Vlastní sousední pozemky, souhlasí s Babišem o výstavbě v Letňanech. Místostarosto Sehnale, je to náhoda?

Pavel Sehnal nedávno opět stanul na Jižním pólu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vedení Letňan se bude zabývat návrhem na vybudování nové čtvrti s areálem pro úředníky, byty a nemocnicí, o kterém jedná stát a hlavní město. Jak uvedl první místostarosta Prahy 18 Pavel Sehnal (ODA/Krásné Letňany), záměr je pro městskou část výhodný, ale musí se vyřešit řada otázek, jako je doprava, parkování a vliv na místní obyvatele. Prosadí si tedy premiér Andrej Babiš svou i přes odpor mnoha odborníků?

Sehnal mimo jiné vlastní i letňanské výstaviště, které s dotčenými pozemky sousedí. Proti je naopak opozice i samotní obyvatelé Letňan. Pavel Sehnal je známý byznysman a nabízí se tedy logická otázka - nebude mít takhle náhodou zřejmý prospěch z toho, když se v okolí jeho pozemků postaví zásadní budovy i nová infrastruktura?

Podle Sehnala by čtvrť, ve které by premiér Andrej Babiš (ANO) rád umístil 10 000 státních úředníků nyní rozmístěných v desítkách pražských budov, nabídla pracovní místa. "Pro Letňany je to dobrá zpráva, že zde vznikne dle slov pana Babiše asi 10 000 pracovních míst. Skutečnost, že zde bude i sídlo státních institucí, posílí prestiž naší městské části." Nová místa nicméně v areálu vzniknout nemají, má jít o přesun stávajících úředníků.

Lidé tam výstavbu nechtějí

Místostarosta také uvedl, že radě a zastupitelstvu městské části předloží návrh na zpracování nového plánu územního rozvoje, který by s vytvořením čtvrti počítal a zapracovaly by se do něj jak představy státu, tak hlavního města. Měl by navrhnout řešení s ohledem na zájmy místních obyvatel. Podle Sehnala se nedá vyloučit, že jiné okrajovější městské části budou chtít projekt přetáhnout, jako příklad uvedl Prahu 11.

Na facebookové skupině Naše Letňany se místní obyvatelé k záměru postavili v komentářích negativně. Nelíbí se jim zastavování zeleně, obecně růst výstavby v městské části a řada z nich vyjádřila obavy kvůli dopravní obslužnosti. Hlavní místní dopravní tepnou je Kbelská, která je součástí Průmyslového polookruhu. Už nyní je silnice ve špičkách často ucpaná a bez dokončení městského okruhu, který z ní má část dopravy svést, se lidé obávají jejího úplného zahlcení.

Magistrát si klade podmínky

Primátor Zdeněk Hřib se ve středu sešel s Babišem ohledně dalšího využití městských pozemků v Letňanech, stavbu úřednického areálu dosud odmítal. Po schůzce oba politici uvedli, že budou dále jednat. Město požaduje vznik multifunkční čtvrti, kde by nicméně mohl být i areál pro úředníky. Magistrát si však klade podmínky, za pozemky požaduje po státu zaplacení dokončení městského okruhu za 60 miliard korun.

Chce také od státu získat karlínské kasárny a zbytek areálu Nemocnice na Bulovce. Do kasáren by se podle Hřiba po roce 2028 mohli přesunout úředníci ze Škodova paláce, na pozemcích nemocnice by mohly vzniknout městské byty.

Využití pozemků o rozloze více než 30 hektarů u stanice metra město řeší delší dobu. Nyní je na nich pole, v minulosti chtěl například tehdejší primátor Pavel Bém na parcelách vybudovat areál pro olympijské hry. Ze záměru nakonec sešlo.