Podzim se blíží. Je čas pořídit chryzantémy

Je nejvyšší čas na přípravu podzimní zahrady
 

Chryzantéma je rostlina, která žádnému zahrádkáři nesmí na podzim chybět. Při kvalitní péči vydrží spoustu let. Je krásná nejen na záhoně, ale i jako součást sušené dekorace.

Léto se pomalu, ale jistě blíží ke konci. Je proto více než vhodné začít uvažovat o podzimní květinové výzdobě. Typickými posly podzimu se staly chryzantémy, které by se měly vyskytovat na zahradě každého správného zahrádkáře. 

Tyto krásné květiny pocházejí z Asie. Jejich půvab okouzloval Číňany a Japonce už ve starověku.

Mýtus: Chryzantémy jsou jednoletky

Mnozí z nás si při pořizování myslí, že chryzantémy jsou jednoleté rostliny, které na konci sezony zamíří do popelnice. Opak je ale pravdou. Při správné péči mohou naše podzimní zahrady zdobit několik let. A co víc, budou rozrostlejší a silnější.

Dříve se chryzantémy považovaly za smuteční květiny, tyto doby jsou již ale pryč. Staly se znakem pro podzim stejně jako například dýně. Mezi druhy chryzantém je mnoho mrazuvzdorných. Blížící se první mrazíky jim tedy neublíží. Při nákupu rostlin buďte tedy opatrní a nestyďte se zeptat, zda je odrůda pro venkovní výsadbu vhodná.

Vyberte si z pestré škály barev

Chryzantémy vás svým vzhledem rozhodně nudit nebudou. Na výběr máte velké množství barev, můžete tak k sobě ladit květy chryzantém nebo kombinovat i s jinými rostlinami. Nejoblíbenejší jsou žluté, červené, bílé, fialové nebo oranžové.

Chryzantémy vyžadují dobře propustnou půdu, nesnáší totiž přemokření. Se zálivkou to tedy nepřehánějte, v tomto případě platí, že někdy méně znamená více. 

Po odkvětu je seřízněte a nechte přezimovat ve sklepě. Jaro je nejlepší období pro jejich množení, použijte klasický způsob řízkování.

Kouzelná dekorace do podzimně laděných vazeb

Chryzantémy jsou oblíbené nejen v květináčích nebo na záhonech, ale i jako součást květinových sušených vazeb. Působí uklidňujícím, ale zároveň veselým dojmem.