Hasič záchranář Josef Křen: Vnitřek Notre-Dame bude zničený, vrtulníky nemusely být problém

Podívejte se, jak vypadal požár cenné památky
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Velel obřímu požáru Průmyslového paláce, jeho nápadem bylo i dohašování plamenů v tržnici Sapa z vrtulníků. Josef Křen patří k nejzkušenějším hasičům u nás, u sboru je už 34 let. Byl například i na záchranářské misi po zemětřesení v Pákistánu. I o svých zkušenostech hovořil v České televizi.

Pane Křene, zkáza katedrály není tak drastická, jak se včera večer zdálo. Dokonce prý měly vydržet i dřevěné krovy, co na to říkáte?
Já osobně si myslím, že jsou na výměnu. Popravdě mě překvapily zprávy, že vnitřek není poničený. Padající kusy většinou spodek poničí. Řekl bych, že dřevěné konstrukce jsou ohořelé a budou se muset vyměnit.

Byl jste u hašení Průmyslového paláce, je tam nějaká paraela s Notre-Dame?
Hlavní rozdíl je, že Průmyslový palác se hasil zvenčí, což je bezpečnější, protože nejste tolik v kouři. Sice jsme hasili i prostřední část věže, ale podmínky byly relativně dobré. Hasiči se pohybovali v dýchacích přístrojích, ale odvětrávání kouře bylo dobré. Když hasíte zevnitř jakékoli budovy, největším nepřítelem je špatná viditelnost.

Ještě nějaký zásadní problém byste viděl v případě požáru Notre-Dame?
Určitě jich tam bylo více. Ale na první pohled je to fakt, že požár začal uprostřed objektu. Jednotky nevěděly, kde začít hasit. Rozhodnutí je samozřejmě jednodušší, když požád vznikne na některé straně.

- katedrála byla budována od roku 1163 sto let
- každý rok chrám navštíví zhruba 14 milionů lidí z celého světa
- Notre-Dame je nejnavštěvovanější památkou Francie

Proč se nehasilo z letadel či vrtulníků, nebylo by to rychlejší?
Naše zkušenosti z takového zásahu jsou malé. V mém případě je to pouze tržnice Sapa a používali jsme je pouze na dohašování. Jinak bychom na oheň ani nedostříkli. Nevím tedy, zda by mohla letadla katedrálu mohla poničit. Nicméně si myslím, že vrtulníky nesou stovky litrů vody, nemusel by to proto být problém. Horší je, že plameny vytvářejí řídký vzduch a helikoptérám se špatně létá. Je to pak na rozhodnutí pilotů.

Jak dlouho bude podle vás trvat dohašování požáru?
V případě Průmyslového palác to trvalo dva dny, Notre-Dame bude otázka několika dnů. Tím spíš, že tam jsou věci, které nebudou chtít poničit. Takže bagry a buldozery zřejmě nepoužijí, alespoň ne hned.

Je voda ideální volbou pro hašení takto cenného objektu? Co nějaké pěny?
Voda je nejlevnější a nejlepší. Má největší chladicí účinky. Dodat něco jiného může být navíc i logisticky velmi složité.