Poliklinika je symbolem nezdaru Prahy 6. Rekonstrukce a rozšíření budovy se stává nekonečným příběhem

Zobrazit fotogalerii (3)
 

V kauze Polikliniky Pod Marjánkou bychom našli na radnici Prahy 6 hned několik kostlivců. Je až s podivem, kolik problémů, průtahů, zvratů a hlavně milionů se vejde pod jednu střechu. Poliklinika na Břevnově tak nadále čeká na lepší budoucnost. Bude se rekonstruovat, rozšiřovat či se znovu nevýhodně svěří do rukou soukromé firmy? 

Je čas na to shrnout vše, co se za posledních několik let kolem Polikliniky Pod Marjánkou událo. Hned několik závažných témat v sobě nese podpis této nepřehlédnutelné stavby na pražském Břevnově. Od roku 2010 však poliklinika nebudí pozornost pouze svojí architektonickou podobou, ale hlavně tím, že je vlastně rukojmím politické moci. Co podezřelého se za posledních několik let stihlo uskutečnit? 

Nevýhodný pronájem

Po volbách v roce 2010 se politická reprezentace Prahy 6, tedy ODS a ČSSD, rozhodla podepsat smlouvu o pronájmu břevnovské Polikliniky Pod Marjánkou společnosti Comitia Medical. Samotná firma budí podezření, protože její vlastnická struktura už tehdy nebyla zrovna transparentní. 

Co však Prahu 6 bolelo nejvíc, bylo znění celé smlouvy. Po dobu neuvěřitelných 30 let Praha 6 přenechala svůj majetek za cenu pronájmu ve výši půl milionu korun za rok. Nový provozovatel k tomu všemu mohl bez problémů přijímat finanční částky od jednotlivých lékařů, kteří si zde pronajímali prostory pro svoji lékařskou praxi. Firma si jen z těchto nájmů přišla ročně na šest milionů korun. 

Nový nájemce se však ve smlouvě zavázal, že na vlastní náklady v hodnotě kolem 90 milionů korun provede nutnou rekonstrukci, a to do roku 2017. Tento závazek firma Comitia Medical ani trošku nenaplnila. Vyměněnu oken nelze pokládat za důkladnou rekonstrukci. Není se tak čemu divit, když nevýhodnou smlouvu vyšetřuje policie na základě trestního oznámení Nadačního fondu proti korupci. 

Zásadní pochybení nájemce vedlo nakonec vedení města k vypovězení pronájmu prostřednictvím dohody o narovnání. Hlasy některých zastupitelů Prahy 6 ovšem upozorňují, že šlo zcela legálně ukončit smluvní vztah, aniž by bylo nutné vyplácet firmě odškodné. Smlouva tak byla ukončena s tím, že Praha 6 firmě Comitia Medical proplatila náklady na opravy (kolem 20 milionů Kč) a odškodné. Celkem tak z radnice zcela zbytečně vyletělo oknem 39,6 milionů korun. 

Pokud tedy v budoucnu občané Prahy 6 uslyší, že na něco nejsou peníze, mohou si vzpomenout, že jen kvůli odstoupení smlouvy s firmou, která neplnila vyjednané požadavky, zmizelo 40 milionů korun. 

Zmražená rekonstrukce

Poliklinika se však v původním plánu měla proměnit. Když skupina Penta získala areál soukromé Chittusiho nemocnice v Bubenči, kde sídlí hned dvě léčebny dlouhodobě nemocných, z toho jedna ve vlastnictví městské části, přišel nápad na stěhování konkrétně stovky lůžek na jinou adresu. 

Kauza kolem Chittusiho nemocnice by si zasloužila samostatný článek, ale v kontextu s Poliklinikou Pod Marjánkou je zajímavý plánovaný přesun stovky lůžek. LDN by tak měla najít nový domov právě na Břevnově, kde se v rámci rekonstrukce za 70 milionů korun počítá s další investicí přestavby a přístavby v hodnotě 80 milionů korun. 

Dle původního harmonogramu by se celý proces stěhování měl dokončit v roce 2019, ale aktuálně nic nenaznačuje tomu, že by se mělo schylovat k slavnostnímu finále celého projektu.

Hned po několika měsících se však ukázalo, jak podhodnocený a naivní celý plán radnice Prahy 6 byl. Celkové náklady na přístavbu, přestavbu a rekonstrukci LDN v prostorách Polikliniky Pod Marjánkou by se vyšplhaly na 264 milionů korun. 

Už jsou to tři roky, kdy Praha 6 vypověděla smlouvu bývalému nájemci a projekt přístavby a přestavby LDN a celková rekonstrukce polikliniky stojí na mrtvém bodě. Vedení Prahy 6 argumentuje tím, že celý proces je zabrzděný řízením o prohlášení domu za kulturní památku. Národní památkový ústav však tvrdí, že je možné rekonstrukci připravovat i během samotného řízení. 

V únoru minulého roku starosta Prahy 6 Ondřej Kolář prohlásil, že vyhlášení Poliklinity Pod Marjánkou za kulturní památku prodlouží proces minimálně o půl roku. Na co se čeká dnes, je však stále záhadou. 

Poliklinika Pod Marjánkou rozhodně nepatří mezi výkladní skříně politiky Prahy 6. Posledních devět let se budova stala rukojmím nevýhodných smluv a politických manévrů, aniž by, kromě nových výtahů, mohla lépe sloužit těm, pro které byla postavena, tedy občanům Prahy 6.