Anketa politiků: Proč právě vy byste se měli stát poslanci, co pro lidi uděláte?

Jana Černochová vede kandidátku ODS v Praze
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Už v pátek a v sobotu rozhodneme o tom, kam se bude dále naše země ubírat. Jestli budeme dále pokračovat v demokratickém trendu, nebo se z dané cesty odchýlíme. Zvolíme nejen strany či hnutí, ale samozřejmě do sněmovny můžeme poslat i jednotlivé politiky. Na závěr našich předvolebních anket jsme tak některým z nich položili malinko záludnou otázku. 

Před volbami se tradičně hodně slibuje a maže med kolem úst potenciálních voličů. Kdyby se později jen polovina z toho uskutečnilo, měli bychom se jistě naprosto báječně. Jak to nakonec všechno dopadne, můžeme zatím jen předpokládat podle více či méně důvěryhodných průzkumů. Zeptat se však kandidátů na to, proč by se právě oni měli stát poslancem nebo poslankyní, je však přesně ten správný čas.

Jako vždy jsme oslovili všechny strany a hnutí, které mají reálnou šanci dostat se do sněmovny. I tentokrát jsme dostali ignor od ČSSD a hnutí ANO, jejichž kandidáti se zřejmě dlouhodobě bojí své názory říkat veřejně. Nakonec, jejich škoda. 

Anketní otázka: Proč byste se měl(a) právě vy stát poslancem (poslankyní), co pro lidi uděláte?

VÍT RAKUŠAN (STAN)
Mám mnohaleté zkušenosti s komunální politikou a rád bych je přenesl i do světa "velké" politiky. A nechci, aby to lidé vnímali jen jako prázdnou frázi. Pro Kolín, kterého jsem starostou, se snažím udělat to nejlepší, co umím. Podařilo se nám výrazně snížit dluh města, rozvíjíme ho, opravujeme, inovujeme. Myslím, že stejně by to mělo být i s naším státem. Měli bychom ho spravovat zodpovědně, lidé by jej neměli vnímat jako usurpátora jejich času a práv, ale jako partnera. Rád bych lidem zjednodušil život v tom, že se pokusím (pokud budu zvolen) přimět politické partnery k co nejrychlejší reformě státní správy. Možná se vám to bude zdát nemožné, ale taky bych se rád zasadil o zkvalitnění politického prostředí, kde na sebe v poslední době lidé jen křičí a obviňují se z toho, kdo je větší zloděj. 

TOMIO OKAMURA (SPD)
Už 5 let prosazuji v ČR demokracii, v níž vládne občan, nikoli stranické elity a s tímto cílem kandiduji i teď. V zemi, ve které vládnou občané, by si žádná vláda, žádný politik nedovolil přijímat muslimské migranty nebo uzavírat memoranda o těžbě lithia, kdy vláda okrade české občany o zisk z těžby.

TOMÁŠ VANĚK (ODS)
Za jednu z nejzásadnějších věcí pokládám  svobodu volby a právní stát, tedy stát, kde občan může činit vše, co není zakázáno. Obé nám mizí před očima a právní stát se mění v stát direktivní, v kterém občan smí činit jen to, co je výslovně povoleno...a na co mu dá někdo "razítko". To jsme již zažili. A já budu dělat vše pro to, aby se to již nemohlo opakovat. Prostě chci vrátit lidem právo rozhodovat o sobě samých a ze státu učinit zase sluhu, ne pána svých občanů.

IVAN GABAL (KDU-ČSL)
Přál bych si, aby na tuto otázku dokázali samozřejmě odpovědět moji voliči tak, že dělám a budu dělat poctivě a s výsledky svou práci, byť se třeba se mnou ve všem neshodnou. Zda to odpovídá skutečnosti a pohledu mých voličů, uvidíme příští sobotu večer. Já svou práci každopádně pořádně dělat budu, protože jsem tak postupoval vždycky. Zda to bude v parlamentu nebo jinde, rozhodnou právě voliči v těchto volbách. Díky za sérii anketních otázek a přeji vše dobré čtenářům i redakci.

