Přehled uzavřených koalic: Ve středočeských okresních městech už je téměř všude hotovo

V Kolíně bylo jasno prakticky od začátku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ve středočeských okresních městech jsou až na jednu výjimku koalice dohodnuté. Nejasná situace zůstává jen v Mělníku. Naopak v Berouně a Kutné Hoře, kde to vypadalo všelijak, už vleklá jednání dospěla k závěru.

V Kutné Hoře se koncem minulého týdne dohodlo na koalici ANO s pěti menšími stranami, starostou má být dál Josef Viktora z ANO. Vítězi voleb, uskupení bývalého starosty Martina Starého Město PRO lidi, připadne opoziční role.

V Berouně, kde byla situace také dlouho nepřehledná, chtějí vládnout vítězní Nezávislí Berouňáci s Berounem sobě, Lepším Berounem a ČSSD. Starostou bude podle společného pátečního prohlášení lídr ČSSD Ondřej Šimon, přestože jeho strana skončila ve volbách až šestá.

V Příbrami má v čele města pokračovat dosavadní starosta a lídr ANO Jindřich Vařeka. Jeho hnutí volby vyhrálo, spolupracovat bude s ODS a Příbramáky pro Příbram, kteří dostanou po jednom křesle v radě. Původně měla jeden post obsadit i TOP 09, v pátek ale oznámila odchod do opozice.

Všechno je jasné

V Kolíně v pondělí stvrdila dříve domluvenou koaliční dohodu vítězná Změna pro Kolín starosty Víta Rakušana s Volbou pro Kolín a Kolíňáky. V Benešově vznikla koalice Volby pro Benešov, ODS, STAN a Pirátů. Do křesla starosty by se měl vrátit lídr Volby pro Benešov Jaroslav Hlavnička.

Na vedení Rakovníka se má podílet šest stran, starostou bude Luděk Štíbr z vítězné ODS. Noví lidé povedou také Nymburk, kde je v čele města Pavel Fojtík ze Změny pro Nymburk. Nahradit ho má lídr vítězného sdružení Nymburk s klidem Petr Mach, který se dohodl na koalici s ODS a ČSSD.

Už krátce po volbách bylo rozhodnuto o koalicích v Kladně a Mladé Boleslavi. V Kladně se spojily ODS, SPD, ANO a hnutí Kladeňáci, vítězná Volba pro Kladno primátora Milana Volfa bude v opozici. Volfovo místo má obsadit občanský demokrat Dan Jiránek, který už město v minulosti řídil. Kvůli koaliční spolupráci s SPD se vzdal mandátu Pirát Jakub Václavovič zvolený za Kladeňáky. Spojení s SPD se neslučuje ani s vnitrostranickými pravidly TOP 09, zastupitel Petr Hašek (TOP 09) zvolený za Kladeňáky proto členství ve straně ukončil.

V Mladé Boleslavi naopak zůstává v čele města dosavadní primátor a lídr ODS Raduan Nwelati. Vítězná ODS bude vládnout s ANO a Volbou pro Mladou Boleslav, hnutím STAN a ČSSD.

Tady se zatím neví

Nejasná situace přetrvává jen v Mělníku, kde volby vyhrálo uskupení Mé město starosty Ctirada Mikeše. Stejný počet mandátů ale mají i ODS a ANO. Mikeš už před volbami avizoval, že chce nadále spolupracovat s hnutími Máme rádi Mělník a Mělničané. Přidat by se k nim mohly Spojené síly pro Mělník, což by jim ale stále nedávalo většinu.

Klíčová slova: