Kovářová: Starostové a nezávislí ve Sněmovně ostudu neudělají, budou její ozdobou

Často a ráda se účastní různých slavnostních událostí, zde na Smíchovském nádraží
Zobrazit fotogalerii (3)
  |  Komerční sdělení

Podle posledních odhadů to vypadá, že volby do Poslanecké sněmovny skončí velkým ziskem pro hnutí ANO a zřejmě také pro SPD Tomia Okamury. Naopak hnutí Starostové a nezávislí balancuje kolem pětiprocentní hranice. Jak se na současnou situaci dívá poslankyně Věra Kovářová, dvojka středočeské kandidátky Starostů.

STAN jdou do voleb nakonec samostatně. Jak se ale zpětně díváte na koaliční projekt s KDU-ČSL?
Myslím, že přetrvává trochu lítost, protože v koalici bychom určitě byli silnější, než jsme samostatně. Nikdo mi nevymluví, že společný koaliční výsledek by byl výraznější, než když kandidujeme samostatně, tím spíš, co v kampani předvádí ty největší strany, ANO a ČSSD, a extremisté. Prostor pro středový subjekt a slušnou a věcnou politiku podle mého přesvědčení stále existuje. Ale co se stalo, nedá se odestát a my jako Starostové a nezávislí se teď díváme dopředu.

Věra Kovářová
- vystudovala zahraniční obchod na VŠE a téměř 14 let působila jako lektorka německého jazyka
- vzdělání si doplňovala – dvouletým manažerským postraguálním studiem na European Business School Prague a ročním kurzem právní němčiny na Univerzitě Karlově v Praze.
- je zastupitelkou kraje, místopředsedkyní hnutí STAN a místopředsedkyní Sdružení místních samospráv

Dvanáctiprocentní potenciál, který vyšel z jednoho nedávného průzkumu, je sice slušný. Jak ale chcete voliče přesvědčit o tom, aby své sympatie pro Starosty a nezávislé proměnili v hlas?
Jednoduše tím, kdo jsme, a tím, co už dlouhou dobu děláme. Starostové a nezávislí nejsou hnutím, které by se na naší politické scéně objevilo ze dne na den, naopak v komunální, regionální a celostátní politice se pohybujeme řadu let. Díky tomu jsme předvídatelní, víme, o čem mluvíme a o čem rozhodujeme. Vypadá to jako samozřejmost, ale není to tak. Viděli jste debatu České televize o kultuře? Lídr kandidátky SPD vůbec nevěděl, o čem mluví, smál se mu celý internet. Bylo mi ho až trochu líto.

S tím ale asi nic nenaděláte...
Bohužel. Přesto je kvůli popularitě Tomia Okamury v podstatě už rozhodnuto o tom, že takový člověk, který se nějakou náhodou ocitl na čele kandidátky, bude zvolen poslancem. Něco podobného je to také v případě hnutí ANO. Na popularitě Andreje Babiše se svezou lidé, kteří mohou být pro své voliče kvůli absenci zkušeností z veřejné správy jen těžko přínosem. 

Počkejte, chcete říct, že u Starostů a nezávislých něco takového nehrozí? 
Ano, samozřejmě i naši kandidáti pochopitelně mohou mít slabé chvilky, mám je samozřejmě i já sama (úsměv). Ale zásadní rozdíl je v tom, že lidé na kandidátkách Starostů a nezávislých mají za sebou působení, v mnoha případech dlouholeté, na obecní nebo krajské úrovni, nebo ve veřejném životě. A politika je řemeslo, kterému je třeba se učit, a to se nepovede přes noc, ať se to někomu líbí, nebo ne. 

K zásadnímu obratu v životě Věry Kovářové došlo po přestěhování z Prahy do malé obce Chýně v okrese Praha-západ. V roce 2006 zde byla v komunálních volbách zvolena uvolněnou místostarostkou a o dva roky později se stala starostkou. V roce 2013 byla zvolena poslankyní Parlamentu ČR. Je vdaná a má jednu dceru.

Dobře, zkušenosti STANu asi nelze upřít, jiná otázka je, jak moc jste předvídatelní. Před časem dokonce z úst prezidenta Zemana zaznělo, že nemáte žádný volební program, podle kterého by občané mohli posoudit, co budete v Poslanecké sněmovně prosazovat…
… to je velmi nespravedlivé osočení, nechápu, co pana prezidenta k takovému výroku vedlo. Jediné přijatelné vysvětlení je, že podklady pro prezidenta Zemana připravují nespolehliví lidé, jinak si to nedovedu a nechci vykládat. Ale abych se vrátila k vaší otázce: každý se může snadno přesvědčit, že volební program mají Starostové a nezávislí velmi podrobný, dokonce jeden z nejpropracovanějších, vždyť má přes osmdesát stránek! Jsem přesvědčená, že i díky němu v nové Sněmovně ostudu neuděláme, naopak budeme v bouřlivých časech, které nás čekají, její ozdobou.