Město nestaví nové byty, jejich ceny rostou. Kde mají bydlet mladí?

Praha je nejdražším městem střední Evropy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Praha pomalu doplácí, že neinvestuje do nové výstavby. Když už nějaké domy vznikají, většinou jde o developerský projekt, který nabízí kancelářské plochy nebo bydlení, které si občané střední třídy nemohou dovolit. O byty je nouze a něco o tom ví hlavně mladí. Ti jsou dnes ochotni bydlet ve větším počtu lidí na jedné hromadě. Bude jednoho dne Praha jen pro ty, co vydělávají víc než ostatní? 

Ceny bytů v Praze rostou turbulentním tempem. Důvod je prostý. Bytů je málo a lidí, co o ně mají zájem, je stále víc. Pokud si dnes chcete v hlavním městě pořídit byt, počítejte s tím, že jeho cena je největší ve střední Evropě. 

Přibližně třetina majitelů nemovitostí požaduje za své byty či pozemky přemrštěné částky. 

Nové byty se nestaví 

Za poslední dva roky se podle Českého statistického úřadu zahájila stavba pouze 4 194 bytů v bytových domech. Ideální počet, který by korespondoval s rostoucím zájmem o byty a dohnal zanedbanou situaci v Praze, by měl počítat s výstavbou 6 000 bytů za rok.  

V porovnání se sousedními státy naše úřady dávají stavební povolení až pětkrát méně než v Mnichově, Hamburku nebo Budapešti. Faktor nedostatku volných bytů "šroubuje" ceny nemovitostí nahoru a lidé si místo nákupu vlastního volí variantu podnájmu.  

S cenou bytu roste i nájem 

Nejdražší jsou menší byty, protože je po nich největší poptávka. V některých městských částech se cena nájmu pohybuje až na 357 Kč za metr čtvereční. Nejvýhodnější je pronajímat menší byty do rozměru 40 metrů čtverečních. Ty jsou na trhu nevyhledávanější. Pražan tak průměrně utratí 70 % z platu pouze za nájem.  

Airbnb 

Velký vliv zvyšujících se poplatků za bydlení v hlavním městě má internetová služba Airbnb. Majitelé nemovistostí čím dál častěji využívají služeb krátkodobého pronájmu. Většinou se jedná o byty, které jsou v dosahu pražského centra. V bytu 2+kk cena pronájmu může měsíčně vyšplhat až na 40 tisíc korun. Standardní pronájem by se pohyboval okolo 14 tisíc korun. Obrovský nepoměr následně nutí ostatní majitele zvyšovat cenu, za kterou svůj byt měsíčně pronajímají.  

Při koupi bytu počítejte, že se cena za metr čtvereční v roce 2017 pohybovala kolem 75 000 korun.

Kam s mladými? 

Bydlení v Praze se stává velmi nedostupné hlavně pro mladé lidi, kteří ještě nemají vybudované silné ekonomické zázemí. Musí tak hledat alternativní cesty, jak otázku bydlení vyřešit. Dnes už je zcela normální sdílená domácnost hned s několika nájemníky v jednom bytě. Obrovská poptávka po volném bydlení způsobuje, že v některých případech se cena jednoho pokoje může dostat až na 10 tisíc Kč.  

A ceny stále rostou...

Dnešní bytová situace připomíná začarovaný kruh. Ceny bytů a nájmů rostou, protože se zvyšuje poptávka z nedostatku volného bydlení. Hlavní faktor, který může situaci v budoucnu změnit, je výstavba bytů. Zde Praha stagnuje. Pokud se tak v dohledné době nezmění, cena za bydlení se bude stále zvyšovat.