NÁVOD: Jak si vyrobit samozavlažovací truhlík nebo květináč

Vyrobte si samozavlažovací květináč
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Výroba samozavlažovacího truhlíku je snadná. Dohromady zabere deset minut a ušetří další čas, který byste strávili zaléváním letniček. Vyrobte si truhlík nebo květináč podle našeho návodu.

Letničky kvetou o sto šest a vy nestačíte zalévat? Jejich vitalitu je dobré podpořit samozavlažovacím květináčem. Nabízí se dvě možnosti, můžete si tento květináč nebo i truhlík koupit v obchodě se zahradnickými potřebami, a nebo si ho vyrobit doma. Jelikož jsou zahrádkáři většinou zarputilí kutilové, nebude vám výroba dělat problémy.

V čem je výhoda samozavlažovacího truhlíku?

V první řadě vám samozavlažovací truhlík odebere pár starostí s včasným zaléváním. V době, kdy teploty vyšplhají na tropické hodnoty, je potřeba letničky zalévat dvakrát, někdy i třikrát denně. A na to samozřejmě není vždy čas. Samozavlažovací truhlík dodá květinám závlahu i na pár dnů. Pokud vyrážíte na kratší dovolenou jen na pár dnů, nemusíte se o letničky obávat.

Samozavlažovací květináče i truhlíky se skládají ze dvou nádobek. V jedné je zasazená rostlina, druhá nádobka postupně doplňuje potřebnou závlahu.

Do zavlažovacích truhlíků je nejvhodnější dávat dešťovou vodu. Je měkká a letničkám prospěje.

Na výrobu potřebujete pár věcí

Pro podomácku vyrobený truhlík si připravte:

2 truhlíky - druhý truhlík musí být o jednu velikost větší

Vrtačku na výrobu otvorů

Knoty (můžete použít tkaničky od bot nebo popruh z batohu)

Počet knotů záleží na počtu děr, které do truhlíku uděláte. Pět knotů odpovídá jednomu stocentimetrovému truhlíku.

Znáte všechny výhody kokosového oleje? Připravili jsme pro vás jejich přehled.

Postup je snadný

Výroba zavlažovacího truhlíku vám zebere maximálně deset minut. Menší truhlík otočte dnem vzhůru a opatrně do něho vrtačkou vyvrtejte otvory. Pokud nemáte vrtačku, je možné díry prohloubit například šroubovákem. Samozřejmě to nepůsobí tolik esteticky.

Vyvrtanými dírkami protáhněte knoty a na vrchu je zauzlujte, předejdete tak jejich vypadnutí. Nyní do truhlíku nasypte zeminu a zasaďte letničky.

Vyrobený truhlík zasuňte do většího truhlíku, do kterého nalijte vodu. Koncem knotů by měly být ve vodě ponořené. Závlahy nasáknou a květině ji budou postupně dodávat.

Rádi pěstujete originální květiny? Podivejte se na akébii, její liány nemají konkurenci.

Vyrobit se dá i květináč nebo samozavlažovací nádobka z PET lahve

Květináč lze vyrobit i ze dvou starších kyblíků. Fantazii se meze nekladou.

Stejným způsobem jako truhlík vyrobíte i květináč. Jedna dírka by měla být vyvrtaná uprotřed květináče a ostatní rozložené okolo. Dejte ale pozor, ať to s množstvím vyvrtaným děr nepřeženete. Všeho s mírou.

Samozavlažovací nádobka se dá vyrobit i z PET lahve. Jednoduše odřízněte vrchní část a otočte ji uzávěrem dolů. Posaďte ji na zbytek lahve a protáhněte knot. Tyto nádobky z lahví se většinou používají spíše při pěstování sazeniček, na které čeká větší a lépe vypadající květináč.