JAKUB MICHÁLEK (Piráti)
Jsem právník, mám tříletou zkušenost z působení v pražském zastupitelstvu, kde jsem například detailně zmapoval pochybení v kauze Opencard. Kauzy bych chtěl řešit i na celostátní úrovni a zasadit se o to, že nebude docházet ke zneužití moci, což je velmi aktuální problém. Vedle toho se chci věnovat zrychlení stavebního řízení, digitalizaci státu, aby lidi nemuseli čekat fronty na úřadech a mohli si všechno vyřídit z domova nebo Czech Pointu, a také zkvalitnění justice.

STANISLAV GROSPIČ (KSČM)
Budu poslancem, pokud dostanu důvěru voličů, a pak budu plnit volební program KSČM, pro který případně budu zvolen, protože to bude vyjádření, že mu lidé věří a chtějí jej realizovat. Budu se snažit řešit problémy lidí, aby mohli důstojně žít. Budu prosazovat důstojný život v míru, právo na práci, spravedlivou odměnu za ni, důstojnou valorizaci důchodů.

PETR ŠTĚPÁNEK (Zelení)
Jako kladenský rodák a pražský starosta vidím, jak administrativní hranice mezi Prahou a středními Čechy nefunguje. Počínaje dopravou a konče územním plánovaním. Je třeba překonat tyto administrativní hranice krajů a nastavit služby bez ohledu na ně. Zároveň se budu zasazovat o zavedení jednotného jízdného na území celé PID a Středočeského kraje. Není možné, aby Středočeši platili při cestě do svého hlavního města veřejnou dopravu dvakrát.

LEOŠ HEGER (TOP 09)
Budu i nadále usilovat o lepší financování zdravotnictví, ale také o zvyšování jeho efektivity, aby lépe sloužilo pacientům. Každý pojištěnec by měl mít zcela jasno, jaký je jeho nárok na bezplatnou péči. Jeho praktický lékař a zdravotní pojišťovna mu poskytnou pomoc v případě, že si nebude schopen potřebnou zdravotní službu obstarat. Zdravotnická zařízení budou placena tak, aby měla zájem pacienty lákat a poskytovat co nejvyšší kvalitu péče.

PETR GAZDÍK (STAN)
Protože už jsem dokázal, že jen tak nečinně nesedím v poslanecké lavici: prosadili jsme už více peněz z daní pro obce a města, ale třeba i takové "maličkosti", jako je zjednodušení administrace řidičáku. A do budoucna chceme prosadit vstřícnou digitální veřejnou správu po vzoru Estonska, kde téměř vše s úřady vyřídí člověk od svého počítače doma.

JANA ČERNOCHOVÁ (ODS)
Mou prioritou je, aby ČR byla i nadále bezpečnou zemí, která je schopna se bránit potenciálním vnějším i vnitřním hrozbám. Budu usilovat o modernizaci armády i bezpečnostních sborů, o zlepšení podmínek služby policistů, hasičů i vojáků – profesionálů i aktivních záložáků. Vedle toho budu aktivně hájit zájmy Pražanů, chci prosazovat dostavbu klíčových dopravních staveb, jako jsou pražský okruh nebo metro D, které by měly být financovány také ze státních zdrojů, protože se jedná o projekty celostátního významu.

JIŘÍ KOBZA (SPD)
Mám řadu zkušeností ze zahraničí (Blízkého východu a subsaharské Afriky) které právě v dnešní době migrační krize a islamizace Evropy mohou být velice užitečné. Jsem geolog a jsem velikým zastáncem toho, aby české nerostné bohatství bylo uvážlivě využito k prospěchu České republiky a jejích občanů a ne k rychlému zbohatnutí podivných "schránkových" zahraničních firem, zatímco ČR zůstane chudá. Mám děti a vnuky a není mi jedno, za jakých podmínek budou žít. Nejlépe své zkušenosti a znalosti mohu uplatnit, když je dám k dispozici ve prospěch tohoto národa a země. Pokud budu zvolen, tak to doopravdy udělám. Budu prosazovat program SPD, který je podle mne tím nejlepším z toho, co je momentálně nabízeno na politickém trhu.

LUCIA ZACHARIÁŠOVÁ (Zelení)
Za zásadní téma současné společnosti považuji péči a její dostatečné společenské ohodnocení. Ať už finanční nebo symbolické. Zároveň vnímám, že péči vykonávají z valné většiny ženy. Jako poslankyně budu reprezentovat všechny ty, kteří o někoho druhého pečují, a proto budu ráda, pokud mi dáte Váš hlas.