Migrace národů: Jaké africké státy produkují největší počet uprchlíků v Evropě?

Uprchlíci z Afriky připlouvají přes Středozemní moře
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Fotografie, novinové titulky, ale také videa migrantů na březích Evropy děsí nejednoho občana České republiky. Mnozí v těchto událostech vidí blížící se apokalypsu. Co je v pozadí těchto problémů a odkud a proč lidé z Afriky utíkají?

Svět je v pohybu. Afrika je plná lidí, kteří utíkají z války a bídy. Z Hondurasu nedávno vyšel dvoutisícový dav, hledající nové naděje ve Spojených státech amerických.

Dlouhodobě migrují obyvatelé z oblastí Blízkého východu, které se na mnoho místech mění ve válečné zóny, kde je každý den bojem o přežití. Pro Evropu jsou však v posledních letech nejpalčivější země Afriky. Co vlastně víme o státech, odkud přichází nejvíce migrantů?

Pryč z Afriky

Afrika je dlouhodobě kontinentem, který pro svoje občany nepřináší stabilitu a v mnoha ohledech musí lidé snášet podmínky, kde vládne brutální kriminalita, chudoba, hlad a občanské války. Tisíce z nich tak hledá novou naději v Evropě.

Většinou se jedná o muže a ženy ze států jako Eritrea, Nigérie, Somálsko, Senegal a Pobřeží slonoviny. Jak vypadá život v zemích, která produkuje největší počet afrických uprchlíků?

Eritrea, Severní Korea Afriky

První tři jmenované státy přispívají co do počtu migrantů měrou největší. Eritrea je již od roku 1993 pod útlakem diktátora Isaiase Afwerkiho, který místní obyvatelé využívá doslova jako otroky. 18měsíční vojenská služba se mění na celoživotní vězení.

Dokud je tento muž v čele africké země ležící podél Rudého moře, tak je nepravděpodobné, že se poměry uvnitř země uvolní a lidé přestanou z tohoto nepřátelského prostředí utíkat.

V zemi je dodnes přes deset tisíc politických vězňů. Těm, kteří se pokoušejí o útěk, hrozí zastřelení armádními složkami. Ne nadarmo se tomuto státu říká Severní Korea Afriky. 

Nigérie

Nigérie je země zpustošená občanskými nepokoji. Dodnes se bojuje proti islamistům Boko Haram. Militantní organizace se stará o neklid v zemi, která je pátým největším distributorem ropy na světě. Velké nepokoje jsou živé i na jihu země, kde plane napětí kvůli nizozemsko-britské těžařské společnosti RoyalDutch Shell.

Země, kterou souží kromě vysoké míry kriminality i spor o nerovné rozdělení moci, má v posledních letech naději na změnu. V demokratických volbách uspěl Muhammad Buhari, který se zatím profiluje jako nekomromisní bojovník proti násilí a korupci.

Somálsko

V Africe asi nenajdete rozvrácenější stát, než je Somálsko. Občanská válka rozdrobila vliv na několik regionů, kde spíše vládne chaos než řád. Vláda není schopná zajistit mír, který rozvrací islamistické milice Aš-Šabáb.

Aby toho nebylo málo, tak od roku 2011 řeší somálskou obrovskou potravinovou krizi způsobenou dramatickým suchem. Humanitární krize rozvrací život v zemi, který se stává nesnesitelným.

Občané většinou volí útěk do sousední Keni, kde ovšem končí v největších uprchlických táborech na světě, kterými jsou Dadaab a Kakuma.

Jen hrstka “šťastlivců” má finanční možnosti utéct až k břehům Středozemního moře, aby se pokusila začít nový život. Situace v Somálsku je totiž dlouhodobě absolutně beznadějná…

Sny a realita

Utečenci z Afriky mají často jen velmi útržkovité informace o tom, jak život v Evropě vypadá. Tisíce lidí se tak vydá pouští na pouť Afrikou v nejistotě s rizikem, že přijdou o život.

Evropou vládne přirozený neklid při pohledu na tisícovky mužů a žen, kteří chtějí naleznout nový domov, novou jistotu, ale nevnímejme všechny uprchlíky jako krvelačné bestie, co chtějí ukrást stařence její příspěvky, znásilnit ženy a zotročit děti.

Příběh podstatné většiny skrývá neuvěřitelnou a jen těžko představitelnou cestu plnou utrpení a rizika na kraji života a smrti.

Stěhování národů. Jak tisíce lidí utíkají z Hondurasu, nejnebezpečnější země na světě. Více čtěte zde.