Fenku se štěňaty nechtěli, tak skončila přivázaná před útulkem

Bellu našli uvázanou, měsíční štěňata několik hodin byla vystavena zimě
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Útulek Lesan dostal před Vánoci neočekávaný dar v podobě uvázané fenky a devíti štěňat, kterým podle odhadů nejsou ani dva měsíce.

Nechtěná štěňata v krabici, fena na vodítku

Kralupský útulek Lesan před týdnem dostal nechtěný vánoční dárek. Někdo před jeho branami totiž zanechal štěňata v krabici, a to i s jejich maminkou Bellou, kterou uvázali k vratům. "Devět štěňat (8 fenek, 1 pes) se pravděpodobně narodilo začátkem listopadu," uvádí se na facebooku útulku Lesan.
O štěňata se majitel podle názoru paní Mgr. Dany Bočkové moc nestaral, byla hodně začervená, ale už jsou v pořádku.

 

Masivní sdílení a plno emocí

Příspěvek se štěňátky sdílelo během 19 hodin přes čtyři tisíce lidí. V komentářích se objevily různé emotivní názory.

Neznáte majitele?
Lidé z útulku Lesan budou vděčni za jakékoliv informace o původních majitelích, kteří se ke psům takto zachovali.

"Pochopíme ledacos, ale tohle je už normální hyenismus. Pořídit si psa a pak při problému se ho takto zbavit. Existuje snad veterinář, který by zabránil nežádoucímu oplodnění feny nebo interrupcí při zjištění tohoto problému nebo fenu prostě hlídat, a když už na to nemám tak si psa nepořizuji vůbec. Lidi proberte se zvířata nejsou hračky, když se vám nehodí, nemůžete se jich takto zbavovat," píše paní Zuzana v komentářích na facebooku.

Někteří podotýkají, že psi mohli skončit třeba v lese, a svým způsobem hájí jednání majitelů. "Ať byl původní majitel kdokoli, neodsuzuju ho, protože pro broučky udělal ještě dobře. Mohl s nimi naložit také úplně jinak. Tímto jim život zachránil a ještě udělá radost novým osvojitelům. Věřím že tak krásná štěňátka najdou své páníčky," myslí si další komentující, paní Eva.

 

Dana Bočková: Slušní lidé předvídají a problém řeší včas

"Je to opravdu o charakteru toho majitele. Slušní lidé jednak předvídají, a pokud se stane malér, řeší včas s veterinářem. Nebo se s útulkem domluví, pokud nemají peníze. Existuje možnost splátkového kalendáře, možnost si to odpracovat, ale i možnost požádat nějakou nadaci o finanční pomoc zaplatit útulkovné. Mnoho lidí pomocí inzerátu též shání domov včas a samo, pokud pejska nemohou mít. Máme tu též v nabídce externí pejsky od majitelů, kteří nás poprosili o pomoc a pejska mají doma a nabízí ho tak, aby do útulku nemusel, což činíme zdarma. Takto mnoho psů našlo nový domov a ani do útulku jít nemuselo," říká paní Bočková z útulku Lesan.
 

O žíhané fenky je velký zájem

Zveřejnění samozřejmě pomohlo najít první zájemce, kteří sem začali psát a volat už v pondělí ráno. Paní Bočková uvedla, že největší zájem lidé projevili o žíhané fenky a pejska, dokonce se ozvali dva zájemci kvůli psí mamince Belle. Ta se narodila podle odhadu v listopadu roku 2011.

"Štěňátka jsou krásná, milá a kontaktní. Za svůj krátký život si už zažila své a už teď se těší na nové majitele, kteří jim důvěru k lidem zase upevní," píše se na facebookové stránce útulku Lesan.

Všichni jsou zatím v karanténě. "Štěňata by měla být zítra načipovaná a věříme, že pak již nebude nic bránit tomu, aby putovala do nových domovů co nejdříve, samozřejmě po poradě s naším veterinářem," říká paní Bočková.

Fenka Bella je načipovaná u útulku v Troji, ale žádný kontakt na majitele už neexistuje. "Už měla smůly dost. Napřed se jí někdo zbavil a pak dostala majitele, který se jí zbavil dál, až skončila u nás," prozradila paní Bočková. Je hodná, ale vůči mužům je zpočátku rezervovaná, stačí pár vlídných slov a začne se kamarádit i s nimi. "Na vodítku chodí dobře, umí povel sedni a lehni. Je poznat, že ji někdo v minulosti učil základním povelům. Vhodná do bytu i do domku se zahrádkou s možností být i v domě," popisuje paní Bočková.

 

Vánoce jsou časem na dobré skutky. Jak útulek podpořit?

  • Pokud byste chtěli udělat dobrý skutek a pejsky v útulku podpořit, můžete poslat libovolnou finanční částku na účet č. 2500620459/2010
  • Nebo můžete pejskům donést granule a jiné dobroty.
  • Pokud nemáte vlastního pejska a chodíte rádi na procházky, můžete psy venčit, a to denně mezi 9 a 14 hodinou.
Klíčová slova:
pes