Poslankyně Lenka Kozlová: ANO si chce zavázat ČSSD i KSČM. Jeho cílem je absolutní ovládnutí hřiště

Z ministerských postů dobrovolně opustilo ANO několik významných osobností
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Poslankyně Lenka Kozlová patří k novým tvářím v Poslanecké sněmovně ČR. Sedmapadesátiletá členka Pirátů je ve funkci od října loňského roku. Pohovořili jsme s ní o tom, jak nahlíží na aktuální situaci kolem sestavování vlády, o komunálních volbách, i o tom, jak úspěšné je dosavadní působení Pirátů nejen na půdě Parlamentu ČR.

Paní Kozlová, zajímal by mě váš názor na aktuální dění v politice. Co si myslíte o nové vládě?
To je zatraceně široká otázka, ale budu se snažit odpovědět spíš obecně. Sestavení vlády odpovídá tomu, že ANO se snaží vládnout tak, aby nemuselo brát příliš ohled na názory ostatních stran. Cílem je zavázat si jak ČSSD, tak KSČM a zajistit si jejich podporu. KSČM sice ministry nemá, ale zato má dostatek míst a funkcí v dozorčích a správních radách.

Lenka Kozlová:
*27. října 1960
členství: ODS, Piráti (od 2012). Poslankyně Poslanecké sněmovny od 21. října 2017.

Myslíte, že se strana ANO snaží o vytvoření podobného modelu vlády, jako tomu bylo do roku 1989? Podle vašeho popisu by to odpovídalo.
Politika se jeví jako boj o moc, ale měla by být i spoluprací. Uvidíme, jak zmíněné strany s možností vládnout naloží, zatím vše nasvědčuje snahám nejsilnějšího hráče ovládnout hřiště. V souvislosti s tím, že dobrovolně opustily ministerské posty ANO silné osobnosti, jako je pánové Pilný, Stropnický nebo naposledy Pelikán, dá se spekulovat i o vnitřní situaci v ANO...

Chystáte se kandidovat v následujících komunálních volbách?
V komunálkách kandidovat nebudu, mám trvalé bydliště v Milíně a zde Piráti kandidátku nestaví. I kdyby tomu tak bylo, nekandidovala bych s ohledem na náročnost práce v parlamentu.

Myslíte, že takto nestabilní situace v politice se dá dlouhodobě udržet? Přeci jenom vyplouvají na povrch stále nějaké nové kauzy (například ministryně Malá)...
Jak bude vláda stabilní, se dá těžko odhadnout. Mediální rozruch kolem ministryně Malé nepovažuji za směrodatný. Podstatnější mi přijde například současné dění ve firmě ČEZ.

Mohla byste to trochu rozvést?
Mám na mysli odstranění Václava Pačese a dalších z dozorčí rady ČEZ a její ovládnutí.

Zastupitel Pánek: Vedení kraje se mě pokoušelo zastrašit, protože jsem upozornil na nesrovnalosti. Více čtěte: ZDE.

Projednává v současné době Pirátská strana nějaký velmi zásadní návrh, který se vám nedaří prosadit?
Nám se nedaří prosazovat naše návrhy často, ale skoro stejně často se stane, že návrh se stejným tématem a identickou myšlenkou pak přijde z vlády. Naposledy minulý týden, naše doprovodné usnesení ke školskému zákonu týkající se dětských skupin a jejich financování po roce 2020. V pátek ho sněmovna hlasy poslanců ANO, ČSSD a KSČM potopila a už v pondělí na tiskové konferenci nový ministr Krčál oznámil, že vláda podpoří dětské skupiny. Dobré na tom je, že dětské skupiny nezaniknou.

Vlastně ještě k tomu projednávání, přes prázdniny se kromě jiného budu konkrétně já věnovat novému památkovému zákonu a autorskému právu. Zákon o autorském právu byl otevřen ve sněmovně minulý týden a novela památkového zákona přijde na řadu pravděpodobně už v září.

To mi trochu připomíná pohádku U nás v Kocourkově. Předpokládám, že to nebyla ojedinělá situace s takovým průběhem. Můžete pro zajímavost uvést ještě další příklad?
Dalším příkladem je třeba nominační zákon, kde se přetahujeme podobně. Bohužel, kdo nesleduje politiku podrobněji, má pak dojem, že jsme ve sněmově trochu zbytečně.

Je něco, co byste chtěla vzkázat čtenářům?
Chtěla bych, aby si všichni v ČR uvědomili, že politika není něco, co se odehrává mimo ně a že jejich hlasy i občanské iniciativy rozhodují o všem, co se pak děje na jiných úrovních. A také poděkovat všem za podporu, bez které nejsou Piráti ničím jiným než partou nadšenců.

Dušan Žmolil: Nechci být prorokem, ale sehnat starosty bude v malých městech a obcích velký problém. Více čtěte: ZDE.