Přátelé se vrací: může to být velký úspěch i naprostý propadák. Jistotu zatím nemá nikdo

Bývaly to příběhy party mladých lidí bez závazků, dnes budou muset být jejich životy již "dospělé"
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler a Ross - kdo by si tato jména nepamatoval! Seriál Přátelé okouzlil miliony lidí na celém světě a teď se, jak se zdá, s jeho aktéry znovu uvidíme. Bude to zajímavé, nebo spíš rozpačité? Po zkušenostech z předešlých obdobných případů máme právo se obávat…

Není to poprvé, kdy se tvůrci nebo i hlavní aktéři dříve velmi úspěšného seriálu snaží o návrat na televizní obrazovky. A nebylo by to ani poprvé, kdy by takový návrat byl spíš zklamáním pro všechny strany. Své o tom vědí například protagonisté jednoho z prvních "západních" seriálů, vysílaných v Československu po listopadové revoluci - Beverly Hills 90210, jehož pokračování, natáčené po mnoha letech, skončilo po pár prvních dílech. Je možné nebo snad i pravděpodobné, že právě Přátelé by mohli být výjimkou, potvrzující toto - téměř jisté - pravidlo?

Hercům se do pokračování nechtělo

Upřímně řečeno do natáčení dalších dílů seriálu Přátelé se nechtělo ani hercům, ztvárňujícím hlavní postavy. Právě proto, že si uvědomují křehkost hranice úspěchu a propadáku. Jak se vyjádřil Mathew Perry, představitel Joeyho, lidé podle něj nejsou zvědaví na příběhy “starých lidí”.

Seriál zaujal mladistvým duchem

Ačkoliv ani herci a ani jejich postavy ještě určitě nejsou staří v pravém slova smyslu, pravdou je, že seriál Přátelé těžil svoji oblíbenost z příběhů party mladých kamarádů, jejichž starosti se většinou omezovaly na výběr programu na volné chvíle nebo hledání toho pravého partnera a organizace společných setkání. V pokročilejším věku by se ale jejich příběhy již nutně musely točit kolem rodiny, zaměstnání a životních momentů, které jsou s těmi původními neporovnatelné, i když i sem je možné vepsat mnohé humorné scény. Byl by to ještě stejný seriál?

Moc informací zatím nemáme

Jak by mělo pokračování Přátel vypadat, zatím nedokáží přesně popsat ani taková média, jako je Hollywood Reporter, který má k informacím o novinkách ze světa filmové a seriálové tvorby velmi blízký přístup. Podle jeho informací je ale již v podstatě jisté, že se chystá “speciální setkání všech Přátel”. Z takového vyjádření tedy není jasné, jestli se má jednat o nové díly jednoho z nejúspěšnějších seriálů všech dob, nebo jen například jeden ucelený film. Jisté je jen to, že společnost HBO Max vyjednává se všemi herci, bez nichž by Přátelé nebyli Přáteli - tedy s Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisou Kudrow, Davidem Schwimmerem, Matthewem Perrym i Matt LeBlancem. Je tedy zřejmé, že jde o skutečné přípravy na “něco” dalšího. Vzhledem k tomu, že má ale každý z herců již svoje samostatné a většinou velmi úspěšné kariéry, pokud by se mělo jednat o další seriál, určitě by nebylo jednoduché sladit jejich pracovní povinnosti tak, aby mohli opět společně natáčet. Ale kdo ví, třeba se dočkáme velkého překvapení.

Přátelé slaví výročí

Úvahy o nových příbězích (nebo snad příběhu) šestice přátel přicházejí v roce, kdy jeho příznivci slaví 25. výročí odvysílání první epizody. Premiéry dílů, které jejich příznivci znají již v podstatě zpaměti, byly vysílány v rozmezí deseti let od září 1994 do května roku 2004. V premiéře byly vysílány na stanici NBC, ale v průběhu dlaších měsíců a let jej viděli diváci ve více než stovce zemí světa. Za prvních deset let vysílání Přátel posbíral seriál sedm cen Emmy, 2 ceny SAG, Zlatý Glóbus a dalších 56 ocenění a 152 nominací. Bude případné pokračování stejně nebo alespoň obdobně úspěšné?

 

Klíčová slova: