Politik Jaromír Soukup: Malá veška v Babišově kožíšku, která sice může kousnout, ale nemůžete ji brát vážně

Bude legrace? Asi ano, na druhou stranu jen pro velmi silné jedince, kteří pana Soukupa dají
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Konečně nastal čas přestat si hrát na moderátora a přiznat, že si Jaromír Soukup několik posledních let dělal vlastní politickou kampaň. Po nevydařených pokusech o podporu více či méně prapodivných politických subjektů si zakládá vlastní hnutí. Asi nikoho nepřekvapí, že i zde se projevuje jeho egoismus a bezbřehá touha být vidět. Jsme jistě všichni zvědaví, kdy pozve do svého pořadu lídra nového hnutí a podrobí ho ničivé palbě záludných otázek na tělo.

/KOMENTÁŘ/ Je to krok, který se vlastně dal očekávat. Jaromír Soukup ve své televizi Barrandov bezprecedentně "masíroval" masy a do části národa pravidelně "hustil" nesmysly v jedenácti pořadech, které zásadně musely nést jeho jméno. Kromě toho, že se před drtivou většinou země zesměšnil to přeci muselo mít jiný, "větší" důvod. A tím je Evropský parlament, kam by nejspíš rád zamířil. Anebo vlastně kamkoli jinam, vždyť ono je to vlastně jedno.

Normální člověk na sledování jeho věčných exhibic sice neměl, stačilo pár vět a vzpamatovat se z morální kocoviny zabralo pořádnou porci času. Jeden aby se už bál, že na něj Soukup vyskočí ráno z cereálií nebo bude číhat v záchodové míse. To ale není oč tu běží.

Tohle už tu jednou bylo

Dnes se jasně ukazuje, proč ze sebe Soukup tak dlouho dělal klauna a různým lidem lezl do míst, kde je věčná tma. List Jaromíra Soukupa je nové politické hnutí, které by mělo konečně naplnit ambice jeho zakladatele po slávě a potřebě v životě dokázat něco, co osloví širokou veřejnost. Jistě, vybudoval mediální impérium, což nebylo snadné a zaslouží si to obdiv. Ale přeci jen jde o poměrně malý píseček a nese to příliš úzký okruh fanatických obdivovatelů.

O co tu jde doopravdy?
Jaromír Soukup by mohl být prezidentským kandidátem v roce 2023. Přitažené za vlasy? Možná. Ale jeho přátelství s Martinem Nejedlým je veřejně známé. Jeho vliv v Rusku a Číně je zřejmý. A také na prezidenta Zemana. Bude třeba adekvátní náhrady, která bude stejně zaujatá. A Soukup už s napojením na Čínu začal (je členem poradní rady New Silk Road Institute). Osvědčí se Soukup? Pokud ano, opravdu by mohl kandidovat na Hrad.

Vzpomeňte si na rok 2009, kdy Soukup veřejně hlásal, že politika je jeho cílem a že nebude váhat nasypat do své obsese obrovské peníze. Také proto štědře podporoval projekty jako Demokratická strana zelených nebo Věci veřejné. Oboje dopadlo špatně. Za prvně jmenované dokonce kandidoval do Evropského parlamentu a získal 0,48% hlasů (konkrétně ho volilo 72 lidí). Teď chce sám "hájit národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy". Kde už jsme to slyšeli? Že by u Andreje Babiše?

Babiš jako nedostižný vzor

Český premiér může být pro Soukupa vzorem. A také metou, které ovšem nikdy nedosáhne. Zatímco předseda vlády si získal podporu napříč obyvateli země (volí ho v podstatě všechny věkové skupiny a lidé všech vzdělání), šéf Barrandova o něčem takovém může pouze snít, když náhodou spí. Ani taktika neustále "kampaně", ubližování a plakání už vyjít nemůže, na tu je tu jiný mistr. Pro Babiše může být jen takovou malou veškou v kožichu, která sice může kousnout, ale snadno ji setřese.

Své potencionální voliče může rekrutovat pouze ze skupin intelektuálně slabých. Prostě z jedinců, kteří se vydrželi dívat na jeho pořady, které měly do plnohodnotné zábavy či talkshow zhruba tak daleko, jako má muslim k exkurzi do vepřína a ještě mu za to spokojeně plácali ručičkama. Škodu, kterou svým exhibicionismem napáchal, poznala TV Barrandov na sledovanosti a tím pádem i v ekonomické rovině. Což je ale nakonec Soukupova věc, on vše dotuje.

Dobré na zažívací problémy

Je ale jasné, že lhaní a neustále oblbování unesou jen ti nejvěrnější diváci. Z nich může být voličská základna Listu Jaromíra Soukupa. A je to dobře. Za prvé proto, že to vezme hlasy stranám jako je SPD nebo KSČM, tedy extrémistům, které si v politice opět může přát jen někdo, jehož mozkový rozvoj se kdesi zasekl. Z čehož Soukupův kámoš Tomio Okamura sice mít radost nebude, ale co už. Pro slávu všechno!

A ještě je tu jedna rovina, která stojí za oslavu nového politického hnutí. Jaromír Soukup totiž oznámil, že už nebude pokračovat ve svých pořadech. Radujme se, je to dobrá zpráva. Tím spíš, že s Listem Jaromíra Soukupa to pravděpodobně dopadne stejně, jako se Stranou občanské sebeobrany, Pévéčkem, Novou generací a dalšími podobnými subjekty. Slyšeli jste někdy o nich? Asi těžko. 

Kdo s ním "zabrousí"?

Otázkou také je, kdo vlastně může pro "politika" Soukupa pracovat. Kdo s ním do toho "bude zabrušovat"? Těžko se pak totiž bude "vybrušovat" zase do normálního života, takže jistě půjde o kvalitní pracanty s jasnými plány a vlastním myšlením na vysoké úrovni.

Každopádně, drahý Jaromíre Soukupe, držím palce. Ať v politice vydržíte co nejdéle. A slibuji, že když budu mít žaludeční problémy nebo zácpu, jistě se přijdu mrknout na nějaké to setkání s Vámi. V takovém případě totiž lepší lék opravdu neznám...

Klíčová slova: