Kampaň boleslavského primátora jde proti cizincům. Člen ODS je sám syrského původu

Tohle máme brát vážně?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Něco takového bychom čekali spíše z dílny SPD než od člena ODS a primátora Mladé Boleslavi. "Nulová tolerance cizincům," hlásá mimo jiné billboard s Raduanem Nwelatim. Sám je přitom po otci syrského původu. Co to má znamenat? Je už hranice slušnosti definitivně posunuta do míst, odkud není návratu?

"Nulová tolerance cizincům. Chceš tu pracovat? Dodržuj pravidla! Jinak tě tu nechceme!" zní hlavní slogany na billboardu nejvyššího představitele Mladé Boleslavi. Nad tím vším je pak napsáno "Boleslav je Boleslaváků". Člověk žasne, že se opravdu dívá na billboard člena ODS, který navíc sám na první pohled nezapře cizokrajné předky.

Raduan Nwelati
Po otci je syrského původu. Na Univerzitě Karlově v Praze vystudoval všeobecné lékařství. Následně získal atestaci v oboru ortopedie. Je ženatý a má dvě děti.

Máme se bát jezdit do Mladé Boleslavi?

Jak tomu máme rozumět? Když už tedy pomineme absurditu, že máme nulovou toleranci aplikovat pouze na cizince a "našim" zřejmě vše prominout, znamená to, že pokud jsme z jiného města, nebo snad nedej bože z jiného státu, do pevnosti pana Nwelatiho nesmíme? A co se nám stane v opačném případě? Někdo nám zlomí ruce nebo na nás zaútočí s kuklou na hlavě? Tomu se ani nechce věřit. 

Můžete si teď stokrát říkat, že zbytečně přeháníme. Možná ano. Otázkou však je, jestli máme něco takového vůbec dovolit. Jít za hranici vkusu, morálky, vnímání světa z pohledu člověka, který má alespoň špetku rozumu v hlavě. Nebo se proti tomu ohradit. Hned, dokud to jde. 

Každý si nese odpovědnost

"Hesla, která naši jednotliví kandidáti v kampani používají, jsou plně v jejich pravomoci. Pan Nwelati heslo, o kterém mluvíte, bude ještě upravovat. Jeho cílem je poukázat na problémy agenturních pracovníků převážně ze zahraničí, kteří jsou ve vyšší míře zodpovědní za páchání přestupků v Mladé Boleslavi. Každý billboard je ze své podstaty zkratkou, někdy více, někdy méně povedenou," snažila se věci uvést na pravou míru mluvčí ODS Jana Havelková.

Nic proti ní, je to samozřejmě její práce a nic jiného ani říct nemůže. Ovšem jen tím potvrdila absurditu "nulové tolerance cizincům", protože i kdybychom přistoupili na rétoriku pana primátora, také od paní Havelkové se dozvídáme, že jde o "převážně cizince". Jestli to tedy znamená, že zákony na v tuto chvíli českou menšinu neplatí, máme se v této zemi na co těšit. 

Dělají mrtvé brouky

Chtěli jsme samozřejmě znát i názor samotného pana Nwelatiho. Na naše dotazy však opakovaně nereagoval. Stejně jako předseda regionálního sdružení a poslanec ODS Jan Skopeček. Pouze oblastní manažerka Miroslava Kašpárková měla alespoň slušnost odpovědět, byť velmi lakonicky: "Nebudu se k tomu vyjadřovat."

Škoda, že ODS pravděpodobně znovu najela na dráhu mlčení. Jenže styl "mrtvý brouk" v minulosti opravdu nic dobrého nepřinesl, což by tato strana měla mít ještě v živé paměti. A jestli i další členové následují Václava Klause ml. a blíží se spíše rétorice SPD, se slušností už to tady vážně můžeme zabalit.

Česko je rájem demagogů. Politika klamu u nás slaví nebývalý úspěch. Čtěte zde.