Miliardář z krmiva pro domácí mazlíčky. Rodinná firma se stala přední světovou značkou

Firmu zcela převzal od svého otce v roce 2006
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Pravděpodobně každý, kdo má doma kočku, psa nebo jiného domácího mazlíčka, se s produkty jeho firmy dostal do kontaktu. Pavel Bouška je majitelem a šéfem firmy Vafo Praha, která ho katapultuje mezi nejbohatší podnikatele v České republice. Úspěch však sám z nebe nespadl.

Vše začalo jako rodinná firma, ale od roku 2006, kdy vedení převzal po svém otci Pavel Bouška, dostalo novou úroveň. Tuzemský úspěch už nestačil a potenciál v obchodování s krmivem pro domácí mazlíčky nový šéf viděl hlavně v zahraničí.

Plán vyšel a hlavní značka Brit je dnes opravdu k dostání po celé Evropě. To však není všechno, kde 26. nejbohatší Čech s majetkem v hodnotě 7 miliard podniká.

Pes, nejlepší přítel peněženky

Když si vezmeme statistický údaj, který říká, že jenom v České republice lidé chovají 2,2 miliony psů a 1,1 milionů koček, otevírá se opravdu velmi lukrativní podnikatelská příležitost.

Rodinnou firmu založil na začátku 90. let otec nynějšího majitele Pavla Boušky. Ta se však pod rukama syna výrazně rozšířila a dnes jejich produkty najdeme v 70 zemích po celém světě. Vše vzniká ve čtyřech moderních závodech v České republice, kdy ten poslední vznikl zcela na zelené louce.

Úspěch střídá ještě větší úspěch a Pavel Bouška byl za svoje podnikatelské schopnosti minulý rok oceněn prestižním oceněním světová PET osobnost roku. Něco, co se na první pohled může zdát poněkud legrační, však de facto znamená filmového Oscara mezi výrobci krmiv pro domácí zvířata. Stal se tak prvním Čechem, který toto ocenění získal. Najdeme v příběhu Pavla Boušky snad nějaký zádrhel?

Boj s konkurencí

Největší problém byl paradoxně příležitostí, která firmu katapultovala na zcela novou úroveň. V roce 2000 vznikla na trhu s krmivy obrovská konkurence tím, že se několik značek spojilo pod „pet food”. Tehdy společnost Vafo musela řešit, co dál, protože krok konkurence zásadně promluvil do celkového odbytu.

V té době firmu Pavel Bouška vedl firmu ještě se svým otcem a společně se museli vydat novým směrem. Klíč tkvěl v sázce na prémiová krmiva. Vznikla tak značka Brit, která dnes s úspěchem funguje po celém světě.

Paradoxně tam v počátku slavila úspěch jako první. Češi v té době ještě nebyli připraveni na kvalitní suroviny pro domácí mazlíčky, ale svět ano. Není tajemství, že malajsijská královská rodina krmí svoje kočky granulemi Brit.

Evropa je však pro Pavla Boušku hlavním trhem. Konkrétně nejvíce prodá v Německu a Francii. Ve Finsku dokonce patří mezi úplné lídry na trhu.

Pravda a láska

Muž bez skandálů tak v rodinné firmě nadále rozšiřuje svoje miliardové bohatství. Jeho majetek nikterak nesouvisí s divokou privatizací v 90. letech, nebyl ani lobbistou napojeným na svět politiky. Přesto se v posledních letech velmi nenápadně na veřejnost dostávají Bouškovy politické názory.

V jeho kanceláři totiž najdeme podobiznu prezidenta Václava Havla. Jako jeden z mála českých miliardářů se otevřeně hlásí k jeho odkazu a hodnotám. To ostatně demonstruje vždy 17. listopadu, kdy financuje každoroční oslavy na Národní třídě. Když jmenuje své posedlosti, zmíní sport a hlavně pravdu a lásku.

Klíčová slova: