Program hnutí ANO: Vrchol populismu, který snad ani Babiš nemůže myslet vážně

Dokonale jednoduché. Stačí vzít Jágra, Štěpánka a další známé tváře. Nenajdete se také na dalších fotkách?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Hnutí ANO v čele se svým předsedou chce zatočit s korupcí a vlivem "tradičních" politických stran. Těžko tedy říct, kde multimiliardář Andrej Babiš přišel ke svým penězům, když je v České republice dlouhodobě všechno tak špatné a zkorumpované. Každopádně pokud ovládne volby, prý sníží daně, zvedne platy a vlastně dá všechno všem. 

"Teď nebo nikdy" - tak se celý elaborát poradců a spolupracovníků Andreje Babiše jmenuje. Jeho zásadní linkou je zbavit se všeho, co tu bylo, a nastolit řád a pořádek. O jádru týmu hnutí ANO dnes už nepochybuje nikdo, kdo má všech pět pohromadě. Je to parta geniálních stratégů a marketingových mozků.

V tomto ohledu tak bylo zadání splněno na výbornou. Nic víc však program hnutí nepřináší. Dokonce ani podrobná verze, která zřejmě sází na otřepaný fakt, že čím více písmenek obsahuje, tím méně lidí je bude číst. Veze se pouze na vlně populismu, která tu momentálně panuje.

Je vlastně potřeba kvalitní program?

Otázkou samozřejmě je, zda je to vůbec potřeba? Je opravdu nutné, aby potenciální volič dostal přesný popis toho, jak se teze z papíru přetaví v realitu? ANO například slibuje, že se sníží daně, bude levnější některé zboží v obchodech, učitelé dostanou přidáno, že se u nás budou stavět dálnice jako na běžícím páse a tak dále. Vrcholem populismu je snížení daně na točené pivo. Kde na to všechno vzít? To už se bohužel z programu nedozvíme. Babiš a spol. také chtějí zajistit větší bezpečnost obyvatel, což je super. Ale jak na to? 

Budeme podporovat hospodárné veřejné zakázky, férové a průhledné dotace, rozvoj otevřených dat, zlepšíme přístup občanů k informacím o hospodaření státu." To zní v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo poměrně dost komicky.

Můžeme se jen domnívat, že to bude důsledkem nabírání policistů či snad tím, že státní zastupitelství a tajné služby dostanou větší pravomoce a budou tak moci lidi sledovat doslova na každém kroku. I KGB ale stála peníze. A opravdu neušetříte desítky miliard díky tomu, že snad snížíte počet ministerstev, když zároveň přidáte úředníky do už tak přebujelého aparátu. Všimli jsme si, že tatam jsou velkohubá prohlášení o nutnosti vyrovnaného rozpočtu, na ten už v programu nenarazíte. Dozvíte se pouze, že je třeba dbát na "udržení rozpočtu v rozumné kondici".

Změny všeho

Takže v případě, že se nestane ekonomický zázrak nebo se nezjistí, že se válíme na obrovských ložiskách ropy, zlata a diamantů, logické naplnění slibů nenaleznete, ani kdybyste nad programem leželi týden a hltali každé jeho slovíčko. Jasné kroky, jak co udělat, prostě nejsou. Ve finále tedy přijdete na to, že současný stav, který tu hnutí ANO po čtyři roky formovalo, chce teď najednou radikálně měnit jako nevyhovující. Z toho člověk žasne. Jako pohádka před spaním snad. Jako populistický jednoznačně. Reálné a obhajitelné věci tak z dvaceti procent, jinak jen líbivé věty.

Asi největší komediální vložkou je kapitola o korupci. S údivem čtete, kde všude nebude a jak se vše krásně pročistí a my všichni budeme žít v ideálním státe. Ano, opravdu to píší zaměstnanci Andreje Babiše. Tedy muže, který je jako historicky první člen polistopadových vlád vyšetřován Evropským úřadem pro boj proti podvodům. Muže, který ani nedokázal dodržet Morální kodex vlastního hnutí a k vydání své osoby k trestnímu stíhání "donutil" až sněmovnu.

Lež se stane pravdou

Vraťme se ale k otázce, jestli vlastně čekáme řešení? Andrej Babiš má tolik podporovatelů proto, že umí prodat sám sebe a populistické slogany, které vypouští z úst. Nic víc v tom není. Lídr hnutí ANO říká přesně to, co lidé chtějí slyšet.

Sází na logické touhy mít se dobře, ale také na závist a neustálé opakování polopravd a pololží až do chvíle, kdy se stanou pravdou. Málokdo bude řešit, že exministr financí před půl rokem tvrdil úplný opak, než hlásá dnes. Proč také? "Líbí se mi to teď a tady. Tenkrát to stejně byla kampaň a účelovka, ostatně jako vše, co se kolem něj děje." 

"ANO se bude zasazovat, aby EU prostřednictvím Evropské politiky sousedství a dalších nástrojů věnovala vysokou pozornost zemím na východ od Unie a ve Středozemí a rozšiřovala kolem svého území pásmo stability." Těžko se domnívat, jaké jsou ony "další nástroje", komu se věnovat a jak.

Budeme ho volit?

"Pana Babiše budu volit. Netvrdím, že je svatý. Ale dělá pro lidi. Zatímco ostatní tu roky kradli, on se staví za obyčeného člověka. Proto je jasnou jedničkou," má jasno Hana Bartáková z Berouna. Podniká, takže by se dalo předpokládat, že spíš bude na druhé straně barigády. "Podívejte se, něco je tu běžné. A souhlasím, že v tom "jede" i Babiš. Ale nedělá nic nad rámec, nic, co by nedělali i ostatní." Stejný názor má většina jeho pravděpodobných voličů. 

Bylo by bláhové se domnívat, že ho vnímají jako čistého muže, který se zde vyskytl a koná dobro. Spíše to je tak, že se spousta podivných byznysů, utajených kont či firem stala běžným standardem, který si lidé zafixovali jako běžnou součást svých životů. Proto volí Babiše. Není pro ně větším zlem než ti, kteří byli u moci doteď. A boss hnutí ANO si to při své nesporné inteligenci moc dobře uvědomuje. 

"Nikdy bych ho volit nemohl. Když se alespoň na pět minut zastavím nad jeho výroky, kroky a populistickým plácáním, připadal bych si jako pitomec, co mu sedl na lep. Nemá nic, jen marketingovou bublinu, která však jednou praskne. A pak se budeme divit úplně všichni, jaký sliz vyleze," má jasno Stanislav Šimon z Prahy. Ani on není v této argumentaci sám. Následující volby tak zřejmě z pohledu ANO budou o tom, kolik lidí se opravdu zajímá o politické dění a programy jednotlivých stran a kolik stačí jen slova, poplácání po zádech a sliby.

5 důvodů, proč volit ANO

  • je mi jedno, co s tímto státem bude, nezajímám se o to
  • mám rád(a) velká slova, jsem příznivcem slohových a rétorických cvičení
  • mám rád(a) vše nalajnované, nerad se rozhoduji sám(sama) za sebe
  • chci pokračovat v zaběhlých standardech, které jsou v této zemi běžné
  • chci být sledován(a) na každém kroku 

5 důvodů, proč nevolit ANO

  • mám rád(a) demokracii, chci v ní dále žít
  • chci vědět, co politická strana opravdu zamýšlí, protože má jasný program
  • nechci žít ve státě plném korupce a podivných dotací
  • chci si říkat, co chci, aniž by mě někdo za názory pranýřoval
  • chci svobodně podnikat, nechci se nechat svazovat nařízeními a byrokracií