Zdeněk Škromach: Babiš si jde tvrdě za upevněním moci, prezident Zeman cílí na rovnováhu se světem

Zdeněk Škromach patří k největším matadorům na tuzemské politické scéně
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Zdeněk Škromach patří mezi velké politické matadory. Během své vrcholové kariéry zastával celou řadu významných postů. Společně s Milošem Zemanem brázdil i republiku v legendárním autobuse „Zemák“, prožil vzestupy či pády. Nyní sleduje politické dění zpovzdálí, ze své milované Moravy, kde se i pokouší „vychovat“ nové úspěšné sociálně-demokratické politiky. Jak vzpomíná na spolupráci s Milošem Zemanem, co říká současnému vedení ČSSD a co si myslí o Andreji Babišovi?

Pane Škromachu, náš rozhovor začneme trošku obecněji. Jste zkušený politik, který prošel celou řadu vrcholných politických funkcí. Dovedl byste zhodnotit v krátkosti současnou politickou situaci, vládu Andreje Babiše i třeba konkrétně jeho osobu?
Tak to by asi bylo na celý článek. Musím říci, že sestavením koaliční vlády s většinovou podporou v Poslanecké sněmovně se situace uklidnila. ČSSD převzala iniciativu a bude záležet, jak ji dokáže zúročit. Jinak jde o naprosto novou situaci, než jsme byli zvyklí minulá desetiletí, kdy se ve vládě střídaly v koaličních vládách dvě nejsilnější strany. Dnešní stav - jedné velmi silné strany a spousty malých stran - připomíná situaci v Maďarsku, Polsku nebo i na Slovensku. Nejbližší měsíce ukáží, jestli je to stav setrvalý, nebo dojde ke změně. Pokud jde o osobu premiéra Andreje Babiše, není moc co dodat k tomu, co už tady bylo mnohokrát řečeno. Jde tvrdě za svým cílem upevnění mocenského vlivu. Má velmi účinnou mediální politiku. I díky ní spoustě lidí nevadí jeho často opakované hříchy z minulosti. Myslím, že s jeho osobou stojí a padá hnutí ANO.

 

Zdeněk Škromach (ČSSD) se narodil 31. prosince 1956 v Hodoníně. V letech 2010 až 2016 byl mj. senátorem i místopředsedou Senátu Parlamentu ČR. V minulosti zastával posty jako 1. místopředsedy vlády, ministra práce a sociálních věcí a v letech 1996–2010 zasedal v Poslanecké sněmovně ČR.

V minulosti se několikrát hovořilo o vaší kandidatuře na prezidenta. Je tato otázka stále ještě ve hře?
To bylo zejména v souvislosti s možností, že by nekandidoval Miloš Zeman. Ten volby vyhrál a máme před sebou skoro pět let do dalších voleb. To ještě uplyne hodně vody. Momentálně se věnuji věcem, na které nebyl čas během mého dvacetiletého politického angažmá ve vrcholové politice. Věnuji se rodině, svým koníčkům a zálibám. A snažím se pomoci nové generaci sociálních demokratů, která nastupuje na naše místa. Takže uvidíme za čtyři roky.

Zmínil jste prezidenta Miloše Zemana, který uspěl u občanů ČR při volbě na prezidenta již podruhé. Co si na něm osobně vy nejvíce ceníte? Utkvěla vám v paměti nějaká situace při vzájemné spolupráci?
Miloš Zeman je jeden z nejúspěšnějších polistopadových politiků. Má své klady i zápory. Ostatně jako každý z nás. Asi jeho největším úspěchem bylo dovedení ČSSD do „Strakovky“ hlavním vchodem. Tím nastartoval období výrazného podílu ČSSD na dění v naší zemi. Z jeho odkazu těžili i jeho následníci, byť ne vždy byli v přátelských vztazích.

A co si na něm cením nejvíce? V současné době asi jeho pozitivní vliv na zahraniční politiku naší země v souladu s vládní politikou. Orientace na rovnováhu mezi USA, Ruskem, EU, Čínou či Izraelem je pro naši zemi i hospodářské zájmy bezesporu přínosem.

No, a teď k tomu zážitku. Velmi rád vzpomínám, a zřejmě to je i můj největší zážitek, na osobní účast ve volební kampani, kdy ČSSD brázdila naši zemi v autobuse Zemák. Sám jsem byl velmi potěšen i osobní účastí pana prezidenta Zemana na mých 60. narozeninách v mém rodném Rohatci.

Zůstaňme ještě u Miloše Zemana. Z nejrůznějších koutů republiky se na něj poměrně často valí mnohdy intenzivní kritika, ať již na prezidentům současný stav, či jeho politický pohled. Myslíte si, že je to namístě, zvláště když jde o prvního prezidenta zvoleného přímo občany ČR?
Tak, asi to nebude nic výjimečného. Přímá volba prostě dělí lidi na ty, kteří uspěli se svojí volbou, a ty zklamané, kteří neprosadili svého kandidáta. Není to nic specifického pro naši zemi. Stačí se podívat do USA nebo do Rakouska, kde museli opakovat prezidentské volby. Miloš Zeman vyvolává emoce a dokáže se se svými oponenty argumentačně vyrovnat. Byť se to nemusí každému líbit.

