Jak to vypadá ve štábech jednotlivých stran? U SPD zasahovala policie

 

Letošní volby do poslanecké sněmovny jsou za námi. Volební místnosti se zavřely před pár minutami, o osudu naší země je rozhodnuto. Teď už "jen" počkat na výsledky. Ve volebních štábech jednotlivých stran a hnutí to pomalu začíná žít. Sledujte fotogalerii, průběžně budeme přidávat fotky podle zajímavosti.

V pátek to vypadalo na velkou volební účast, sobota však přinesla lehké vystřízlivění. Podle předpokladů to vypadá, že k urnám dorazilo něco kolem pětapadesáti procent. V každém případě volební štáby jednotlivých politických subjektů se začínají zaplňovat. Asi nejpilnějším ze všech byl expremiér Vladimír Špidla, ten byl v sídle ČSSD, tedy v Lidovém domě, už dopoledne.

Podle odhadů se až 42 procent všech voličů rozhodovalo poslední týden před volbami, komu dají své hlasy.

Rušno už je i ve štábu Pirátů, kteří si za své útočiště zvolili sklepení klubu Uhelna, nervozita pomalu stoupá i v táboře TOP 09 v Cafe Louvre stejně. Zatímco například Ivan Bartoš a Miroslav Kalousek už jsou se "svými", tak například lídr hnuté ANO Andrej Babiš či předseda SPD Tomio Okamura dorazí až kolem 16. hodiny. Mimochodem, někteří novináři se k bossům SPD v jednom z hotelů v pražském Karlíně nedostanou, musí zůstat pouze ve vyhrazených místech, dále je ochranka nepustí. Vybírání jsou jen "ti vyvolení", ostatní mají smůlu. Na místě už dokonce zasahovala policie, která se snažila situaci uklidnit. Organizátoři tvrdí, že mohou pustit jen toho, koho chtějí, a nemusí nic zdůvodňovat.

Jisté je teď jedno - už nic neovlivníme, kostky jsou vrženy. "Děkuji všem občankám a občanům, kteří šli volit a prokázali svůj zájem o budoucnost naší země," napsal si na Twitter stále ještě premiér Bohuslav Sobotka. Volby samozřejmě dále sledujeme a budeme vás informovat.

Jak to bylo před čtyřmi lety?

Předčasné sněmovní volby tehdy vyhrála ČSSD (20,45 procenta hlasů), na druhém místě skončilo hnutí ANO (18,65 %), třetí místo brali komunisté (14,91 %). Do parlamentu prošla i čtvrtá TOP 09 (11,99 %), ODS (7,72 %), Úsvit Tomia Okamury (6,88 %) a KDU-ČSL (6,78 %). Volební účast byla 59,48 procenta, nejnižší od roku 1998.

Klíčová slova: