Místo, kde psy připraví na nový život

Čeněk je štěně křížence a moc rád by strávil Vánoce u nových páníčků
 

Útulků je hodně, zvířat v nouzi ještě víc. Většinou jim v azylech mohou poskytnout základní péči včetně té veterinární. Depozit pro opuštěná a týraná zvířata v Maloticích u Kostelce nad Černými Lesy však své poslání posunulo dál. Na jejich novou životní etapu se je snaží připravit.

Ředitelka Dogpointu Michaela Zemánková je nejen milovnicí, ale i zkušenou chovatelkou. Zeptali jsme se jí, jak taková příprava na novou životní etapu pejska vypadá, ale i na to, proč si vzít psa právě z útulku.

Váš útulek je ojedinělý vtom, že se snažíte pejsky připravit na nový domov. Mohla byste stručně popsat, jak taková příprava vypadá?

Psi neleží celé dny "ladem" v kotcích, jsou venčeni na dlouhých procházkách, zvykáni na manipulaci a procházejí základním výcvikem. Pokud je to možné, jsou svěřováni zkušeným dobrovolníkům domů, kde mají stejný režim, jako jejich psi domácí.

Jací psi se do vašeho útulku dostávají?

Do útulku se může dostat jakýkoliv pes. Jsou to tedy nejen nalezenci, ale i psi opuštěni původními majiteli, ať už z  jakýchkoliv důvodů.  Nemáme pravomoc k odebírání psů, dostane-li se k nám týraný pes, je to pouze za spolupráce s veterinární správou, případně součinnosti majitele.

Štěňata jsou věčné téma. Pokud přijímáme štěňata, tak i s fenou, bez feny až po osmém týdnu života. Dále se snažíme zamezit dalšímu množení.

Někdy mají lidé strach vzít si pejska z útulku. Je k tomu důvod?

Lidé, kteří si berou naše psy, jsou seznámeni se všemi skutečnostmi, které jsou nám o konkrétním psu známi. Není důvod bát se adopce psa z útulku. Zkušený ošetřovatel dobře poradí a ví, co který pes vyžaduje. Například se psy příliš bojácnými či agresivními - s těmi pracujeme a snažíme se o jejich převýchovu. Pokud má jedna ze stran pochybnosti, k adopci nedojde. Nejčastějšími překážkami jsou další psi, kočky a jiná zvířata.

Čtěte také: Než si pořídíte psa nebo kočku...

O Dogpointu

  • Kromě odchytu a následné péče o opuštěné psy je možné se domluvit na výcviku vašeho čtyřnohého kamaráda
  • Součástí azylu je i psí hotel pro pejsky
  • Dogpoint do svých programů zapojuje dobrovolník y – například venčení pejsků z útulku
  • Pořádá charitativní akce – nebližší se koná Mikulášská procházka se sbírkou pro Dogpoint dne 5. 12. 2015