To je partička: Kladenská koalice ještě nezačala vládnout a už se rozpadá, nejen Pirátovi hrozí vyloučení ze strany

Copak máme shnilého v tom městě Kladně?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Tohle vypadá na rekordně rychlý rozpad koalice! Včera ODS, ANO, SPD a Kladeňáci avizovali, že se dohodli na budoucí spolupráci. Ve městě tak vyšachovali vítěznou Volbu pro Kladno dosavadního primátora Milana Volfa. Jenomže to vypadá, že si to kluci a děvčata upekli někde u piva ve stavu, který se nedá považovat za úplně střizlivý. Jak jinak si vysvětlit to, co se odehrává jen po pár hodinách?

Už jsme vás informovali o tom, že vítězná Volba pro Kladno v čele s Milanem Volfem odejde do opozice kvůli dohodě dalších stran (psali jsme zde). Ne úplně fér počin, ale také zdaleka ne neobvyklý. Přeci jen politika není žádná procházka růžovou zahradou a už vůbec se nedá říct, že by se hrálo podle pravidel. Takže budiž.

V ODS spadli na hlavu?

Jenomže jen po pár hodinách od údajné všeobecné dohody na světlo vyplouvají velmi zajímavé informace. Nejde o ODS, ANO a SPD (i když i tady by se dalo polemizovat o zdravém rozumu zástupců ODS při spojení s extrémistickou stranou). Je sice pravda, že ODS nemá kongresem zakázáno utvořit koalici s SPD, takové usnesení má pouze ve vztahu ke KSČM.

Přesto to směrem k voličům není dobrý tah. "V žádném případě to pro nás jako předsednictvo není preferovaná varianta," tvrdí místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. Přesto není proti a strana tak má ke koalici zelenou.

Pirát půjde do opozice, jinak letí

To, oč tu ale běží, je hnutí Kladeňáci. Tento subjekt je totiž tvořen z Piráta (Jakub Václavovič). zástupců TOP 09 (Petr Hašek), STAN (Tomáš Kutil), KDU-ČSL (Lukáš Klinke). Jádro pudla je tedy evidentní. První dva, resp. jejich celostátní organizace, jasně deklarovaly, že s extrémisty nepůjdou do žádné koalice ani na komunální úrovni.

"Náš zástupce Jakub Václavovič pro tuto koalici nehlasoval a ani hlasovat nebude, očekáváme proto, že se ocitne v opozici. Předsednictvo krajského sdružení Pirátů též spolupráci odmítlo, Rozhodčí komise rozhodla též proti. V případě, že by náš zástupce do koalice vstoupil, bude vyloučen. Podle všech informací ale takto hlasovat nehodlá," řekla naprosto jasně mluvčí Pirátské strany Karolína Sadílková.

Podobně se vyjádřil i Jiří Pospíšil ohledně zástupce "jeho" TOP 09. "Je to naprosto nepřijatelné. TOP 09 má platné usnesení, kterým tuto spolupráci zakazuje. Dotyčný člen kladenské topky má jen dvě možnosti - vystoupit z koalice, nebo vystoupit ze strany. Jinak bude vyloučen pro porušení hodnot TOP 09," napsal si na Twitteru.

Jako v Kocourkově

Je to tak trochu jako v Kocourkově. Údajná dohoda najednou neplatí, byť existuje (najdete ve fotogalerii včetně podpisů). Opravdu to vypadá, jako by se sešla partička nadšenců, dali si pár piv a panáků, možná potáhli pár tahů z kdovíčeho. Ráno pak zjistili, jakou hloupost dali dohromady, a začali řešit, jak z toho ven.

"Jestli se někdo jinak neumí prosadit, než že dělá takové podrazy, tak nechť je dělá," reagoval stále ještě kladenský primátor Milan Volf. Vyjádření zástupců KDU-ČSL a hnutí STAN sháníme, situaci zatím nikdo z nich nekomentoval.

Klíčová slova:
SPD