Slavný až po smrti. Umělci, jež se o svém úspěchu nikdy nedozvěděli

Franz Kafka je pravděpodobně nejslavnější spisovatel, který se narodil v Praze
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dnes jeho obrazy najdete na hrnečcích, s jeho díly se vyrábějí kalendáře, diáře, deštníky, propisky a kdyby jste si chtěli koupit jeden originální obraz, pravděpodobně na něj nevyděláte za celý život. Vincent Van Gogh je jeden z těch, kteří byli za své umění doceněni až po smrti. Kdo další má podobný příběh?

Celý život se ponoří do jediné touhy. Umělecký talent je neudržitelný, a tak vzniká jedno dílo za druhým. Je jedno, jestli jste malíř, hudebník, spisovatel či fotograf. Někdy se holt okolnosti za vašeho života sejdou tak, že vaše dílo je světově oceněno ve chvíli, kdy už nejste mezi živými. O kom je řeč?

Génius se štětcem

Pravděpodobně nejslavnějším příkladem tohoto smutného uměleckého života je holandský malíř Vincent Van Gogh. Muž, který byl vždy na hranici šílenstv,í však dal umění celou svoji duši. Za velmi krátké aktivní období svého života vytvořil neuvěřitelně rozsáhlé dílo.

Za deset let byl schopný vytvořit přes 900 obrazů a 1 100 kreseb. Za svého života však prodal jen jeden jediný obraz. Prokletí geniálního malíře, který změnil svět výtvarného umění, trvalo ještě 11 let po jeho smrti. Tehdy však jeho odkaz raketově stoupl a cena obrazů se dnes pohybuje v astronomických částkách.

Paradoxně se tak jeho dílo objevuje v obchodech se suvenýry v podstatě na čemkoli, co je možné potisknout. Smutné na celém příběhu muže, který celý život trpěl závažnými psychickými problémy, je i fakt, že jen několik měsíců po něm umírá jeho bratr Theo, který celou jeho uměleckou kariéru financoval. Ani on se tak nedočkal zaslouženého podílu na slávě Vincenta Van Gogha.

Franz Kafka

Jedná se pravděpodobně o nejslavnějšího spisovatele, který kdy žil v Praze. Čtenáři z celého světa se vydávají do města uprostřed Evropy, aby se vydali po stopách tohoto geniálního podivína. Stejně jako u Van Gogha si ho jako suvenýr odvážejí na tričku či jako záložku do jedné z jeho knih. Franz Kafka však za svého života nebyl nikdy umělecky doceněn.

Nutno dodat, že obrovský vliv v tomto ohledu hrál fakt, že sám po sobě nechtěl své dílo ani zanechat. Svému příteli Maxi Brodovi vysloveně nakázal, aby vše po jeho smrti spálil. Nestalo se tak, takže aniž by Kafka věděl, je dnes jeden z nejslavnějších spisovatelů v historii literatury.

Caravaggio

U italského malíře je příběh poněkud jiný. Nebylo by spravedlivé tvrdit, že snad za své dílo nebyl během svého života oceněn. Dlouhý seznam prestižních zakázek mluví za vše.

Jeho pověst ničemy a vraha se však promítla do historického odkazu a přestože se v technice a postupu tvorby jeden z nejrevolučnějších malířů v dějinách, trvalo dlouhých 300 let, než ho začali umělečtí teoretici zmiňovat v literatuře. Caravaggio tak čekal po své smrti 3 staletí, aby umělecký svět nahlas použil jeho jméno…

Oscar Wilde

I v tomto případě se jedná o umělce, který skončil svůj život neslavně. Krátce před svou smrtí byl uvězněn za svoji homosexualitu a veškeré finanční prostředky zmizely za soudní výlohy a pokuty. Byť byl za svůj život vnímán jako geniální spisovatel a dramtik, ta opravdová sláva přišla až po jeho smrti.

Adaptace knihy Obraz Doriana Graye je v repertoáru divadel po celém světě. Lidé, kteří si zamilovali jeho tvorbu, jsou schopni cestovat ze všech koutů planety, aby se sklonili před jeho hrobem na slavném pařížském hřbitově Pare lachaice.

Klíčová slova: