Čeští politici hodnotí své voliče a výsledek je jednoznačný: Měli bychom se polepšit

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V rámci nedávného výzkumu Masarykovy univerzity mohli učitelé udělit známky i jiným lidem než svým žákům. V rámci projektu hodnotili třeba, jak rodiče přistupují ke vzdělání svých dětí, či to, jak si lidé učitelů váží. Jak by to asi vypadalo, kdyby se stejného projektu zúčastnili politici? Nejspíš by to byla docela legrace. Pojďte si s námi takovou situaci představit.

/POLITICKÁ SATIRA/ Miloš Zeman dal českým politikům – tedy i sám sobě – opožděný vánoční dárek. Každý, kdo zastává nějakou politickou funkci, může ohodnotit české voliče. A nebyl by to český prezident, kdyby nevyužil možnost hodnotit jako první.

"Protože nemám tolik času, abych mohl hodnotit každého zvlášť," začal prezident své hodnocení, "dávám všem voličům této země hromadnou čtyřku. A to z jediného a velice prostého důvodu, který doufám pochopí i ti méně bystřejší z vás.

Všichni mí voliči dostávají jedničku, všichni, kteří v posledních prezidentských volbách volili Drahoše – a to je, jak všichni vědí, ten, který ve volbách prohrál, zatímco já jsem ten, který zvítězil," doplnil Zeman, "dostávají pětku. Byť je tedy, jak je z výsledku voleb patrné, více těch, kteří mají jedničku, než těch, kteří mají pětku, musíme uvážit, že mezi voliči jsou i novináři. A jak jsem již několikrát uvedl, novináře považuji v první řadě za hyeny a z toho důvodu dostávají všichni novináři ne jednu, nýbrž hned dvě pětky. A tak je výsledkem mého hodnocení známka čtyři. Z toho vyplývá, že by se čeští voliči měli výrazně polepšit."

Kdo zareaguje první?

Na Zemanův výstup chtěl jako první reagovat Ovčáček. Už se připravoval, jak udělí českým voličům jedničku s hvězdičkou, a to proto, že se mezi české voliče počítá i Miloš Zeman. Jenomže než stačil Ovčáček svůj projev přednést, bylo mu sděleno, že jeho hodnocení nikoho nezajímá.

Namísto Ovčáčka tak vystoupil Petr Cibulka. Tomu siderické informační kyvadlo doporučilo, aby dal všem pětku, a on kyvadlo poslouchá. "Navíc," dodal Cibulka, "je každý druhý občan této země agentem KGB nebo GRU." Což je informace, která se známkováním sice nesouvisí, ale nebyl by to Petr Cibulka, aby se o ni nepodělil.

Jednotné hodnocení publikovali na svých webových stránkách i politici z ČSSD. "Všem dáváme jedničku. A taky obědy zadarmo. A to nejen pro děti na základních školách. Taky pro děti na středních školách. A pro dospělé studenty na univerzitách. A pro dospělé lidi vůbec. A nejen obědy, ale také večeře. A snídaně. Svačiny dostanou jen ti, kteří dostali jako voliči jedničku. A to jste všichni. Takže svačiny zadarmo. A jedničky zadarmo. A peníze zadarmo."

Jedničku by si zasloužil Václav Klaus!

Václav Klaus mladší řekl, že on má rád dobré známky, nechce rozdávat čtyřky nebo pětky, a tak bude hodnotit jen ty, kteří by měli dostat jedničku. A tu si podle něj zaslouží především Václav Klaus starší.

Václav Klaus starší na tuto lichotku samozřejmě zareagoval. I podle něj by si především Václav Klaus starší zasloužil jedničku.

Ministr dopravy Dan Ťok prohlásil, že dá jedničku všem, kteří budou schopni projet Prahu, aniž by se zasekli v koloně. Pětku dá naopak těm, kteří se zaseknou v zácpě na některé z polňaček, které Ťok označuje za dálnice. Takže to dopadlo tak, že jedničku nedostal nikdo, zatímco s pětkou si v kolonách postála asi polovina národa.

A co tedy z tohoto hodnocení vyplývá? Minimálně to, že jako voliči na tom moc dobře nejsme. V příštích volbách bychom asi měli volit jinak.