RADY A TIPY: Jak si poradit se suchem

Jakými způsoby je možné udržet půdní vlhkost?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Sucho patří mezi každoroční problémy zahrádkářů. Zachyťte dostatek dešťové vody, naučte půdu udržet si vlhkost a rostliny sázejte plánovaně. 

V létě číhá na zahrádkáře jeden velký nepřítel. Sucho a nedostatek závlahy může na zahradě nadělat neplechu. Minulý rok jsme se s nedostatkem vody potýkali dlouhé týdny. V některých oblastech bylo zakázané zalévat zahradu obecní vodou a zahrádkáři si tak museli poradit s vlastními zásobami. Jakými způsoby je možné se suchem bojovat?

Samozavlažovací truhlíky vyřeší starosti s pravidelným zaléváním

Takhle by to mělo vypadat

V poslední době jsou velmi oblíbené samozavlažovací truhlíky nebo květináče, které dokáží rostlinám postupně dodávat závlahu. Můžete je pořídit v zahradnictví nebo si je jednoduše vyrobit doma. Podívejte se na jednoduchý návod na jejich výrobu.

Na sucho se připravte, sbírejte dešťovou vodu a ještě ušetřete

Na zalévání je nejlepší dešťová voda. Na rozdíl od klasické vody z vodovodu je měkká a neobsahuje chlór, rostlinám tedy velmi prospívá. Pořiďte si tedy barely na dešťovou vodu, které v době sucha velmi uvítáte. Jejich pořizovací cena se pohybuje v řádech stokorun až tisícikorun. Záleží na velikosti barelu. Počáteční výdaje se vám ale brzy vrátí, zalévání dešťovou vodou vás nebude stát nic.

Účelem je zadržet co nejvíce vody a poté ji účinně využít. 

I v období sucha může zahrada vypadat skvěle

Udržte půdě vlhkost, která už tam je - mulčováním

Mulčování patří mezi nejefektivnější způsoby udržování správné vlhkosti půdy. Dejte si ale pozor, aby byl mulč v dostatečné vrstvě, která by neměla být menší než pět centimetrů. Většinou se doporučuje přidávat mulč do výšky deseti centimetrů. 

Dobře provedené mulčování dovolí vodě, aby se do půdy vsákla. Naopak zamezí jejímu nežádoucímu vypařování. Půdě však prospěje i v jiných oblastech. Zabraňuje její erozi, v létě chrání kořeny před horkem a v zimě před mrazem, zvyšuje obsah humusu, podporuje mikrobiální činnost a také zabraňuje nežádoucím plevelům v jejich růstu.

Rostliny nesázejte podle oka, jejich místa naplánujte

Stará a osvědčená rada našich babiček by se rozhodně neměla opomíjet. Zbytečným starostem se suchem se můžete vyhnout sázením suchomilných rostlin na sušší místa a vlhkomilných rostlin na místa vlhčí.

Kapradiny vysázejte do okolí jezírka

Máte na zahradě stinná místa a rostlinám se na nich nedaří? Vyberte si z přehledu stínomilných rostlin.

Štěstí přeje připraveným, udržujte kvalitní půdu

Pokud se pravidelně o půdu na své zahrádce staráte, období sucha rostliny snesou mnohem lépe. Nezapomínejte tedy na pravidelné hnojení, a to buď tekutým organickým hnojivem z plevele, které si hravě vyrobíte doma, nebo můžete zkusit hnojit dřevěným popelem.

V době, kdy na naše zahrady zaútočí neúprosná sucha, rozpoznáme také, jak kvalitně jsme provedli rostlinnou výsadbu. Čím větší prostor rostliny zaberou, tím méně jim sucho ublíží.