních sochařů  výtvarného umění by v každé jiné zemi znamenalo nekonečné fronty návštěvníků. V Praze se však v klidu a bez masového zájmu odehrává výstava na té nejvyšší úrovni. Už jenom fakt, že samotné rozložení díla po galerii nese podpis světoznámé architektky českého původu Evy Jiřičné. 

Sochy v Rudolfinu

Kdo chce vidět moderní umění na té nejlepší úrovni, a to zadarmo, musí se jít podívat do Galerie Rudolfinum. V samém centru města je v galerii k vidění několik příkladů moderního sochařství, které vás nenechá klidnými. Některé figurativní motivy vás možná dokonce znejistí. Je to socha, nebo živý člověk? 

Impressionisté na Staroměstském náměstí

V paláci Kinských přímo na Staroměstském náměstí je k vidění další výstava realizovaná Národní galerií. Tentokrát se zde prezentuje práce těch nejlepších malířů stylu zvaného impressionismus. Velmi vděčné a divácky vlídné obrazy vás okouzlí, už jen proto, že máte jedinečnou možnost vidět tato díla jinak než jen v katalogu či knize o výtvarném umění. Žádné jiné obrazy totiž nemají tak silný zásah na lidské oko jako právě díla Claude Moneta, Edgarda Degase či Alfreda Sisleyho. 

To však není vše. Na výstavě naleznete také romantickou malbu Eugena Delacroixe či realistická díla Gustava Courbeta. Prostory galerie vám také nabízejí díla těch nejlepších z historie výtvarného umění, jakými jsou Paul Cezanne a Paul Gauguin. 

Moderní umění na hradě

Jedna velmi zajímavá výstava znovu v režii Národní galerie se nachází v Salmonském paláci na Pražském hradě. Zde pod názvem Salm modern najdete díla výtvarného umění 20. století. Kombinace českých autorů a těch úplně nejznámějších světových umělců je příjemnou jednohubkou, která vás sice dostatečně nenasytí, ale třeba vás donutí si pořídit lístek na autobus směrem do Vídně, Berlína či Paříže, kde se samozřejmě nabízejí o něco velkorysejší nabídky výstav.