Doktor Koliba: Problém může být i malá ranka, diabetická noha je vážné nebezpečí

Prevence a zase prevence! Pokud ji zanedbáte, problémy na sebe nenechají dlouho čekat
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nemocní cukrovkou na sebe musí dávat pozor doslova na každém kroku. Právě nohy mohou být v ohrožení, pokud se jim nevěnuje péče. Co to je, když se řekne diabetická noha, jak se léčí a jak se onemocnění předchází? Nejen na tyto otázky odpovídá doktor Miroslav Koliba, jedna z největších kapacit, pokud jde o léčbu diabetické nohy. 

Pane doktore, když mluvíme o syndromu diabetické nohy, co to vlastně znamená?
Syndrom diabetické nohy je defekt nebo rána u diabetika od kotníku níže, který vznikl v důsledku poruchy prokrvení nohy diabetika nebo v důsledku poruchy inervace končetiny, kdy se předpokládá, že inervace končetiny vznikla v důsledku cukrovky. Definice je relativně náročná, ale pokud to vysvětlíme značně zjednodušeně, tak syndrom diabetické nohy mívá ve většině případů dvě možné příčiny. Pokud oba faktory působí najednou, ve vzájemné kombinaci, představuje jejich působení pro diabetika vážný problem.

MUDr. Miroslav Koliba
- diabetolog, odborník na léčbu diabetické nohy, pediatr, specialista na léčbu syndromu diabetické nohy aplikací ozónu
- vlastní diabetologickou ambulanci, kterou otevřel 14. února 2014 ve Vratimově
- je jedním z největších odborníků na problém diabetické nohy

Jaké to jsou?
První příčinou je porucha prokrvení končetiny v důsledku kornatění (ateroskleróza) cév dolních končetin. Bohužel u diabetiků je proces poškození cévní stěny cholesterolem   značně urychlen vysokou hladinou krevního cukru (pokud by vysoká hladina krevního cukru nebyla – pravděpodobnost poškození cévní steny je značně menší, což je důvod, proč je snaha, nás diabetologů, co nejtěsněji kompenzovat DM). Druhou příčinou je diabetická neuropatie (poškození nervů v důsledku cukrovky). V případě, že nohy ztratí cit, se často stává, že se pacient poraní a sám to necítí. Ránu nejednou pak prozradí až její komplikace - tj. infekce v ráně.    

Co je pro pacienta největším nebezpečím?
Pro pacienta je ve vztahu k riziku vzniku syndromu diabetické nohy nejvíc nebezpečná necitlivost nohou v kombinaci s nevhodnou obuví. Pacient si najednou neuvědomí, že má například shrnutou ponožku, jejímž důsledkem pak může být rána. Nároky na obuv diabetika nesplňuje každá obuv a často se nám stává, že i certifikovaná obuv není úplně ideální (s ohledem na typ nebo šíři nohy). Musíme pak obuv vybírat z řad německých dodavatelů nebo nechat ji vyrobit na míru.

Takže se dá říct, že nesprávně vybraná obuv může způsobit pořádnou neplechu?
Je to tak. Největším nebezpečím pro pacienta je právě nevhodně vybraná obuv. Diabetická obuv má především preventivní charakter. Váš diabetolog má možnost předepsat diabetickou obuv, na kterou přispívá každá pojišťovna tisíci korunami. Díky správně vybrané diabetické obuvi výrazně snížíte riziko vzniku ran na nohou. Ideální je posléze zhotovení stélky na míru, přímo podle vaší nohy.

Pacient s diabetickou neuropatií bolest necítí, protože je poškozená inervace končetiny nebo je končetina nedostatečně prokrvená. Diabetik může pociťovat určitý diskomfort v nohou, jako je brnění, pálení apod.

Existují i další nebezpečí?
Vše se točí kolem necitlivosti nohou v důsledku neuropatie. Diabetici, kteří mají diagnostikovanou neuropatii, zkrátka necítí své nohy. Problémem tak může být například malý kamínek v botě. Ten způsobí pod kůží hematom, ze kterého může postupem času vzniknout rána, která se díky neuropatii a poškození prokrvení špatně hojí. Léčba je v tomto případě zdánlivě jednoduchá, a to nedošlapovat na poškozené místo kůže. Využíváme k tomu různé formy odlehčení, poloboty, ortézy, berle a někdy dojde i na vozík

Můžeme popsaným problémům nějak předcházet? A pokud ano, jak?
Každý diabetik by si měl vždy večer před spaním zkontrolovat nohy a chodidla především. K dispozici jsou i zrcátka na dlouhé tyči, která mají zvětšovací sklo, takže i hůře mobilní pacient si může nohy zkontrolovat sám.