Když se podíváme blíže na osobu Miloše Zemana, v čem vidíte jeho přednosti?
No, o tom jsem již hovořil před malou chvílí. Stejně jako Václav Havel či Václav Klaus i on tvoří ústavní zvyklosti. Což vyvolává ostré diskuze, ale je to dobře i z pohledu možných budoucích prezidentů volených přímou volbou v dalších letech.

Zaměřme se nyní na současnou ČSSD, jak hodnotíte zatím její působení ve vládě?
ČSSD je ve vládě vidět. A to je důležité. Naši ministři nesplynuli s ostatními, což je vidět v médiích, a to jak u Jana Hamáčka či Jany Maláčové, tak i Miroslava Tomana. Ministr kultury Antonín Staněk nemá tolik mediálních témat, ale ani on se rozhodně neztratil. Důležité je dotáhnout do konce i pátého člena týmu zástupců ČSSD ve vládě. Jsem přesvědčen, že otvírání témat ČSSD je důležité i pro její restart.

Zmínil jste Jana Hamáčka, já přidám Jiřího Zimolu. Jak vidíte tento nový sociálně-demokratický tandem? Bylo jejich zvolení podle vás dobrým krokem?
Určitě je to pozitivní změna, i když se to mnohým nemusí líbit. Nejbližší měsíce ukáží, jak se pod jejich vedením bude chtít změnit i celá ČSSD. Za jejich plus považuji úspěšné vnitrostranické referendum o vstupu ČSSD do vlády. Jednak účast byla výrazně vyšší, než se očekávalo, a zároveň vznikla nová výzva k podpoře přímé demokracie uvnitř strany.

Blíží se senátní i komunální volby. Jak vidíte šance ČSSD? Které osobnosti sociální demokracie byste rád viděl v Senátu či komunálu?
Jsem životní optimista, tak věřím, že ČSSD je schopna navázat na úspěchy minulých let. A moc bych si to přál! Rozhodně to ale nebude vůbec jednoduché. Věřím našim lidem v komunálu, máme tak kvalitní obsazení, od zkušených a osvědčených primátorů, přes starosty či místostarosty až po zastupitele. Jsem přesvědčen, že tito lidé jsou schopni pozitivně oslovit občany ve svých městech a obcích.

Když se podívám na senátní volby, tak zde se očekává velmi tvrdý boj. Tam už bojuje každý sám za sebe a mnohdy při relativně malé účasti ve druhém kole může rozhodovat i několik hlasů. A opět zde máme zkušené senátory, stejně tak odborníky či komunální politiky, kteří odvážně jdou do senátních voleb. Tady si dovolím pár jmen. Věřím, že šanci má lékařka Milada Emmerová, bývalý starosta a senátor Jan Látka, odborový předák František Dobšík, nadějná a pracovitá Lucie Orgoníková, velmi pracovitá senátorka Božena Sekaninová, dlouholetý starosta a senátor Petr Vícha, Valach, kantor a poslanec Petr Kořenek anebo krajská radní a starostka Milena Kovaříková. Držím pěsti i těm, které jsem nejmenoval. A věřím v úspěch. Tedy 10 až 12 mandátů v Senátu.

Jste velmi zkušený politik, který v minulosti osobně zastával celou řadu vedoucích funkcí, ať již ve vládě, tak v rámci ČSSD. Máte v plánu se do budoucna ještě angažovat ve vrcholové politice?
Máte pravdu, že jsem už prošel téměř vším ve vrcholové politice. Bylo to období úspěchů i porážek a nenahraditelných zkušeností. Dnes sleduji nástup nové generace, která vyrostla na našich základech. Mám radost, že přibývá mladých lidí, kteří se nebojí vstoupit do politické arény. I proto se nechystám do žádných vrcholových funkcí ani do Prahy. Spíše se snažím zúročit své rozsáhlé zkušenosti a pomoci novým, začínajícím sociálním demokratům. Věřím, že časem vyrostou silné osobnosti, jako jsme byli my, které dokáží dovést ČSSD opět na piedestal vítězné strany.

Veřejnosti jste utkvěl v paměti i díky výborné komunikaci na sociálních sítích, ať již prostřednictvím „selfíček“ či zábavných videí. Mnozí si vzpomenou například na váš legendární bazének. Jak vás toto vůbec napadlo?

Sféra komunikační techniky mi byla vždy blízká. A nástup internetu a sociálních sítí umožnil přímý kontakt mezi lidmi - bez nutnosti „dostat se do médií“. Některé projekty se povedly, jiné třeba ne. Ale je důležité držet krok s vývojem v této oblasti, do které se postupně přesouvají i klasické zmírající mediální platformy. Pro politika je to nedocenitelná možnost přímého kontaktu. No, a tak teď spíše radím a pomáhám jiným…

Chtěl byste něco na závěr vzkázat našim čtenářům a vlastně vůbec všem občanům České republiky?
Tak jako správný sociální demokrat určitě to, aby se nebáli podpořit v následujících volbách ČSSD, stranu, která má více než 140letou historii. Ne vždy se všechno podařilo, to je jasné, a dělaly se i chyby. Ale stále je u nás ČSSD fakticky jedinou levicovou alternativou pro všechny lidi práce, seniory, rodiny s dětmi či občany se zdravotním postižením. Ale hlavně, lidi, přijďte rozhodně k volbám, ať již chcete volit kohokoliv. Nenechávejte demokracii na jiných, to by pak už mohlo být pozdě. Posílám všem sluníčkový pozdrav!