Odebírání a věznění dětí podle kněze Piťhy. Jak se církev sama střelila do hlavy

Protest přímo před očima primase Dominika Duky
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Česká republika je jednou ze zemí s největší koncentrací ateistů v Evropě. Kněží mnohdy kážou pro prázdné lavice a není se čemu divit. Nedávný výstup Petra Piťhy k Istanbulské smlouvě totiž ukázal, že názory církve jsou ještě hluboko ve středověku.

Katolická církev se rozhodla velmi radikálně ohradit vůči tzv. Istanbulské smlouvě. Její vznik má motivovat evropské země, aby lépe řešily prevenci potírání násilností na ženách a problém domácího násilí.

Myšlenka, že by měl zákon pomoci zajistit, aby žena měla stejná práva jako muž, se evidentně silně dotkl představitelů české katolické církve. Vrcholem se stalo svatováclavské kázání kněze a bývalého ministra školství Petra Piťhy přímo v katedrále sv. Víta. Jeho kritika připomíná spíše absurdní výstup komika s nekorektním humorem než seriózní sdělení společnosti.

Církev ze středověku

Co vlastně Petr Piťha během svého inkriminovaného kázání řekl? „Vaše rodiny budou roztrženy a rozehnány. Bude k tomu stačit, že dětem řeknete, že muž a žena nejsou totéž. Vezmou vám děti a zatají vám, kam je zašantročili, kam je prodali, kde je vězní. (…) Za každý nesouhlas budete deportováni do nápravně-výchovných pracovních táborů vyhlazovacího charakteru. Homosexuálové budou prohlášeni za nadřazenou vládnoucí třídu,“ sdělil kněz posluchačům během svého výstupu.

S nadějí by se chtělo situaci zlehčit tím, že se jedná o výplod senilního, konzervativního stařečka, který už se v dnešním světě moc neorientuje a teď jen veřejně podtrhl svou neschopnost zacházet s informacemi. Ostatní představitelé církve se jistě ozvou a společnosti se omluví za pochybení jednoho individua. Stal se však pravý opak. Sám primas český Dominik Duka se za slova svého kolegy postavil a vyslovil mu podporu. Pro apokalyptické kázání našlo pochopení více představitelů církve. Biskupský vikář Jan Balík k souhlasu připojil přirovnání, že obsah Istanbulské smlouvy je podobný nacistické ideologii.

Změna PR

Katolická církev tak odhalila, jak zpátečnické jsou její hodnoty. Lze spekulovat, do jaké míry slova Petr Piťha záměrně použil jako sofistikovaný nástroj pro oslovení nových oveček. Česká společnost, která se z nemalé části skládá z radikálně smýšlejících obyvatel, získala nový materiál na šíření poplašných zpráv o krutém diktátu Evropské unie.

Zvrácené ženské feministky převezmou moc nad nebohými muži, kteří přijdou o poslední příležitost, jak výchovně uhodit svoji ženu, protože prostě nedosolila jeho oblíbenou polévku.

Co je Istanbulská smlouva?

V diskuzi nad postojem katolické církve se neprávem ztrácí původní znění Istanbulské smlouvy. Jde hlavně o to zabezpečit ženy a posílit jejich práva. Úmluva Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí má bojovat proti fyzickému a psychickému týrání, nebezpečnému pronásledování neboli stalkingu, znásilňování, sexuálnímu obtěžování, ženské obřízce a proti vynuceným sňatkům, potratům a sterilizacím. Proč by měl být někdo proti?

Kritické ohlasy

Debatu ještě více rozvířila mladá aktivistka a křesťanka Aneta Petani. S trnovou korunou na hlavě, bez kabátu a s nápisy na těle „Láska k pravdě“ a „Proč jste nám nasadil korunu z trnů?“ si poklekla přímo před Dominika Duku během jeho kázání v katedrále sv. Víta.

Kritické hlasy se ozvaly i z řad katolické církve. „Nevím, kdo by tady dělal nějaké koncentrační tábory a prodával děti. To už jsme mimo rozum a realitu,“ okomentoval Tomáš Halík. K němu se připojil i biskup pražský Václav Malý, který zdůraznil, že jde o neadekvátní vyjádření.

Největším paradoxem je, že Istanbulskou úmluvu ratifikovaly státy, kde má katolická církev o hodně větší vliv než u nás v České republice. V Polsku, Španělsku či Rakousku nikdo nepropadal katastrofickým scénářům budoucnosti a úmluva byla přijata zcela pragmaticky a bez paniky.

Jde o vtip? Komunista Zdeněk Ondráček a jeho medaile za mlácení obuškem. Více čtěte zde.