Všichni zlí prezidentovi muži: Kdo jsou Mynář, Nejedlý a Ovčáček?

Kdo jsou Nejedlý, Ovčáček a Mynář?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Varoval před nimi Andrej Babiš, což je zřejmě opravdu vážné. Podle něj by se měl Miloš Zeman zbavit svého kancléře Vratislava Mynáře i poradce Martina Nejedlého. Také Jiří Drahoš, který Zemana vyzve ve druhém kole prezidentských voleb, tvrdil, že se spíš setkává s lidmi z jeho okolí než přímo s ním. Ke zmíneným jménům doplnil ještě Jiřího Ovčáčka. Předseda Ústavního soudu a bývalý přítel Zemana Pavel Rychetský je nazval kohortou panošů. Kdo tedy jsou tito pánové, kteří budí emoce, ale i obavy?

Vratislav Mynář v roce 2013 přivedl jako tehdejší šéf kampaně na Hrad právě Miloše Zemana. Není to však žádná průměrná podržtaška, ale chlapík, který má vyděláno na několik životů dopředu. Dělal všechno možné i nemožné, aby výši svého majetku včetně lukrativních nemovitostí nemusel zveřejňovat, nařídila mu to až novela zákona o střetu zájmů.

Vratislav Mynář
- bývalý předseda Strany Práv Občanů - Zemanovci
- oslavu svých 50. narozenin zorganizoval na 22. června v Jižních zahradách Pražského hradu
- v letech 2012 až 2013 byl i členem zastupitelstva Zlínského kraje

A tak jsme se dozvěděli, že na první pohled nenápadný mužík vlastní 125 pozemků, z nichž drtivá většina je v Osvětimanech na Zlínsku. Dále výčet zahrnuje dům v Praze a v Brně. Tím to ale zdaleka nekončí. Pan hradní kancléř je hrdým majitelem akcií energetických firem včetně Unipetrolu, jeho bankovní účty ukazují, že má k dispozici 14 milionů korun.

Mynář má Zemanovi za co děkovat. Už to, že ho nechal ve funkci bez toho, aby měl bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň, je hodno políbení minimálně jedné nožky. Anebo zaplacení billboardů po republice, což je v tomto případě jistě adekvátní možnost. Kancléře však provází i celá řada dalších kauz. Tou nejvíce do nebe volající je doporučení prakticky neznámé firmy Liglass Trading CZ bez patřičného zázemí na miliardový byznys do Kyrgyzstánu.  

Tajemný Nejedlý odněkud z Ruska

Zemanův poradce Martin Nejedlý je ještě tajemnější. Jejich vztah prý nepopisuje žádná smlouva, jsou dohodnuty pouze ústně. Je dokonce možné, že Nejedlý ani není za své, jistě vzácné rady, nijak placen. Tajen je i rozsah práce a poskytovaných služeb, které Nejedlý Hradu poskytuje. Zasvěceno je jen pár blízkých osob. Nepomůže ani zákon 106, tedy zákon o svobodném přístupu k informacím. Zkrátka proto, že kde neexistuje řádná smlouva, tam není povinnost cokoli zveřejnit.

Martin Nejedlý
- od listopadu 2010 místopředseda Strany Práv Občanů
- byl jednatelem LUKOIL Aviation Czech
- není známo, kde a co vystudoval, v jakých oborech podnikal, v jaké pozici ani u jaké firmy působil na své misi v Rusku
- nemá bezpečnostní prověrku

Je v každém případě velmi zvláštní, že Nejedlý je v podstatě u všeho, co se kolem Zemana šustne. Jako věrný pejsek mu stojí po boku na téměř všech zahraničních cestách. Hlavně v Rusku, kde v minulosti žil deset let, je jeho vliv pravděpodobně hodně znát. Ovšem jaká tam byla náplň jeho práce, to se můžeme jen domnívat.

Jeho důležitost ale dokazuje i fakt, že při návštěvě prezidenta Zemana u Vladimira Putina byl Nejedlý vpuštěn na jinak utajovaná jednání. Mimochodem, český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek takové privilegium neměl. Nejedlého aktivity jsou už dnes samozřejmě mnohem širší. Má například zásadní vliv na firmu Famos Trading, která figuruje v kauze podezřelých nákupů a prodejů reklamy, při které mělo docházet k daňovým únikům.

Společnost Lukoil Aviation Czech, kde byl Nejedlý jednatelem, dostala za porušení smlouvy při obchodech s palivem se Správou státních hmotných rezerv pokutu třicet milionů. Bez zajímavosti jistě není, že Nejedlého další firma ENE Investment dodnes sídlí na adrese ve Školské ulici, kde se v legendární kanceláři Miroslava Šloufa scházeli lidé, kteří hýbali tuzemskou politikou i byznysem.

"Viceprezident" Ovčáček mnohokrát přestřelil

A jsme u posledního důležitého muže, který tahá za hradní i podhradní nitky. Jiří Ovčáček je na první pohled takovým kloučkem z lidu. Roztomilý kukuč, vtipné vyjadřování a nesporné umění zareagovat na cokoli tak, že oponentům vezme vítr z karet. Jenomže zdání klame. Stal se jedním z nejdůležitějších elementů, o které se Zeman opírá.

Jiří Ovčáček
- studoval Arcibiskupské gymnázium v Praze, následně přešel na soukromé Ekologické gymnázium
- nedokončil studia andragogiky na Filosofické fakultě UK v Praze
- analýza tweetů, které publikoval na svém účtu, ukázala, že z celkem 2 606 tweetů, které se na účtu objevily do 31. října 2016, bylo 473 kontroverzních, tj. útočný nebo urážlivý byl každý pátý příspěvek

Tento bývalý redaktor komunistických Haló novin by měl totiž v první i poslední řadě zastupovat jen a pouze zájmy svého šéfa, tedy hlavy státu. V uplynulých pěti letech se však z Ovčáčka stal v podstatě viceprezident, který komentuje dění u nás i v zahraničí, pouští se do sporu s politiky a strká prstíky tam, kam mu rozhodně nepřísluší. Funkce viceprezidenta u nás totiž neexistuje, což je třeba panu Ovčáčkovi často připomínat.

Také on tedy často přestřelil. Třeba když během známé aféry "Brady" na Twitteru lehce naznačil, že má Hrad na strýce ministra Hermana nějakou tu špinavost. Pak to však vehementně popíral a tvrdil, že to nebylo myšleno tak, jak všichni pochopili. Ale nebyl to jediný výstřelek. Evropskou unii přirovnal k nacistické říši kvůli sporům o tradiční český rum. 

Nejznámějším průšvihem je ale určitě hledání článku Ferdinanda Peroutky. Je pravda, že v tomto případě Ovčáček chrání zájmy nadřízeného, který ve své prostořekosti vypustil nesmysl. Bohužel ani Zeman ani jeho mluvčí nemají "koule" natolik, aby se za svůj omyl omluvili.