Kolik si vydělají představitelé vašich měst, obcí a krajů? V roce 2018 si ještě polepší

Pražská primátorka si vydělá více než 120 tisíc za měsíc
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Pamatujete si rok, kdy by vrcholní představitelé nejen státu, ale i krajů a obcí nenašli na výplatní pásce více peněz? Tak to byste hledali velmi těžko. Rok 2018 nebude výjimkou. Na druhou stranu je fakt, že to dosud příliš spravedlivé nebylo. A tak je tu novela, které rozdíly v podstatě ruší.

Starostové, primátoři a hejtmani si od příštího roku finančně polepší. V pondělí vstupuje v platnost novela, která odstraňuje nerovnováhu v jejich odměňování. Starostové dosud měli stejné peníze a k nim dostávali bonusy podle velikosti obce, kterou vedou. Vznikaly tím velké rozdíly, které u nejmenších a největších obcí činily až desetitisíce korun měsíčně.

Rozpočet to prý nezatíží

Starostové a primátoři si od nového roku polepší zhruba o 8,5 procenta. Podle velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, budou vydělávat od 36 500 korun do téměř 95 000 korun. Hejtmani a pražský primátor budou dostávat průměrně o téměř 16 procent víc, přijdou si na 109 500 až 120 500 korun. Podle dřívějšího vyjádření bývalého premiéra Bohuslava Sobotky se změna nedotkne státního rozpočtu. Finanční prostředky jsou generovány v rámci rozpočtu měst a obcí.

Podle ministerstva vnitra více než třetina obcí v Česku spadá do kategorie s méně než 300 obyvateli, přes 77 procent obcí pak nemá víc než 1 000 obyvatel. Zastupitelů v obcích, městech, jejich částech a krajích je zhruba 63 000.

Zákonodárci schválili novelu zákona o obcích začátkem letošního roku. Ministerstvo vnitra pak připravilo nařízení, které stanovuje základy odměn. Základ měsíční odměny pro starosty obcí, v nichž žije do 300 obyvatel, je stanoven jako 1,3násobek průměrné měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře za rok 2016, tedy 28 076 korun. U starosty tak bude plat činit 36 499 Kč. Odměny by průměrně měly podle vnitra vzrůst o bezmála pět tisíc, nejvýrazněji u primátorů statutárních měst do 200 000 obyvatel.

Pražská primátorka o téměř 15 tisíce více

Na základě koeficientů odměny postupně stoupají v závislosti na počtu obyvatel obcí, měst a krajů. Pražská primátorka bude letos vydělávat 120 447 Kč měsíčně, tedy o 14 505 Kč víc než loni. Hejtmani budou brát minimálně 109 497 Kč, polepší si průměrně zhruba o 15 800 korun. Nejvíc se zlepšení projeví u hejtmanů Libereckého a Karlovarského kraje, u kterých průměrně nárůst činí 19 600 Kč.

Místostarostové a náměstci primátorů a hejtmanů budou vydělávat zhruba 88 procent odměny svých šéfů. U členů rad jde zhruba o 80 procent. Částky postupně klesají až po členy zastupitelstev bez dalších funkcí, kteří by měli vydělávat tři procenta měsíční odměny starosty či primátora, v případě krajů pět procent odměny hejtmana.