Bartoš jako nesvéprávný extrémista, který vytvořil seznam pravdoláskařů a Židů

Adam Bartoš je muž, který pravidelně porušuje demokratické zákony
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud lze někoho označit za nebezpečného a přesvědčeného rasistu, tak Adam B. Bartoš bude jeden z kandidátů. Novinář a aktivista se nadchl pro konspirační teorie a jeho antisemitismus nepřehlédla ani policie. Jak skončil milovník Václava Klause a tvůrce seznamu „pravdoláskařů” a Židů?

S trochou nadsázky lze tvrdil, že ten, kdo se objevil v seznamech vytvořených Adamem B. Bartošem, může být vlastně poctěn. Společnost intelektuálů, disidentů, umělců a mladých aktivistů je vlastně takový nechtěný chodník slávy lidí, kteří sdílí zcela opačné hodnoty než jejich tvůrce. Kdo je Adam B. Bartoš?

Fanoušek Václava Klause

Adam B. Bartoš se poprvé širší veřejnosti představil jako politický zpravodaj a komentátor na aktualne.cz, odkud na dva roky odešel do idnes.cz. Už během své žurnalistické práce pro zavedené sdělovací prostředky se projevoval jeho velmi specifický pohled na svět.

Odchod z médií byl tak zcela pochopitelný. O tom, jak si Bartoš představoval žurnalistickou práci, dokázal na vlastním webu prvnizpravy.cz a na freeglobe.cz, kde se autoři oddávali prapodivným konspiračním teoriím. Nutno také dodat, že v letech 2002 až 2006 byl členem ODS.

Ve svém aktivismu byl vždy sympatizantem s prezidentem Václavem Klausem a jeho okolím. Názorovou shodu najdeme třeba s bývalým tiskovým mluvčím Václava Klause, s novinářem Petrem Hájkem. Oba velmi kreativně vytvářejí absurdní konspirační teorie.

Václav Klaus ho dokonce veřejně pochválil za článek o tzv. „věčných patentech”. Ten se stal základem nechvalně proslaveného seznamu „pravdoláskařů” a později šel Bartoš ještě dál. Vytvořil totiž seznam Židů.

Neuvěřitelná troufalost a absolutní absence úcty obětem holocaustu se v roce 2014 stala předmětem vyšetřování Úřadem pro ochranu osobních údajů a všeobecně byl Bartoš pokládán za antisemitu. Mediální svět je dle jeho názoru ovládán Židy.

Národní demokracie

O politický mandát se začal znovu ucházet v roce 2014 za českou nacionalistickou stranu Národní demokracie. Bez úspěchu. Jediné, co se této podivné a křiklavé figurce dařilo, bylo budit pozdvižení a podle zákona také podněcování a vybízení k rasové nesnášenlivosti.

Obzvlášť provokativní bylo gesto, kdy se společně s dalšími představiteli strany Národní demokracie sešli u hrobu Anežky Hrůzové v Polné. Tématem setkání měla být nutnost vyřešení židovské otázky, která nebyla dosud uspokojivě vyřešena.

Bartoš a jeho kolega Ladislav Zemánek byli nakonec jihlavským soudem odsouzeni bez trestního příkazu o vině obou mužů. Bartoš celou akci ještě jednou zopakoval v roce 2016.

To však není vše, čím nahlas propaguje svoje extrémistické názory. V roce 2015 poslal výhružný dopis Czeslawu Walkovi, kde ho nabádá, aby přerušil plány na konání festivalu Prague Pride v roce 2015. Ve stejném roce se účastnil demonstrace proti přijímání uprchlíků v Česku, kde s oprátkou v ruce vyhrožoval, že jestli stát nezačne konat, sám tak učiní potřebné kroky.

V roce 2016 na demonstraci na pražském Václavském náměstí označil podporu migrace za vlastizradu, která se musí potrestat trestem nejvyšším.

Bartošovo portfolio přečinů je hned několik. Dnes je v podmínce za popírání holocaustu, podněcování k rasové nenávisti, hanobení vlastního národa, schvalování genocidy atd. Adam B. Bartoš je mužem, který je pro společnost křiklavou hrozbou a jeho veřejné výstupy jsou hodné odsouzení.

V extrémistických strukturách se jedná o jednoho z nejaktivnějších nacionalistů, který svými projevy zcela pochopitelně budí zájem policie.