Co se stane, když diabetickou nohu podceníme?
To je zvlášť nebezpečné vzhledem ke ztíženému hojení ran na nohou diabetiků. Diabetik by měl navštívit podiatrickou ambulanci vedenou diabetologem hned, jakmile zjistí, že má na noze ránu, krevní podlitinu či otlak s hrubou kůží (hyperkeratóza). Dobrou radou v tomto ohledu je: Raději přijít desetkrát zbytečně než jednou pozdě. I zde platí, že čím dříve se začne s léčbou, tím je větší šance na úplné zhojení. Pokud ránu podceníte, vzhledem k její malé velikosti riskujete, že se do rány dostane infekce; a pokud se infekce včas nezaléčí, je nejednou posledním konečným řešením chirurgický zákrok.

Jaká je podle vás nejlepší prevence?
Nejlepší prevencí v oblasti ran je navštěvovat profesionální pedikúru. U diabetiků je vhodné ošetření, které probíhá formou suché pedikúry. Kontakty najdou na stránkách www.poditrie.cz.

Prevencí je především sebekontrola nohou (nejlépe pomocí zrcátka), vhodná a správně vybraná diabetická obuv, péče o pokožku nohou tak, abychom zabránili vzniku prasklin, a především pravidelné kontroly u diabetologa, potažmo podiatra. Zásadní preventivní význam má odborně provedená pedikúra.

Když vezmeme kožní problémy, jak vznikají, co za ně může?
Rány mohou vznikat například tlakem na danou část nohy (kámen v botě, neprávně vybraná obuv). Autonomní neuropatie kůže vede k popraskání kůže a zde je jen krůček k vzniku rány. Na trhu existuje celá řada výrobků na péči o nohy diabetika. Z naší zkušenosti jsou nejlepší volbou pěny s obsahem urey, které kůže diabetika dokáže rychle vstřebat. Účinné látky pak pomáhají kůži udržet vodu a zachovat si mechanickou pevnost a pružnost.

Jak zjistím, že mám diabetickou nohu?
Pravdou je, že diabetici mnohdy ani neví, že mají neuropatii dolních končetin, a zjistí to až u lékaře. V ambulancích podiatrie či diabetologie by měl být součástí vyšetření screening pro vyhodnocení rizika syndromu diabetické nohy; vyšetření v rámci toho mají za úkol zjistit pacientovu citlivost na dotek. Dále se preventivně vyšetřuje prokrvení dolních končetin. Na základě těchto vyšetření se dá vyhodnotit riziko vzniku syndromu diabetické nohy.

Určitě bychom také mohli volit hydratační kosmetiku, neucpou se nám ale póry?
Z tohoto pohledu je jedinečná forma hydratační krémové pěny. Díky pěnové konzistenci se účinné látky velmi rychle a s vysokou účinností vstřebávají. Pěna se tak nanáší v mnohem menším množství a nezanáší póry a neoslabuje tak další přirozené funkce kůže, jako jsou odpar, pocení atd. V oblasti ošetřené pěnou nedochází k nadměrnému zvlhčení a nezvyšuje se teplota kůže. Krémová pěna Allpresan Diabetic Intensive je dle německé směrnice pro pacienty s Diabetem typu II  - strategie prevence a ošetření pro komplikace nohou - jediným prostředkem vhodným i pro použití v oblasti mezi prsty.

"V roce  2014  jsme dělali výzkum u nás v ambulanci, vyšetřili jsme nově odeslané pacienty s DM od PL, u vstupního vyšetření cca 30 lidí uvedlo u vstupního pohovoru potíže s nohama a necitlivost jsme prokázali u 60 % pacientů bez defektu."

Jaký je vlastně rozdíl mezi hojením ran u zdravého člověka a diabetika?
Jedním slovem - velký. Závisí na mnoha faktorech. V prvé řadě jde o onemocnění, kterým pacient trpí. Cukrovka způsobuje kornatění tepen s následnou poruchou prokrvení končetiny. Čím méně krve se k ráně dostane, tím obtížnější a delší je léčba. Dalším nezanedbatelným faktorem jsou přidružená onemocnění pacienta. Např. dialyzovaný pacient s ledvinovou nedostatečností bude mít léčbu rány delší a obtížnější. Celkový stav pacienta stran výživy je také velmi důležitý. Pokud diabetik nedodržuje předepsanou dietu, a tím je i kompenzace cukrovky horší, tak hojení ran nebude tak úspěšné jako u zdravého člověka.

Nepodceňujte péči o nohy: 6 chyb, které mohou znamenat komplikace. Čtěte zde.