Tip na výlet: Fajny industrial ostravsky

Z Bolt Tower je vidět areál dolu pěkně zvysoka
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Nudí vás pražská gotika? Nebaví brněnský funkcionalismus? Děsí českokrumlovská romantika? Nezoufejte! Naplánujte si výlet do Ostravy.

Ostrava nezaujímá na žebříčcích top českých turistických destinací přední místo. Vzduch je tu stále ještě prosycen prachem víc než je zdrávo, město nenabízí romantická středověká zákoutí ani naleštěný luxus jiných měst. Ostrava je tvrdá a rezavá, neučesaná, nepodbízivá. A právě to je její deviza. Tuhle syrovost ukazuje nejlépe dnes již slavná městská čtvrť Dolní Vítkovice v průmyslovém areálu dolu Hlubina s opuštěnými vysokými pecemi Vítkovických železáren. Areál, který je součástí Evropského kulturního dědictví a také Národní kulturní památkou, milovníky industriálních staveb a syrových továrních prostor oslní. Dozajista učarovala i slavnému českému architektovi Josefu Pleskotovi.

Bolt Tower - Boltova věž

Josef Pleskot je autorem Bolt Tower, moderní nástavby na Vysoké peci č. 1. Stavba má symbolizovat oheň z této pece a kmotrem, který věž pokřtil, není nikdo menší než světově známý atlet Usain Bolt. V prostorech nástavby, křehce vypadajícího díla z ocele a skla, mohou návštěvníci pohlédnout na areál dolu a starých vysokých věží pěkně zvysoka. Na věž se lze dostat pouze po zakoupení vstupenky za dvě stě korun, součástí ceny je konzumace v kavárně v hodnotě sta korun. Po zakoupení vstupenky vás personál kavárny vyzvedne u výtahu a vyveze do výšin. Z vnějších ochozů věže můžete obdivovat rezavou krásu spletitých staveb nebo se porozhlédnout dál, směrem k dosud fungující Nové huti nebo městskému centru. Zjistíte, že Ostrava je město plné zeleně, doširoka rozprostřené v krajině. Po ochozech sejdete sestupnými kruhy až do kavárenských prostor. Vaří tu skvělé kafe i výborné čaje. K nim si prostě musíte dát lákavě vypadající zákusek nebo alespoň pohárek mascarpone. A pak zas dolů, do útrob železného labyrintu.

V roce 2014 získal Josef Pleskot za návrh centra Svět techniky v Ostravě, jež je součástí projektu revitalizace areálu Vítkovických železáren, cenu Architekt roku. Ocenění hodnotí mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech a uděluje se v rámci stavebního veletrhu FOR ARCH (zdroj i-dnes).

Galerie, Svět techniky, prohlídky, muzika

V Dolních Vítkovicích nemáte šanci se nudit. To platí pro dospělé i děti. Provozovatelé areálu nabízejí každé dvě hodiny komentované prohlídkové okruhy. Kdo miluje techniku a její záhady a taje, nenechá si ujít návštěvu expozic Malý a Velký svět techniky. Milovníci umění taky nepřijdou zkrátka, do monumentálního prostoru bývalého plynojemu je umístěna galerie Gong. V areálu vznikají kavárny, ateliéry, je to živý, proměnlivý prostor. V bezprostředním sousedství mohutných rezavějících staveb se rozprostírá hlavní stage dnes již věhlasného hudebního festivalu Colours of Ostrava.
Ani milovník individuálního objevování nebude zklamán. Fakta o stavbách a jejich fungování najde na tabulích v celém areálu a může podle libosti tiše chodit nebo postát a zkusit se zaposlouchat. Možná při troše fantazie  zaslechne dozvuk rachocení jedoucích vozíků, hluk ozývající se z pecí, hlasy horníků, jekot sirén, oznamujících havárii. Snad ucítí štiplavý pach potu, ve stínu pecí zahlédne umazané chlapy s kolečky černi kolem očí spěchající pod sprchu a na pivo, spláchnout prach a úmornou hornickou dřinu.