Slušnost dostala na frak? Určitě. Jde ale o politický boj. Prezidentem je Miloš Zeman, měl lepší strategii a je třeba mu pogratulovat

Mocenský pakt potvrzen, Česká republika bude směřovat jasným směrem
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Král není mrtev, vládne dál. Rozdělená země slaví i truchlí. Jiří Drahoš reprezentoval důstojnost a noblesu, matador si ale poradil, jak získat křehkou většinu. Otázkou samozřejmě je, zda výsledek voleb reprezentuje mínění Česka, nebo je výsledkem reklamní strategie "nekampaně" a prezidentských cest na státní útraty. V každém případě je třeba vítěze uznat. 

Souboj, který byl místy velmi vyhrocený, je u konce. Miloš Zeman se stal prezidentem České republiky přesto, že se v předvolební kampani dopustil řady nepravd a "účelovek". Nicméně většina voličů ukázala, že jim to nevadí, a volby tak dopadly přesně tak, jak měly. Vzhledem k tomu, že máme stále ještě demokracii, je taková volba naprosto v pořádku a je třeba ji bezpodmínečně respektovat.

Regiony, kde se obecně mají lidé hůře a mají pocit, že je jim ubližováno, volili masivně pana Zemana. Změnu tak odmítly. Naopak například v Praze byl Drahošův triumf drtivý stejně jako v jiných velkých městech.

Kdo to odnese jako první?

Následující týdny ukáží, jak moc si Zeman své vítězství užije. A co se bude dít, když ví, že už nebude mandát obhajovat? Jak moc popustí uzdu svému pravému já? Jeho sebevědomí bylo v každém případě polaskáno měrou vrchovatou. Bude první na řadě Andrej Babiš jako další silný kohout na smetišti? Je to dost možné. Narážky lídra hnutí ANO po prvním kole na to, že by se měl Zeman některých lidí ve svém okolí zbavit, jistě nezůstane bez odezvy. 

Ovšem třeba se tyto předpoklady nenaplní. Některé spekulace totiž hovoří o tom, že bývalý předseda ČSSD kandidoval jen kvůli svému egu. Chtěl si prý dokázat, že na to má, na všechny ukázat dlouhý nos a za pár týdnů na svoji funkci rezignovat a přesunout se na Vysočinu. Dá se ale něčemu takovému věřit? Jsou to hodně divoké teorie. Na druhou stranu Miloš Zeman už několikrát ukázal, že může šokovat.

Respekt demokratické volby

Prezidentské volby ukázaly, že se u nás slušnost a pravda příliš nenosí. Vyhrál kandidát, který preferuje několik podnikatelů, kteří mu zajistili dotace na kampaň. Ta jen tak mimochodem stále zůstává zahalena rouškou tajemství. Vyhrál kandidát, který se nikdy nebál uchýlit k účelovým nepravdám, aby získal politické body. Vyhrál kandidát, který na veřejnosti používá vulgarity a mluví sprostě. Vyhrál kandidát, který se v zahraničí netěší dobrému renomé. 

Miroslav Kalousek: "Naděje na změnu zhasla...Zajisté to přežijeme, jako dosud vše. Leč náprava škod, ke kterým dojde, nebude ani snadný, ani rychlý proces. Počítejme s tím a zachovejme si naději a sebedůvěru sami v sebe."

Společnost zůstane rozdělena, to je téměř jisté. Miloš Zeman nikdy neměl ambici lidi spojovat. Dokonce to mnohdy vypadalo, že si užívá, když je může štvát proti sobě. Přesto, nebo právě díky tomu, vyhrál a stal se prezidentem České republiky. Budiž, nejspíš si to zasloužíme. Panu Zemanovi nezbývá než pogratulovat a výsledky demokraticky uznat tak, jak to udělal i Jiří Drahoš. Bývalý šéf Akademie věd zároveň slíbil, že dneškem to rozhodně nekončí, a zazpíval národní hymnu. Tak snad...

Konečné výsledky
Miloš Zeman - 51,37 % (2 853 390 hlasů)
Jiří Drahoš - 48,63 % (2 701 206 hlasů)

Vesnice
1. Miloš Zeman 887 516 hlasů
2. Jiří Drahoš 706 422 hlasů

Malá města
1. Miloš Zeman 640 033 hlasů
2. Jiří Drahoš 546 862 hlasů

Střední města
1. Miloš Zeman 620 911 hlasů
2. Jiří Drahoš 518 357 hlasů

Velká města
1. Jiří Drahoš 913 793 hlasů
2. Miloš Zeman 703 231 hlasů