Pavel Fischer: Nebudeme mlčet. Pane prezidente, vraťte se do ústavní role, která Vám přísluší

Podle Miroslava Kalouska končí veškerá legrace
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dnešní vyjádření Miloše Zemana na adresu novinářů, respektive jeho rádoby pokusy o vtip na účet brutálně zavražděného Džamála Chášukdžího, opět vzedmuly vlnu nevole. Prezident podle mnohých znovu vypadl z role, která mu nepatří, a měl by se do ní urychleně vrátit.

Bezprostředně po Zemanových výrocích na půdě Sněmovny se sociální sítě začaly hemžit názory. Nutno říct, že v drtivé většině případů jde o odsouzení jeho rádoby vtipkování na účet brutálně zavražděného muže.

Poškozuje zájmy země

"Prezident dnes znovu útočil na novináře v souvislosti s vraždou, kterou Saúdská Arábie odstranila svého oponenta. Zatímco svět sleduje vyšetřování s hrůzou, náš prezident se baví a říká slova, za která se stydím. Jeho výroky jsou už za hranicí všeho, co lze tolerovat jako nadsázku," komentoval Zemanova slova Senátor Pavel Fischer.

Podle jeho názoru prezident opakovaně poškodil naši zemi. "Budeme-li k tomu mlčet, nic se nezmění. Vyzývám proto Miloše Zemana, aby se vrátil do ústavní role, která mu jako prezidentu republiky přísluší, a začal sloužit ideálům demokracie a svobody," doplnil Fischer a dodal: "Prezident dnes popřál pěkné Vánoce a šťastný nový rok poslancům. To jako žije v časoprostoru, kde zítra zmanená už včera? Mluví, jako by chtěl zastat i roli dvorního šaška."

Tady končí legrace

Na projev hlavy státu reagovala i řada dalších politiků. "V reakci na další "státnické" výroky Miloše Zemana mě napadají slova Alberta Einsteina: slabí lidé se mstí, silní lidé odpouštějí a inteligentní lidé ignorují," napsal si na facebookový profil Senátor Jiří Drahoš.

"Smysl pro humor snad mám, ale tady končí sranda. Není to poprvé, kdy prezident republiky tak či onak veřejně blouzní o likvidaci novinářů. V kontextu se zločiny sprostých vražd, které se každoročně na novinářích páchají, je to odporné a nepřijatelné. Stejně jako Zeman sám," má jasno předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Místo kritiky vraždy na saúdskoarabském konzulátu jsme se dočkali od prezidenta Zemana opravdu nepovedeného vtipu o zabíjení novinářů. Miloši Zemanovi bohužel není svatá ani smrt nevinného člověka...," uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. "Žertovat na úkor mrtvých je mimořádně nevkusné. Napadat svobodnou žurnalistiku je nezodpovědné. Že je chování prezidenta trapné, to se dá přežít. Ale, že je nezodpovědné, to je pro celou naši zemi nebezpečné," přidal jeho stranický kolega Tomáš Czernin.