Programové prohlášení pražské koalice má být jen PR dokument. Město podle něj prý řídit nepůjde

Koaliční smlouva byla podepsána
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Programové prohlášení vznikající Rady hl. m. Prahy je podle ODS pouze PR dokument, ne materiál, podle kterého lze řídit město. Zastupitelé strany jsou nespokojeni především se záměry koalice v oblasti dopravy a parkování. Kritizují také to, že by město mělo ručit za hypotéky vybraným skupinám osob. Oprávněně? Nebo hledají záměrně chyby?

Lídři Pirátů Zdeněk Hřib, Prahy Sobě Jan Čižinský a Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil dnes podepsali na pražském magistrátu koaliční smlouvu. Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů, přičemž každá strana má 13 mandátů. Kandidátem na primátora je Hřib, zastupitelé jej budou volit ve čtvrtek. Pospíšil s Čižinským ve vedení města nebudou. Vítěz voleb ODS a dosud vládnoucí ANO budou v opozici.

Na co se koalice zaměří?

"Věřím, že naše koalice bude fungovat bez problémů, protože máme velice kvalitní program, na kterém jsme se shodli. Do rady navíc máme nominovány odborníky pro všechny gesce. Věřím, že se Praha posune v následujících čtyřech letech dál," řekl Hřib.

"Program je napsaný, dnes jsme ho podepsali a uděláme vše pro to, abychom ho naplnili," doplnil Pospíšil. Koalice chce podle něj dokázat, že i v tak velkém městě, jako je Praha, se dá vládnout dobře. Nová pražská koalice se podle programového prohlášení zaměří na stavbu silničních okruhů a metra D, umožní výstavbu na brownfieldech a chce také opravovat byty a přidat peníze učitelům. V plánu má vysazování nových stromů a do rozhodování o výstavbě hodlá zapojit veřejnost.

Chybí jasná vize

Opozice v čele s ODS, která volby v Praze vyhrála, je však jiného názoru. "Praha potřebuje jasnou vizi a konkrétní kroky k řešení těch největších problémů – dopravy, parkování a bydlení. Programové prohlášení, které podepsala vznikající koalice, bohužel nemá ani jedno z toho," uvedl lídr kandidátky občanských demokratů v Praze Bohuslav Svoboda. 

Celý dokument je podle něj pouze plný frází, pod kterými si lze představit leccos, konkrétní termíny a jasně kontrolovatelné kroky v něm však chybí. "Rozhodně nepůsobí jako strategický materiál, na jehož základě by se mělo řídit město, ale spíš jako volební program nebo PR dokument," kroutil hlavou volební lídr ODS v Praze.

Spousta věcí prý nepůjde

Co tedy opozici tak strašně vadí? "Za alarmující považuji především část, která se věnuje dopravě. Vznikající koalice nehodlá pokračovat ve výstavbě pražského okruhu ve stávající trase, to znamená další zpoždění a průtahy. Programovému prohlášení chybí také konkrétní postup v dostavbě městského okruhu a místo zjednodušení systému parkování chystá budoucí vedení města další rozšiřování modrých zón. Takové vedení města zastupitelé za ODS podpořit nemůžou," vysvětlila předsedkyně zastupitelského klubu ODS Alexandra Udženija.

Naprosto scestná je prý také představa, že město bude vybraným lidem ručit za hypotéku. "Problém drahého bydlení totiž lze řešit jedině prostřednictvím zvýšení počtu bytů v Praze. K tomu je potřeba zjednodušit stavební řízení a odblokovat pozemky vhodné pro bytovou výstavbu. Sociální inženýrství v podobě ručení za hypotéku nic neřeší," uzavřel předseda pražské ODS Tomáš Portlík.

Uvidíme, co se v metropoli bude dít. Pravdou je, že planých řečí a slibů jsme si v posledních letech užili dost zejména díky primátorce Adrianě Krnáčové z hnutí ANO. Tento subjekt však bude další roky v opozici, šanci předvést se má nová koalice. Laťka není příliš vysoko, na druhou stranu Praha potřebuje správné vedení jako sůl.