Nick Cave, Eric Clapton, Kiss: Koncertní události nadcházejícího roku

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Konec roku se blíží a vedle pravidelných bilancí je čas i na to podívat se na rok nadcházející. Přinášíme vám proto výběr několika koncertů, které milovníky hudby nenechají chladnými. A které mohou posloužit rovněž jako inspirace těm, kteří pořád ještě neví, co pod stromeček.

Nick Cave, 30. května

I kdyby se v nadcházejících měsících ohlásily sebeatraktivnější koncerty, není pochyb o tom, že vystoupení australské hudební legendy jménem Nick Cave bude jednou z největších událostí roku 2020. Zpěvák, skladatel a také spisovatel přijíždí uvést své nové album Ghosteen, jež se před několika týdny zjevilo jako blesk z čistého nebe. I mnozí skalní příznivci Nicka Cavea byli překvapeni, když na ně na YouTube více než hodinové album vyskočilo. Před jeho uvedením totiž nebylo možné zaznamenat takřka žádná oznámení, žádné doprovodné rozhovory, články o tom, jak Ghosteen vzniká, na co se můžeme těšit apod.

Po poslechu tohoto sedmnáctého studiového alba, které Nick Cave nahrál se svými Bad Seeds, je zřejmé, že pompa by tentokrát skutečně nebyla na místě. Ghosteen je totiž první album, které Nick Cave kompletně nahrál po smrti syna Arthura, který zemřel v roce 2015 ve věku patnácti let. Ghosteen je tak jedno z nejmelancholičtějších alb sestavy, která již má na svém kontě takové kousky jako The Boatman’s Call či Push the Sky Away. Ještě více než u předchozího alba se u Ghosteen nabízí otázka, jak se Cave zhostí písní na pódiu. Už jen proto se vyplatí vyrazit na konci května do pražské O2 Areny.

Eric Clapton, 29. května

A pokud byste byli v Praze už o den dřív, máte možnost vidět jednoho z nejlepších kytaristů všech dob. Koncert Erica Claptona je skvělou příležitostí pro ty, kterým se ještě nepodařilo vidět "Slowhanda" naživo. Problémem je však dostupnost lístků – jejich cena začíná na 2 990 korunách... V O2 Areně si za ně můžete vlézt pod střechu, chcete-li chytnout lepší místa, připlatíte si minimálně dvojnásobek.

Thom Yorke, 12. července

Do Prahy přijede v příštím roce také frontman jedné z nejvlivnějších kapel posledních tří dekád, Radiohead. Jednapadesátiletý Thom Yorke vydal v loňském roce třetí sólové album nazvané Anima. 12. července se s ním ukáže v pražském Foru Karlín.

Kiss, 1. července

Tento rok řekli v Praze definitivní sbohem a příští přijedou znovu. To sice může vyvolat drobné rozpaky, kdo však navštívil letošní koncert, který u nás Kiss odehráli spolu se ZZ Top, určitě nelituje toho, že se s námi přijede slavná glam metalová kapela přece jenom rozloučit ještě jednou. A kdo by 1. července nemohl, nemusí smutnit, třeba to ani tentokrát nebude naposledy.

Rock For People, 18.–20. června

Královéhradecký hudební festival s dlouholetou tradicí už ohlásil své headlinery. Vedle kapely Green Day se fanoušci mezi dny 18.–20. června mohou těšit na Fall Out Boy či na indiepopovou kapelu The 1975. Ta by měla po loňském vydařeném albu A Brief Inquiry into Online Relationships v únoru vydat další studiovou nahrávku. A že to bude výrazná událost, napověděla už první, tradičně eponymní píseň z připraveného alba, kterou kapela zveřejnila. Obsahovala monolog švédské ekologické aktivistky Grety Thunberg.