Jiří Wonka: Demokratické zřízení je dnes ohroženo. Bratr byl nesmlouvavý a vyznal se v právu, tím byl nebezpečný

Jiří Wonka před pamětní deskou svého bratra
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pavel Wonka byl poslední politická oběť, která zemřela v komunistickém režimu. Jeho příběh je dnes nespravedlivě upozaděn, což nikterak nesnižuje význam odvahy, kterou musel vůči režimu podstoupit. Ten ho nakonec odsoudil na smrt, ale jméno Pavla Wonky žije dál. Jak vnímá Jiří Wonka příběh svého bratra dnes? 

Když jste se s bratrem v roce 1986 pokoušeli kandidovat ve volbách, co vás k tomu vedlo? Věděli jste, jaké to bude mít následky?
Naše kandidatura byla zcela v souladu s ústavou. Šlo o bezprecedentní krok. Mohli jsme čekat nějakou formu perzekuce, ale otevřeně režim proti naší kandidatuře vystoupit nemohl.

Jak jste se k bratrovi připojil, co vás k tomu vedlo? Jaké jsou vaše zkušenosti s vězením, ve kterém jste byl stejně jako váš bratr?
Solidarita s bratrem a odpor proti totalitnímu režimu. - Byl jsem ve vazbě. Byl to jeden rok života.

Pravděpodobně jste byl svému bratrovi poblíž, když se vrátil z vězení. V jakém byl stavu a můžete nám tlumočit jeho politické přesvědčení?
Tělesně zbídačený, duševně svěží, plný energie. - Zastánce perestrojky a glasnosti.

Jaká byla vaše a bratrova motivace postavit se proti systému? Věděl váš bratr, jaké riziko podstupuje?
Nepřihlížet nečinně nespravedlnostem, lži a přetvářce režimu. Přispívat k proměně režimu, k jeho ústupkům, k demokratizaci společnosti. Riziko se dalo vždy jen odhadovat – roli nehrály jen paragrafy, ale především politická konstelace, domácí i zahraniční situace.

Co je pravdy na tom, že před posledním a osudným uvězněním bylo jen několik kroků k tomu, aby váš bratr emigroval?
Dnes víme, že existoval aktuální souhlas s jeho emigrací na centrální úrovni v KSČ.

Máte nějaké bližší informace ohledně posledních dní vašeho bratra? Byl jste s ním v kontaktu? V jakém byl stavu, když byl nesmyslně uvězněn na dalších pět měsíců?
Bratra záměrně izolovali, aby nemohla vzniknout solidarita. Byl už mezinárodně známý politický vězeň. I jeho advokát spolupracoval s StB. Jeho poslední dopis předal až za dva roky po jeho smrti.

Čím si vysvětlujete, že režim byl k vašemu bratrovi tak krutý?
Byl nesmlouvavý, vyznal se v právu. Tím byl pro režim nebezpečný.

V roce 2014 vznikl dokument Libuše Rudinské, kde se o vašem bratrovi zmiňuje na základě několika svědectví v negativním světle. Vzneslo se tak podezření, jestli nebyl Pavel Wonka spolupracovník StB. Jaký je váš postoj? Jsou vznesené otázky na místě?
Film je svojí účelovostí porušením zásad dokumentaristiky a stejně tak práce s fakty. Potvrzují to kritiky jak renomovaných dokumentaristů, tak i historiků.

Jaké existují důkazy, které by mohly vašeho bratra očistit?
Bratr je očištěn. A důkazů je celá řada. Od úředních, jako je vyjádření archivu MV, přes závěr nedávného rozsáhlého šetření PČR až po vyznamenání prezidentem a ocenění za 3. odboj.  A pak existuje celá řada svědectví o jeho nekompromisním střetávání se s různými složkami komunistického režimu.

Jak byste odpověděl někomu, kdo se vás zeptá, zda váš bratr spolupracoval s StB?
Aby se seznámil s historickými fakty (viz i výše) a hodnocením historiků. K dispozici je také loňský sborník ze semináře k 30. výročí smrti mého bratra (je k dispozici v knihovnách, existuje i v elektronické podobě).

Co říkáte na to, že jméno vašeho bratra není ve společnosti tak reflektované jako ostatní jména československého disentu?
Posuzovat jednotlivé disidenty podle toho, jak se často se o nich mluví, je dětinské. To  hlavní je, že došlo na seriózní ocenění mého bratra a jeho zápasu s totalitním režimem.

Čeho si s odstupem času na svém bratrovi vážíte nejvíce? Jaký je odkaz, který bychom si měli v souvislosti s ním připomínat?
Byl velmi cílevědomý v sebevzdělávání v právnické oblasti a pak v uplatňování těchto znalostí proti panujícímu právnímu nihilismu. V boji za spravedlivější společnost nehleděl na osobní strádání a oběti.

Dnes žijeme v demokratickém zřízení, ale současná vláda se opírá o hlasy Komunistické strany Čech a Moravy. Co na tom říkáte?
Tohle třicetileté demokratickém zřízení je dnes ohroženo. Čím více lidí a čím intenzivněji si to uvědomí, tím lepe. Dodržování zásad právního státu a demokratických principů, za které se bratr zasazoval, je opět nanejvýš aktuální.