Kuchař, který ovládl svět hazardu. Český miliardář je zároveň kontroverzním politikem

Ivo Valenta se velmi rád chlubí svou láskou k tradiční slovácké kultuře
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Startovací čára v honbě za bohatstvím začíná u každého jinde. Ivo Valenta začal jako kuchař. Jeho prvním a zároveň posledním zaměstnáním bylo na pozici zástupce ředitele provozu hotelu. Své bohatství však získal skrze loterii. Miliardář, politik a milovník šály kolem krku je přinejmenším kontroverzní osobností českého byznysu.

Kuchařina Ivo Valentovi nevoněla dlouho. Ostatně sametová revoluce ho zastihla ve 33 letech, takže nové podnikatelské obzory nemohl nechat bez povšimnutí. Nejdříve si koupil čistírnu peří v Kunovicích na Uherskohradišťsku a také provozoval prodejnu potravin. První krůčky v kapitalismu však byly jenom předzvěstí opravdového podnikatelského jackpotu. Rok 1991 totiž znamenal počátek jeho tučného miliardového jmění.

Rodinná firma

SYNové a Otec. Tak vznikl název známé hazardní firmy SYNOT. Založil ji Ivo Valenta společně se svým bratrem a otcem. Tímto se postupně stal jedním z nejbohatších Čechů a jeho majetek se dnes odhaduje na 4,4 miliardy korun. Od roku 1998 je občanem státu Monako, kde je také daňovým rezidentem. Příjemné daňové podmínky se pro něj krásně slučují s podnikáním v hazardu.

Přízvisko loterijní král nemá nadarmo. SYNOT totiž kromě kurzovních sázek provozuje také výherní hrací automaty, videoloterijní terminály, provozuje platformu online pokeru a firma také získala licenci od ministrerstva financí pro provoz online kasina.

Česká republika však není jediným trhem pro podnikání firmy SYNOT v čele s Ivo Valentou. Stopu této značky můžeme najít na Slovensku, ve Španělsku, Řecku, Polsku, Lotyšsku, Albánii, Kosovu a posledních pár let také ve Vietnamu, kde naopak radikálně posiluje. Zde otevřel nová kasina. Údajně je Ivo Valenta po několika letech rodinné symbiózy jediným vlastníkem holdingu, který zahrnuje také prodej automobilů BMW či smaltovnu.

Na svou rodinu však nezanevřel a hned několik jeho členů najdeme ve strukturách této rozsahem velmi široké firmy.

Valenta politikem

Trvalé bydliště v Monaku však vyměnil za službu lidu. Alespoň taková je image muže, který je od roku 2014 senátorem a od roku 2016 zastupitelem Zlínského kraje. Po vzoru miliardáře Andreje Babiše spojil svoji politickou kariéru také s vlastnictvím mediální značky. V roce 2015 získal podíl ve firmě provozující internetový portál Parlamentní listy.

Úzké spojení podnikání a politiky je vždy ošemetné, navíc když je s jménem Iva Valenty spojena trestná činnost. Ta se datuje roku 2004, kdy byl jako spolumajitel fotbalového klubu 1. FC Synot obviněn v úplatkářské aféře na prvoligových trávnících.

Konkrétně se jednalo o tlak, který vyvinul na tehdejšího sportovního ředitele klubu Jaroslava Hastíka. Že je někdy potřeba jít štěstíčku naproti, sám přiznal o několik let později v pořadu zpravodajského DVTV. “Každej správnej chlap má mít nějakej škraloup.” Soud tento prohřešek ocenil pokutou 350 tisíc Kč a čtyřletou podmínkou.

I s touto historií byl zvolen do vysoké politiky, kde působí od roku 2014, kam kandidoval za Stranu soukromníků České republiky. Ani zde se jeho morální hranice ve vytváření chlapáckých škraloupů nijak neomezila.

Minulý rok byl podán podnět k vyšetřování ze střetu zájmů, kdy údajně prostřednictvím svých českých a kyperských firem ovlivňuje vysílání televize TV Brno 1.

Dnes tak stojí ve stínu jiného politika s podobným příběhem. Andrej Babiš však podobný byznys rozvinul v evropském kontextu, zatímco Ivo Valenta si v provázání politiky a podnikání vystačí na regionální úrovni.