Babiš zůstane ve spisech jako agent StB. Soud ve Štrasburku jeho stížnost neuznal

Prezident Miloš Zeman nemá s Babišovou minulostí problém
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Premiér České republiky Andrej Babiš je jako agent StB veden oprávněně. Jeho stížnost proti slovenskému Ústavu paměti národa Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku zamítl. Celá anabáze však pravděpodobně nekončí. Lídr hnutí ANO má možnost zažalovat Slovensko jako takové. Dnes však stále platí, že je exspolupracovníkem tajné komunistické policie pod krycím jménem Bureš.

Pamětníci si jistě vzpomenou na udávání sousedů, mnohdy brutální praktiky i strach, který StB a její spolupracovníci šířili. Nikdo si nebyl jistý, kdo na něj práskne něco, kvůli čemu třeba přijde o práci. Často v tom lepším případě. Komunistická tajná služba byla jedna z nejpropracovanějších v celé Evropě, síť špehů a bonzáků měla prakticky všude. 

Svazky hovoří o tom, že Babiš byl agent

Je velmi smutné, že se mezi tyto lidi řadí i miliardář a současný premiér demokratické České republiky. Andrej Babiš je na Slovensku stále veden v seznamech někdejších spolupracovníků StB jako agent Bureš. Pokusy o vymazání jeho jména z těchto svazků mu zatím nevyšly přesto, že soud nižší instance Babiš vyhrál.

Ovšem tam vypovídali jen jeho bývalí kolegové. A když exdůstojník StB řekne, že český předseda vlády nespolupracoval, má to asi stejnou váhu, jako kdyby bachař z koncentráku tvrdil, že nikoho nezabil.

Ústavní soud zřejmě i proto viděl situaci podobně a rozhodl, že na tato svědectví nemůže být brán zřetel. Soud na Slovensku následně konstatoval, že jeho jméno je v materiálech vedeno oprávněně. Ostatně také v několika svazcích StB, které se zachovaly, se jasně píše o tom, že Babiš je agent Bureš.

Může žalovat Slovensko

Předseda české vlády se tedy 14. června obrátil na soud do Štrasburku, kde byl případ veden pod značkou 29281/18. Pravděpodobně argumentoval tím, že na Slovensku byla porušena jeho práva, nešlo tedy o to domoci se výmazu ze svazků. Přesto, v případě kladného rozhodnutí, by Babiš dostal velmi výrazný argument a mohl by tradičně křičet, že šlo na Slovensku o kampaň.

Nic takového se však nestane, jak už jsme zmínili, ve Francii jeho stížnost zamítli, a tím v podstatě utnuli poslední Babišovu šanci na zvrat. Jelikož ale bývalý agent StB už několikrát tvrdil, že se bude soudit třeba do smrti, dají se předpokládat další soudy.

Tentokrát může Babiš zažalovat Slovenskou republiku. Nebude se však moci spoléhat na bývalé důstojníky StB, jejich svědectví nebudou připuštěna. Rozhodující by měly být svazky, ve kterých je jako agent StB veden.

 

Klíčová slova:
StB