Komunální volby se blíží: Už víte, kdo bude na kandidátce právě u vás?

Jan Klán se bude prát o hlasy v Kutné Hoře
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V čele kandidátek pro podzimní volby ve středočeských okresních městech budou většinou známá jména. Řada starostů se chystá obhajovat mandáty, strany navíc sázejí na zkušené politiky. Víte, kdo se bude ucházet o vaše hlasy?

Například v Kolíně chce zůstat v čele města poslanec a první místopředseda STAN Vít Rakušan, který už byl potvrzen jako lídr Změny pro Kolín. "Kandidátku finalizujeme. Zájemců je výrazně víc než míst na kandidátce. Doufáme, že bude co nejkvalitnější," uvedl Rakušan. V boji o voliče se s ním utká mimo jiné Martin Škorpík, kterého pravděpodobně nasadí jako svou volební jedničku komunisté. "Kandidátka je ve fázi, že jsou vybráni adepti a jsou s nimi vedeny rozhovory," řekl Škorpík.

Kandidátem na starostu Kutné Hory za KSČM bude bývalý poslanec Jan Klán. "Na kandidátní listině budou jednak současní zastupitelé, ale snažíme se na ni dostat rovněž mladší lidi," uvedla zastupitelka Lenka Frankovicová.

Nová jména, nebo vše při starém?

Své funkce se chystá obhajovat i vedení Mělníka, tedy starosta Ctirad Mikeš (Mé město) a místostarostové Milan Schweigstill (dříve TOP 09) a Petr Volf (Mělničané). "Lídrem zůstanu já," potvrdil Mikeš a podobně se vyjádřil i Volf. Kandidátky se podle nich nyní připravují. Schweigstill bude na prvním místě kandidátky nezávislých Máme rádi Mělník.

"V týmu jsou opět osobnosti, které tvořily základ někdejšího uskupení TOP 09 a nezávislí a dnes pokračují pod hlavičkou hnutí STAN," uvedl radní Ondřej Tichota. Pozadu v Mělníku nezůstává ani ANO, které povede Zbyněk Šnajdr. "Příprava kandidátky finišuje, musí být hotová do konce května, kdy se bude schvalovat na krajském sněmu."

Už mají vše připraveno?

Obhajovat post chce i primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati (ODS), který navíc pomýšlí i na Senát. Jeho náměstek za Volbu pro Mladou Boleslav Jiří Bouška uvedl, že kandidátka se připravuje ve stejném formátu jako před minulými volbami. "Jaké bude konkrétní složení, ještě není jasné," dodal. Volba pro Mladou Boleslav před čtyřmi lety kandidovala s ANO. "Máme to připraveno, ale ještě to není schváleno," vysvětlil poslanec a krajský radní za ANO František Petrtýl. Dodal, že v Mladé Boleslavi na podzim hodlá kandidovat, ale ne z předních míst.

Lídrem ANO v Příbrami má být podle radního Václava Dvořáka současný starosta Jindřich Vařeka. Na téhož lídra jako před čtyřmi lety vsadí i Šance pro Příbram. V čele kandidátky bude středoškolský učitel a nynější opoziční zastupitel Vladimír Král nominovaný STAN.

Potvrdit mandát od voličů chce i nymburský starosta Pavel Fojtík. Kandidátku Změny pro Nymburk ale čeká obměna. "Opustí ji některé tváře a nahradí je nové zajímavé osobnosti, které mají větší renomé a respekt," má jasno Fojtík. O přízeň voličů se v Nymburku utká také někdejší starosta za ČSSD Tomáš Mach, tentokrát na kandidátce uskupení Nymburk s klidem. "Tvoříme kandidátku, sháníme podpisy, abychom mohli vůbec kandidovat," uvedl Mach. Do voleb půjde i místostarostka Adriena Gabrielová (ANO). "Lídrem budu opět já a kandidátku máme již z 90 procent hotovou."

Bude znovu obhajovat

Také rakovnický starosta Pavel Jenšovský (ČSSD) plánuje, že bude funkci obhajovat. "Kandidátku máme téměř hotovou, k jejímu schválení by mělo dojít koncem května," řekl. ODS má vést někdejší místostarosta Luděk Štíbr, což musí koncem června schválit místní sdružení. "Naším cílem je uspět co nejlépe a opět se podílet na vedení města," neskrývá naděje předseda místního sdružení Zdeněk Nejdl.

Rakovničtí komunisté mají kandidátku obsazenou z 80 procent, lídra zvolí nominační konference. "Jsem jedním z kandidátů," potvrdil zastupitel Vladimír Kvasnička. Už počtvrté chystá kandidátku Společně pro Rakovník, otázka lídra je otevřená. "Jasno by mělo být do konce května," řekl zastupitel Jan Švácha. Volební jedničku zatím nevybralo ani Město pro vás, které spolupracuje se STAN.

Hotovo bude na konci května

Šance pro Kutnou Horu chystá společnou kandidátku se STAN, povede ji Silvia Doušová, registrovaná příznivkyně STAN a zároveň členka Šance. "Kompletní kandidátní listina bude dokončena v nejbližších týdnech," uvedla Doušová. Kandidátka ANO je podle šéfa místní organizace Jiřího Kukly již téměř připravena. "Její finální verze by měla být známa ke konci května, stejně tak bude zveřejněn lídr za naše uskupení," dodal Kukla.

Sociální demokraté v Benešově začnou podle zastupitele Jaroslava Durase s přípravou kandidátky příští měsíc. O něco dál jsou komunisté. "Kandidátka se pomalu tvoří, o lídrovi samozřejmě musí rozhodnout kolektivní orgán," vyjádřil se zastupitel Ivan Cinka. Osobně jako na lídra navrhne Michala Budlovského. Na kandidátce pracují i STAN Spolu pro Benešov, v čele budou nynější zastupitelé Luboš Balata a Jana Čechová.

Místostarosta Poděbrad: Poslouchat plky některých poslanců by mě zničilo. Čtěte zde.