Neuvěřitelný příběh Alexandra Selkirka: Vzpurný námořník jako předobraz Robinsona Crusoe

Socha Alexandra Selkirka v Lower Largo ve Skotsku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kdo by neznal vyprávění o nejznámějším trosečníkovi, který dlouhých 27 let strávil v osamění na neobydleném ostrově. Robinson Crusoe patří ke stále oblíbené četbě nejen dětí školou povinných. Jeho nepopiratelnému kouzlu podléhají i mnozí dospělí, když si chtějí odpočinout od starostí všedních dnů. Kniha plná napětí a dobrodružství patří již mezi klasická díla světové literatury. Víte však, že předobrazem Robinsona Crusoe byla skutečně žijící postava?

 

Alexander Selkirk se narodil v roce 1676 ve Skotsku v rodině ševce. Nepatřil mezi poslušné syny, naopak spíše vyvolával všude problémy - rval se, pohoršoval svým chováním, žádnou sukni nenechal na pokoji.

Není pak divu, že ve svých devatenácti letech vyslyšel volání dálek a vrhl se střemhlav vstříc poměrně riskantnímu životu na moři. Nad námořníky velmi často vítězily kurděje i jiné choroby nebo je za bouřky do slané vody spláchly veliké vlny. Možná však právě toto potřeboval mladý Alexander Selkirk, aby poznal, jak vlastně chutná skutečný život.

Nezvladatelný mladík, který toužil po dobrodružství

V roce 1703 se Selkirk nalodil na koráb objevitele, průzkumníka a přírodovědce Williama Dampiera, který jako první třikrát obeplul svět. Kromě toho je o něm známé, že uměl být ke své posádce krutý s mnohdy nevyzpytatelným chováním a že s lahví alkoholu byl velký kamarád.

Mořeplavba je ostatně dost nebezpečná záležitost, která vyžaduje celé muže bez slitování. Je pak možné se divit, že se Alexander Selkirk s kapitánem lodě nepohodl a byl pak vysazený na pustý ostrov Más a Tierra? Ten se nachází asi 400 km od západního pobřeží Chile v souostroví Juan Fernández a v současné době nese jméno Ostrov Robinsona Crusoe.

Sám na pustém ostrově

Selkirkova výbava čítala pouze několik kousků oblečení, ložní prádlo, pušku s náboji, pár nástrojů, Bibli a tabák. To bylo vše, co si s sebou na pustý ostrov směl vzít. Jak se asi mohl cítit, když sám spočinul v místě, kde nepotkal ani živáčka? Dle Selkirkova pozdějšího vypravování na něho padaly chmury. Nakonec však hlad zvítězil a námořník se pustil do boje se samotou a o záchranu svého holého života.

Na rozdíl od románové postavy však Selkirk na ostrově strávil pouhé 4 roky a 4 měsíce, než byl zachráněný. Štěstí se na něho usmálo už v roce 1709, kdy ho na svoji loď Duke vzal kapitán Woodes Rogers. Po návratu do vlasti žil Selkirk už normální život smrtelníka až do roku 1720, kdy opět vyslyšel volání moře. Na nové mořeplavbě již však takové štěstí neměl - následujícího roku 1721 podlehl při březích Afriky žluté zimnici. Pohřben byl tradičně jako námořník – do vody oceánu.

Od prvního vydání románu Robinson Crusoe uběhlo již 300 let

Autor románu Daniel Defoe se nechal příběhem Alexandra Selkirka částečně inspirovat a díky tomu bylo v roce 1719 vydáno dílo, které už po tři stovky let nachází své čtenáře po celém světě. Je to dáno mimo jiné i tím, že kniha Robinson Crusoe pracuje s tématem, které je čtenáři stále blízké - člověk je schopen poznat a zvládnout cokoli, když musí.