Když plánuji důležité věci, podívám se do hvězd, jak to vypadá, říká astrokoučka Gabriela Šátková

Jste jedineční, zasloužíte si jedinečný horoskop
 

Je astrologie věda, nebo to jsou jen kouzla? A jak vlastně práce astrologa vypadá? Podle astrokoučky Gabriely Šátkové jsme součástí Vesmíru, a tak bychom jej rozhodně neměli ignorovat.

"Přichází ke mně klienti v nejrůznějších životních situacích, kteří by se rádi dozvěděli, kudy dál. Může se jednat o změnu práce, partnerské záležitosti, někdy si povídám s lidmi, kteří procházejí hlubokou vnitřní transformací, mění se jim život od základů a potřebují se zorientovat," popisuje astrokoučka Gabriela Šátková. Obrací se na ni i ženy, které touží po dítěti. "Astrologie dokáže být velmi užitečná i v této oblasti. Zrovna před dvěma týdny mi napsala klientka mail, že bude co nevidět rodit, otěhotněla hned v prvním termínu, který jsem jí doporučila. Dokonce to vypadá, že i pohlaví miminka odpovídá astrologickému výpočtu. Než se na mě obrátila, prodělala potrat v prvních týdnech," popisuje Šátková.
 

Nechte si vypracovat horoskop na míru nebo někoho překvapte originálním dárkem pod stromečkem. Využijte předvánoční AKCI astrokoučky Gabriely Šátkové.

Každý ví, jak vypadá práce učitelky nebo řidiče. Vy ovšem pracujete jako astroložka, což je pro mnohé povolání opředené tajemstvím. Můžete svou práci přiblížit?
Práce astrologa je dnes většinou neoddělitelně spojená s počítačem a astrologickým programem, kam si astrolog zadá datum, místo a čas narození klienta. Poté se na obrazovce objeví grafické znázornění postavení planet v okamžiku prvního nádechu, jedná-li se o horoskop člověka. Má tvar kola, uvnitř kterého se nacházejí různé symboly planet, a také čáry, kterými mohou být některé z planet spojeny. To pro představu.
 


A z takového obrázku astrolog „čte“?
Astrologické programy nabízejí zobrazení aktuálního postavení planet i to, jak budou planety putovat v dalších dnech, týdnech, měsících a letech, nebo i zpětně. Astrolog pak může brát v úvahu postavení planet v okamžiku narození v souvislosti s momentální situací ve Vesmíru a podle toho předpokládá další vývoj událostí. Když to hodně zjednoduším, astrologické programy často umí mnohem více. A je to fajn. Není to tak dlouho, co astrolog používal kružítko, pravítko, astrologické tabulky. Vytvoření takového obrázku trvalo desítky minut, ne pár vteřin. Když je tento obrázek vytvořen, popisuji, co vidím, odpovídám na otázky klientů, ale i koučuji, jelikož jsem také certifikovaným koučem. Toto propojení je skvělé v tom, že lidé odcházejí a vědí, co konkrétně chtějí udělat pro to, aby se jejich život ubíral tam, kam si přejí. To vše s vědomím, že jsou to především oni sami, kdo o svém životě rozhoduje.
 

Gabriela Šátková se narodila ve znamení Býka,  ascendentem je Štír. Věří v moudrost každého člověka, proto se zabývá koučinkem. Fascinují ji planety a jejich tajemná řeč, které se snaží porozumět, stejně jako energii čísel. Chce porozumět planetám, číslům a skrze ně lidem, sobě a životu. 

Musí mít pro vaši práci člověk nějaké speciální nadání?
Já nevím, možná ano. Ale řekla bych, že je to o tom, co člověka baví. Nedávno jsem četla: “Věci, pre ktoré máš vášeň, nie sú náhodné, sú tvojím poslaním.“ A mě astrologie fascinuje…

Radíte se s hvězdami, když čeká nějaké velké rozhodnutí vás? Odkládáte kvůli jejich konstelaci například důležité projekty?
Nekontroluji každý den, zda mám vyjít na ulici, nebo nemám. Ale když plánuji důležité věci, podívám se do hvězd, jak to vypadá. Například s odstartováním nových věcí čekám na novoluní a podobně.

