Zeman si bere do úst morálku, to je fakt komedie. Premiér s minulostí v StB mu nevadí, profesor ano

Některé svazky holt fungují, jiné ne
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Prezident Miloš Zeman měří minimálně dvojím metrem. Odmítl jmenovat Ivana Ošťádala profesorem. Argumentuje tím, že fyzik měl v minulosti kontakty s StB. Jaký paradox v souvislosti s tím, že premiérem země je bývalý agent Státní bezpečnosti Andrej Babiš. A jak známo, toho Hrad navíc vehementně podporuje.

Pravý důvod toho, proč si Hrad postavil hlavu, je však třeba hledat někde jinde než v Ošťádalově styku s StB. Tím spíš, že kontakty docent přiznal s tím, že StB poskytoval krycí adresu. "Byl jsem mladý a naivní," řekl už dříve. Můžeme si navíc položit otázku, jestli byly jeho skutky a kontakty se státní policií na stejné úrovni jako aktivní spolupráce předsedy vlády České republiky.

Dnes ale asi nemá příliš smysl hodnotit, spokojme se nyní jen s konstatováním, že oba spolupracovali a mělo by se k nim tedy přistupovat minimálně stejně. Zemanova argumentace je tak pořádně přitažená za vlasy v případě, že vehementně podporuje Andreje Babiše a jeho osoba mu v premiérském křesle nevadí.

Rozhodovat bude asi znovu soud

Přitom prezident používá slova jako "morální degradace" a další, což je velmi zvláštní. Ano, nebylo-li by Andreje Babiše a jeho spolupráce s StB, dalo by se sice se Zemanem nesouhlasit, ale jeho důvody by se v případě Ošťádala mohly uznat za relevantní. Takto se však nelze ubránit pocitu, že jde o jednu z mnoha osobních pomst, kterými ostatně hlava státu nešetří.

Univerzita Karlova se totiž nikdy příliš nebála stát proti Zemanovi. Už v roce 2015, kdy prezident poprvé odmítl docenty Ošťádala s Fajtem jmenovat profesory, předala celou věc soudu. Ten "kauzu" vrátil na Hrad k novému rozhodnutí. Zeman však soudní výrok nerespektuje ani tentokrát. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima i proto připustil, že škola na návrhu ke jmenování nic měnit nebude a zřejmě se tedy opět obrátí na soud.

Hodnoty jen pro někoho

"Je evidentní, že hodnoty prezentované (nejen) Univerzitou Karlovou v jejím etickém kodexu, resp. statutu, se extrémně příčí "hodnotám", které byly vyznávány příslušníky Státní bezpečnosti či jejich pomocníky (spolupracovníky), mezi něž docent Ošťádal patřil," argumentuje Zeman v dopise zaslaném ministrovi školství a pokračuje: "Je evidentní, že studenti by se nemohli být cítit vázáni etickými pravidly univerzity, pokud univerzita sama tato pravidla ignoruje a nejvyšší postavení propůjčí někomu, kdo tato pravidla nesplňuje."

A čím se mají řídit obyvatelé této země, když kabinetu šéfuje Andrej Babiš? Proč je v pořádku spolupráce s StB na jedné straně a na druhé už ne? Nebo jsou studenti něco více než obyčejní lidé? Jednu skupinu může ovlivňovat člověk s "morální vadou" a druhou ne? Velmi zvláštní přístup Hradu.

Je třeba ještě doplnit, že prezident země má povinnost profesory na návrh jmenovat. Opak může učinit pouze v případě, že zjistí, že jmenovací řízení bylo zatíženo vadami, které mohly mít vliv na jeho výsledek. Spolupráce StB tak je podle Zemana onou "vadou". Proč je tedy ale stále ve funkci "vadný" premiér, to je komedie a výsměch...

Klíčová slova:
StB