Středočeské hejtmanství vedené ANO připravilo kraj o více než 60 milionů

Hnutí ANO vládne jak na kraji, tak celé zemi
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Peníze zřejmě nejsou na středočeském hejtmanství problém. Jak jinak si vysvětlit, že doslova oknem vyhodí více než 60 milionů korun za jednostranné odstoupení od smlouvy o pronájmu části pozemků někdejšího vojenského výcvikového prostoru u Milovic uzavřené mezi krajem a společností Mladá RP? Přitom situace šla řešit jinak a méně "bolestně".

/KAUZA MILOVICE/ Na pozemcích se na dlouho zastavily práce na odstraňování dále nevyužitelných staveb – zchátralých panelových domů i hangárů – které tam zůstaly po odchodu sovětské armády v roce 1991. Zároveň se zastavily všechny rozvojové plány, které s areálem byly. 

Podle Radou Středočeského kraje schválené dohody bude společnosti Mladá RP vráceno "neodbydlené" nájemné (20,7 milionu korun) a také mají být vypořádány další platby, zejména valorizace nájemného podle inflace, platby daně z nemovitosti, platby nájemníků a podnájemníků po odstoupení od nájemní smlouvy. Největší položkou, která může dosahovat částky několika set milionů korun, bude platba kraje za již provedené demoliční práce. Znalecké posudky k této platbě však nejsou k dispozici.

Mladá RP si areál pronajala a bourala v něm zchátralé objekty po sovětské armádě. Hejtmanství jí v roce 2016 vypovědělo smlouvu kvůli nedodržení termínů pro demolice. Kraj uzavřel s Mladou RP nájemní smlouvu v roce 2010. Podle hejtmanství měly všechny stavby zmizet do pěti let od podpisu smlouvy, tedy do konce roku 2015. Firma ale tvrdila, že měla na odstranění hangárů a zchátralých panelových domů ještě tři roky. Výsledek? Kraj zaplatil přes 60 milionů.

Je v tom řada nejasností

"Opakovaně jsme navrhovali, aby se s nájemcem předem dohodla konkrétní výše narovnání. Tento náš požadavek však krajští radní nevyslyšeli, uzavřeli dohodu bez znaleckých posudků, s předem neznámou výší plnění," komentoval rozhodnutí radních předseda středočeských zastupitelů za STAN Věslav Michalik. 

Podstatné je, že v dohodě není uvedeno, že se odečítá již odbydlené plnění z demolice, protože skutečná výše nájmu byla dohodou stanovena na finanční část a nefinanční část. Nefinanční část Mladá RP částečně plnila a dohoda také předpokládala, že ona nefinanční část se amortizuje v průběhu nájemního vztahu částkou 1,041 milionů korun měsíčně. Původní smlouvy počítaly v případě ukončení nájemního vztahu s finančním nárokem, který si společnost Mladá RP odbydlela.

"V pondělí jsem podepisovala smlouvu s Mladá RP o ukončení soudních sporů," uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Podle ní to znamená, že kraj může s touto oblastí svobodně nakládat. "Tohle je velmi důležitá zpráva i pro pana premiéra, protože tam určitě budeme potřebovat pomoc státu," dodala hejtmanka směrem k předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO).

Odmítli návrh, který mohl ušetřit peníze

"Radní uzavřením dohody o narovnání kraj připravili o konkrétních 62,5 milionů korun, protože se tohoto nároku vzdali. Na zastupitelstvu jsme přednesli konkrétní návrh na doplnění této dohody, aby v ní bylo specificky řečeno, že jsme na tento nárok Středočeského kraje nezapomněli a že by tento nárok měl být zohledněn a odečten od ceny demolic, které má ocenit znalec. Bohužel jsme nebyli vyslyšeni," dodal Michalik.

Vypadá to, že kraj se nechová jako řádný hospodář. Ovšem není to zdaleka poprvé, o jiných kauzách spojených s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou a její "vládou" jsme v minulosti informovali. Je s podivem, že krajská koalice v případě Mladá RP úporně brání jinému řešení, než které sama předložila, byť by mohlo znamenat značnou úsporu peněz.

Je každopádně velkou otázkou, čí zájmy vlastně hejtmanství hájí a kdo na této zvláštní transakci nejvíce vydělá. Naše redakce shromažďuje další informace a brzy bude o této kauze dále a podrobněji informovat.

Klíčová slova:
ANO