Z jedinečných synagog se staly ubytovny! Tyhle najdete ve Středočeském kraji

Synagoga v Žalužanech slouží jako dílna
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dnes se vydáme po tajemné historii středočeských Židů. Nebude to ale ledajaká procházka. Věděli jste, že se v takové synagoze dá třeba bydlet?

Bývalou synagogu byste našli v Pravomíně 85. Budova z 19. století dneska našla využití jako rekreační chalupa. V moc dobrém stavu ale není.

Další bývalou synagogu najdete pár kilometrů od Prahy v obci Zalužany. A to na jihozápadní straně návsi. Pravděpodobně byla vystavěna někdy v první třetině 19. století, později ji majitelé adaptovali na dílnu s dosud dochovaným empírovým exteriérem.

Okres Příbram má také svoji synagogu. Budova stojí v obci Petrovice číslo popisné 66. Měla nahradit starší modlitebnu a navrhl ji stavitel František Smrtka, podle jehož plánů byla v klasicistním slohu postavena v letech 1864 – 1869. Podél stěn modlitebny stála dřevěná galerie. Naproti vchodu se nacházelo Desatero a malba baldachýnu. V interiéru nechyběly byty pro duchovní.

Máte rádi historii? Přečtěte si o městě Slaný! Určitě se dozvíte plno nových informací. Královské město Slaný, to je kus historie i totální nasazení

Bohoslužby v synagoze probíhaly do druhé světové války. V obci žilo 25 Židů, ti byli odvezeni do koncentračních táborů v Terezíně a Osvětimi, kde v letech 1942-1944 zemřeli. Do židovské obce se tak nikdo nevrátil. Dále nevyužívanou budovu v 70. letech získalo místní jednotné zemědělské družstvo, to si v ní zřídilo kanceláře a přidruženou průmyslovou výrobu, v horní části vznikly byty. Od roku 1980 byla budova používána pouze k obytným účelům.

Co si o tom myslíte?

Jedná se o kulturní dědictví, nemělo by se s ním takto zacházet
50% (19 hlasů)
Je mi to jedno
3% (1 hlas)
Ať je klidně zbourají a postaví něco užitečnějšího
5% (2 hlasy)
V těchto místech již není Židovská obec, která by se o ně starala, měli by sloužit jako muzea a podobně
24% (9 hlasů)
Jde o rozumný způsob využití
16% (6 hlasů)
Takové bydlení by se mi líbilo
3% (1 hlas)
Takové bydlení by se mi nelíbilo
0% (0 hlasů)
Celkem hlasů: 38


Naše vycházka po středočeských synagogách dneska končí v Litni. Tady byla vystavěna synagoga v roce 1880 na místě starší synagogy. K náboženským účelům ji místní Židé využívali do 30. let. Kvůli klesajícímu počtu členů byla zdejší židovská obec už ve 20. letech 20. století připojena k berounské a ze zbývajících liteňských židovských obyvatel se po deportaci do koncentračních táborů domů (podobně jako v Petrovicích) nikdo nevrátil. Roku 1939 synagogu odkoupila obec Liteň, už za druhé světové války ji začala využívat jako hasičskou zbrojnici. V roce 1965 proběhla zásadní přestavba celé budovy, která tak byla zvýšena o obytné patro.


Jak to bylo s původní, starší synagogou, na jejíchž základech se stavělo? Nejstarší synagogu povolil spolu se školou a hřbitovem postavit po morové epidemii v roce 1680 hrabě Jaroslav Kuňata z Bubna a Litic, tedy tehdejší majitel liteňského panství. Nová škola, nyní muzeum, byla vystavěna v roce 1867. Židovská obydlí, obyvatelé a synagoga byla tolerována díky umístění synagogy v dostatečné vzdálenosti od římskokatolického kostela svatého Petra a Pavla. Nejvyšší počet Židů v Litni byl 195.

Fotografie: 

Autor: Cheva, licence: CC BY-SA 3.0 zdroj: wikipedia.org

Zdroj: wikipedia.org, autor Feťour, licence: CC0

Zdroj: wikipedia.org, autor: Cheva, licence: CC BY-SA 3.0

Zdroj: wikipedia.org, autor: Pastorius, licence: CC BY 3.0