Chceme na Hradě kancléře bez prověrky a bonmoty, nebo noblesu? Máme to ve svých rukách

I toto bylo k vidění v Rudolfinu...
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Dnes odpoledne se nám všem otevře možnost částečně změnit směr, kterým se bude Česká republika ubírat v následujících pěti letech. Zítra se dozvíme jméno nového prezidenta. V debatách kandidátů jsme viděli střet unavené kmotrovské minulosti a naděje na slušnou budoucnost. Souboj muže, který rozděluje a sází na nepravdy a bonmoty, s osobností, která může na Hrad vrátit noblesu. Je jen na nás, co si vybereme. Máme možnost rozhodnout!

Byl to obrovský rozdíl. Jako noc a den vypadaly prezidentské debaty na Primě a v České televizi. Zatímco první setkání Miloše Zemana a Jiřího Drahoše připomínalo nedůstojnou kabaretní estrádu, druhé splnilo nejpřísnější kritéria seriózní výměny názorů. Také se zcela zřetelně ukázalo, že bývalý šéf Akademie věd je naprosto jiný než současná hlava státu.

Zatímco Zeman byl na Primě jako ryba ve vodě, Drahoš nestíhal. Nedokázal se správně orientovat v bouřlivém prostředí plném osobních útoků ze strany publika, neuměl čelit tomu, co Zeman získal za dlouhé roky politické činnosti. Tedy ostrým loktům a neférovosti. Také proto mnohdy působil nepřesvědčivě a zmateně, nepřizpůsobil se slovní přestřelce v hospodském prostředí. Ale vzpomeňme si třeba na Václava Havla, když nastoupil v roce 1989 do prezidentské funkce. Také měl do profesionálního speakera hodně daleko.

Zeman v České televizi opět nemluvil pravdu. Například řekl, že "nikomu abolici za 5 let svého prezidentování neudělil". Stalo se tak ale 27. září 2016.

Prima dostala od konkurence na frak

Prezident měl zkrátka na Primě nabito ostrými a nikdo neměl sílu, aby mu náboje vyměnil za slepé. Nepřidal tomu ani slabý moderátor Karel Voříšek, jehož hlavní starostí bylo hlásit počet diváků, kteří pořad sledují. Prima jednoznačně vsadila na kvantitu a nechala se strhnout k honbě za čísly, než aby se postarala o seriózní pořad. V tomto ohledu to vyšlo, výsledek byl pěkný a byznys stránka věci dopadla na jedničku. Jen o pár desítek hodin později se však na České televizi ukázalo, že ještě vyšší sledovanosti lze dosáhnout i při nabídnutí kvality.

Důstojná prezidentská atmosféra a výborná moderátorka, která odváděla svoji práci. To byly dva největší rozdíly mezi veřejnoprávní a soukromou televizí. A pak oba kandidáti, kteří jakoby si vyměnili role. Na koni byl Drahoš, v defenzivě Zeman. Najednou se prvně jmenovaný dokázal prosadit, reagovat na invektivy protikandidáta, občas ho dokonce zahnal do kouta.

Zeman v ČT tvrdil, že jeho vláda neprojednávala otázku přijmutí uprchlíků z Kosova. Byla to však lež, kabinet to probíral na schůzi 21. dubna 1999.

Zeman se z něj sice snažil dostat svým obvyklým způsobem. Ale ono je těžké popřít vlastní slova, která ve funkci pronesl a která se ukázala jako nepravdivá, čehož Drahoš využíval. Navíc v případě náznaku nefér osobního útoku zasáhla Světlana Witowská. Přitom nenechala Zemana zahrávat věci do autu, trvala na odpovědích, chtěla vysvětlení.

Zeman byl chvílemi mimo

Nutno poznamenat, že několikrát zatlačila i Drahoše a dala mu jasně najevo, že nestraní ani jedné části stolu. Jenomže zatímco Drahoš v tomto obstál, pro Zemana to bylo jako bobování bez sněhu. Drhlo to a dřelo. Ano, před pěti lety by i tuto debatu možná vyhrál. Jenže to byl ještě opravdu plný elánu a energie. Ve čtvrtek působil jako starý muž, kterého vytáhli na pokec, ale on si to přitom vůbec nepřál. Na kultivovaného a připraveného soka neměl.

Dokonce to chvílemi vypadalo, že tápe i v hlavě, která mu na jeho věk stále funguje výborně. Jiřího Drahoše se totiž v jednu chvíli zeptal, proč mluví o daném tématu. Vědec překvapivě opáčil, že mu přeci Zeman položil otázku, tak mu na ni odpovídá. Hezkým gestem Miloše Zemana bezesporu bylo, když na konci pořadu poděkoval Světlaně Witowské za nestrannost a dobře vedenou debatu. Jiří Ovčáček ale bude muset hodně přemýšlet, jak formulovat svůj klasický útok na Českou televizi. Půjde to teď hodně těžko.

Prezident se snažil veřejnost přesvědčit o tom, že se za svá vulgární slova omluvil. Žádná taková omluva však neexistuje. Ani Zemanovo tvrzení, že tato slova používá jen zřídka, je krajně nedůvěryhodné.

And the winner is...

Pokud bychom chtěli volit vítěze všech prezidentských debat, je to jednoznačně právě Witowská. I když měli někteří lidé o jejím jméně pochyby, moderátorka nedala pochybnostem šanci. Výborně odvedla to, za co je placená. Nesnížila se k žádné šarádě, oba kandidáty "dusila" stejně. Miloše Zemana nenechala šířit bludy a několikrát ho nachytala. Například ve chvíli, kdy mu připomněla, že neustále dává země Skandinávie jako vzor, ale za své prezidentské období je ani jednou nenavštívil.

Dnes ve 14 hodin se otevřou volební místnosti. Máme jedinečnou šanci na změnu, která se dlouho nemusí opakovat. Kdo viděl debaty na Primě i České televizi, má skvělé srovnání. Můžeme si za prezidenta zvolit Miloše Zemana, který jasně zvítězil ve "fotbalové" atmosféře, kdy měl prostor na svůj styl boje. Nebo Jiřího Drahoše, který triumfoval ve chvíli, kdy měl možnost prokázat svoji slušnost a dostal prostor k fér diskusi. Je to jen na nás, co uděláme a jaký vzor našim dětem ukážeme jako ten správný. Oba pánové se už více lišit opravdu nemohou.