Co si myslíte o „vašich kolezích“ astrolozích, kteří předpovídají osud v televizi či tvoří horoskopy do časopisů?
V časopisech jsou lidé často rozděleni do 12 skupin podle 12 slunečních znamení zvěrokruhu, to není horoskop podle přesného data, hodiny a místa narození. Naopak, je to horoskop pro velké množství lidí narozených v rozmezí jednoho měsíce v různých letech, hodinách a na různých místech. Proto se nedá předpokládat, že bude přesně sedět na všechny. Ale to většinou laik neví, a tak může mít zkreslenou představu a pochybnosti o tom, co to vlastně astrologie je. Tak jako každý Čech není muzikant, není každý „Býk“ majetnický a každý „Štír“ sexuálně náruživý ... Takže, co si myslím o kolezích, kteří podobné horoskopy píší? Asi je tento způsob práce baví, a netvrdím, že jsou špatní. Každý máme svoji cestu.

Kdy může být astrologie užitečná?
- když chcete lépe porozumět sami sobě a odhalit své silné stránky
- když chcete pochopit životní výzvy a stále se opakující situace
- když se snažíte lépe pochopit své dítě či partnera a chcete znát jeho motivace, potřeby a pocity
- když chcete založit firmu, podepsat smlouvu, naplánovat svatbu či koupi nemovitosti
- když chcete porozumět událostem, které se už staly
- když plánujete počít dítě

A co o lidech, kteří takovým věcem věří?
Vím, že hodně lidí si podobné horoskopy čte, ať už ze zvědavosti, nebo pro pobavení, i když to málokdo přizná.

Základních 12 charakteristik člověka podle znamení tedy zdaleka nestačí?
Zdaleka ne.

Poznáte na někom, jaké je znamení?
Někdy poznám, jaké znamení má v horoskopu významně zastoupeno, tedy ve kterém znamení například stálo více planet v okamžiku jeho narození. Nemusí tam nutně být právě Slunce. Jak jsem řekla, není to jen o Slunci, i když je velmi důležité, to nepopírám.

Poskytnou hvězdy vždy odpověď, nebo jsou otázky, na které odpověď nenajdete?
Ne vždy odpověď najdu a ani o to neusiluji. Každý z nás má svobodnou vůli a často také možnost volby. Astrolog může předpokládat, někdy s vysokou pravděpodobností. Může pohledem do horoskopu vidět souvislosti v životním příběhu, upozornit na ně, doporučit či varovat. Odpovědi na všechny otázky přesto existují. Najdete je v sobě. A pokud nevíte, jak se k nim dostat, oslovte kouče. Ten vás k nim doprovodí, v klidu a v pohodě…

A co když při čtení horoskopu objevíte něco špatného?
Někdy v horoskopu vidím, že člověkem může něco zahýbat, ale nakolik to může být zásadní nebo nebezpečné, říci neumím. Dle mého potřebuje každý člověk jinou míru utrpení, aby si přehodnotil svoje životní hodnoty nebo třeba aby nalezl sám sebe. Někdo potřebuje prožít velký otřes, jinému stačí náznak. Jak je na tom konkrétní člověk, neposoudím. Někdy doporučím, aby si dal pozor na pořádek v pracovních záležitostech, například když je ve hře planeta Saturn v souvislosti s oblastí zaměstnání či kariéry, jelikož Saturn vyžaduje řád a disciplínu. Když pak člověk něco zanedbá, mohou hrozit problémy v práci a třeba i vyhazov. Ale zase je to třeba posuzovat z širší perspektivy. V případě vyhazovu se pak třeba chvíli bude věnovat více rodině a dětem a zachrání si tak manželství… Vždy je třeba vidět souvislosti a posuzovat horoskop jako celek, při výkladu zvažovat jak oblast kariéry, tak rodiny a další věci. Zkrátka, vše souvisí se vším, tak jako v životě.

Co byste řekla lidem, kteří třeba váhají, protože mají pocit, že jde o kouzla?
Ano, vypadá to jako kouzla. Když se prostřednictvím televize nebo dalekohledu podíváte do Vesmíru, je to tajemné, magické, neznámé a tak nekonečné. Možná se vám ani nelíbí představa, že by „To“ na nás mohlo mít nějaký vliv. Ale vezměte si jen takový Měsíc a jeho vliv na vodu, jak způsobuje příliv a odliv. Je to kouzlo? Nebo úplněk, kdy se zvířata i mnozí lidé chovají jinak, ti citlivější z nás cítí úplněk, aniž by se podívali na oblohu nebo do kalendáře. A teď si zkuste představit, že na nás má vliv každá z planet. Je toho ještě mnoho, co o Vesmíru a planetách nevíme. Ale proč nebrat v úvahu to, co o nich víme, když nám to může být přínosem například při sebepoznání, při plánování důležitých událostí, při touze počít dítě nebo při cestě ze „začarovaného kruhu“? Je to přeci tak přirozené, jsme součástí Vesmíru, tak z jakého důvodu bychom ho měli ignorovat?